Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Runeberg süteménye

2024. február 05. - Finnkonyha

A klasszikus Runeberg tortácskának - amit február 5-én fogyasztanak a finnek - számos változata létezik. Az egyik történet szerint Runeberg felesége, Frederika lekvárral és cukormázzal díszített süteményeket sütött rendszeresen férjének mandulával és kekszmorzsával. A Runeberg tortácskák kerek, magas sütemények, amelyek különleges ízüket a mandulától és a puncs- vagy rumaromától kapják. A tortákat általában málnalekvárral díszítik, amely köré egy cukormáz-gyűrűt húznak. Mára a kedvelt, hagyományos tortácskák mellett megjelentek a piskótatekercsek, nagy Runeberg torták is. Ha nem szeretnétek kis muffin-formákkal bajlódni, hanem nagyobb mennyiségben szeretnétek ezt a sütit elkészíteni, akkor próbáljátok ki ezt a változatot. Ebből mindenki akkora szeletet vághat, amekkorát szeretne. 

 

Runeberg süteménye (Runebergin leivonnainen)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 20 perc
Sütés / főzés: 25 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 6

Hozzávalók:

  • Tészta
    • 1 deciliter barna cukor
    • 1 deciliter cukor
    • 2 darab tojás
    • 4,5 deciliter liszt
    • 0,5 deciliter őrölt mandula
    • 1 deciliter kekszmorzsa
    • 1 evőkanál sütőpor
    • 1 teáskanál kardamom-mag
    • 175 gramm olvasztott vaj
    • 2 deciliter habtejszín (nem kell felverni)
  • Töltelék és díszítés
    • 3 deciliter málnalekvár
    • 3-5 deciliter porcukor
    • 1-2 evőkanál víz

Leírás:

1. A tojást, a cukrot és a barna cukrot habosra verjük.
2. Keverjük el egy másik tálban a száraz anyagokat.
3. Adjuk felváltva a tojásos habos keverékhez a száraz hozzávalókat, az olvasztott vaj és a tejszín keverékét. Keverjük el alaposan.
4. A tésztát egyenletesen kenjük egy sütőformába (30 x 40 cm). Minél egyenletesebben osztjuk el, annál simább lesz a sütemény.
5. Süssük 175 fokon kb. 25 percig. 
6. Ha kihűlt, kettévághatjuk a süteményt. (De nem muszáj, én sem tettem)
7. Locsoljuk meg rum-vagy mandulaaromával. 
8. Kenjük meg az alsó lapot málnalekvárral, majd tegyük rá a másik lapot.
9. Keverjük el a porcukort 1-2 evőkanál vízzel folyékony, de sűrű masszává, majd töltsük nyomózsákba és nyomjunk sávokat a sütemény tetejére. Ugyanígy tegyünk a málnalekvárral is, felváltva a porcukorsáv mellé abból is húzzunk sávokat és így díszítsük a süteményt.
runebergintorttu.jpg
Kép: finnkonyha.blog.hu
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/runeberg_sutemenye

 

Gluténmentes Runeberg tortácska

Február 5-én ünnepeljük Johan Ludvig Runeberg finn költő születésnapját. Ez a nap zászlós ünnepnap Finnországban, amelyhez egy sütemény is kapcsolódik. A történet szerint a költő Runeberg édesszájú volt, és valami finomat kért a feleségétől. Így születtek meg a búzalisztből, zsemlemorzsából, sütimorzsából, mandulából készült tortácskák, melyeket cukormázzal és almalekvárral díszítettek.

Egy másik, talán érvényesebb történet szerint a süteményt Lars Henrik Astenius cukrász alkotta meg Porvooban, akihez Runebergék házhoz jártak péksüteményeket vásárolni. Runeberg annyira szerette ezt a bizonyos süteményt, hogy aztán később róla nevezték el. A receptet Runeberg felesége, Fredrika receptkönyvében is megtalálták, így elképzelhető, hogy  otthon is sütötték.

A Runeberg tortácskának számtalan változata létezik, ahogy a vélemények is megoszlanak az összetevőkről. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a mandula fontos alapanyaga a tésztának, mások szerint nem. A legtöbbet arról vitatkoznak a finnek, hogy mennyire kell puhának vagy száraznak lennie. A süti puhaságát régebben puncs, ma már csak puncs-aroma, mandula vagy rum/rumaroma biztosítja. 

Korábban is készítettem már Runeberg tortácskát, az eredeti receptet itt találhatjátok: Runeberg tortácskája (Runebergin torttu) - FINN KONYHA (blog.hu)

Idén egy gluténmentes változat receptjét is megosztom, mert senki nem maradhat ki ebből a finomságból! 

 

Gluténmentes Runeberg tortácska (Gluteeniton Runebergin torttu)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 20 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 6

Hozzávalók:

  • A sütemény meglocsolásához
    • 1 deciliter víz
    • 1 evőkanál mandula- vagy rumaroma
    • 1 evőkanál cukor
  • Tészta
    • 20 dekagramm margarin vagy vaj
    • 1,5 deciliter barna cukor
    • 2 darab tojás
    • 1 deciliter gluténmentes kekszmorzsa (mézeskalács)
    • 1 deciliter őrölt mandula
    • 1 deciliter mandulaliszt
    • 2 3/4 deciliter gluténmentes lisztkeverék
    • 2 teáskanál sütőpor
    • 1 teáskanál kardamom-mag
    • 1 deciliter tejszin (habtejszín, de nem kell habbá verni)
  • Díszítés
    • 3 deciliter porcukor
    • 1 darab tojásfehérje
    • 20 dekagramm málnalekvár

Leírás:

1. A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
2. Készítsük elő a muffinsütőt, tegyünk bele kis muffinpapirokat. 
3. A kekszet aprítóval összetörjük.
4. A lágy margarint és a cukrot habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd tovább keverjük habosra.
5. A száraz hozzávalókat összekeverjük, és a tejszínnel felváltva a tésztához adjuk.
6. A tésztát keverjük el egyenletesen.
7. A masszát kanalazzuk a muffinformákba. Csak háromnegyedig töltsük a kis formákat, hagyjunk teret az emelkedésnek.
8. A tortácskákat (muffinokat) körülbelül 20-25 percig süssük. 
9. Locsoljuk meg a muffinokat rum- vagy mandulaaroma és víz keverékével.
10. Díszítés: A glazúrhoz a tojásfehérjét és a porcukrot keverjük össze. A muffin közepére tegyünk málnalekvárt,  és húzzunk a cukormázból egy karikát a málnalekvár köré. 
40939-gluteeniton-runebergin-torttu-1300x867.jpeg
Kép: valio.fi
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/glutenmentes_runeberg_tortacska

 

 

2024

Az új év kemény hideggel köszöntött be Finnországban. Az év első napjaiban -30 fokos hidegeket mértek szerte az országban, és kivételesen a Finn Meteorológiai Intézet fagyfigyelmeztétest adott ki január első napjaira és a vízkereszt utáni napokra. Utána pár napra egy kicsit felmelegedett az idő, de az elmúlt napokban újra rettenetesen dermesztő hideg lehűlés következett be.

Bár a finnek jól tűrik a hideget, a -30 fok megviseli a szervezetet, így a többség bent tölti a napokat: a meleg lakásban, irodában. A gyerekek sem mennek ki az iskolában szünetre, és a babákat sem altatják kint a friss levegőn babakocsiban (amit egyébként egészen -15 fokig megtesznek). Persze azért ilyenkor is vannak sielők az erdőben, és lehet találkozni nordic walkingozós nénikékkel, bácsikákkal is az utcákon. Nincs rossz idő, csak rossz öltözék, ahogy a mondás tartja. 

Ebben az évben is örömmel osztok meg finn recepteket és számolok be Finnországról, a finn gasztronómia újdonságairól, finn finomságokról. Annak is örülök, hogy különböző okokból, de egyre többen látogatnak el Finnországba és tapasztalják meg ennek a gyönyörű országnak a szépségeit, fedezik fel ízeit. A finnek maguk is szeretnek utazni, és különösen szeretnek új ételeket kipróbálni, megkóstolni utazásaik során. A finn gasztronómia  nagyon sokat fejlődött az elmúlt 20 évben, hatott rá a világban zajlódó gasztronómiai fejlődés, változás. Igyekszem a blogon ezekről beszámolni. S ha személyesen nincs lehetősége az olvasónak most utazni, remélem ez által a blog által egy kis bepillantást nyújthatok a finn konyhába. 

Kezdjük az évet mindjárt egy egészséges zabkása-recepttel! Az éjszakai zabkása elkészítése még a hagyományos, főzött zabkásánál is egyszerűbb. Itt a főzési folyamat elmarad, ehhez csak keverjük össze az összetevőket, tegyük hűtőbe egy éjszakán át, és a finom zabkása készen is van reggel.

Az alaprecept egyszerű: 

Az éjszakai kása korlátlan módon variálható, de az alapképlet egyszerű: 2 deciliter folyadék, 1 deci zabpehely és fűszerek ízlés szerint.

  1. Válassz alapot. Szinte minden folyadék alkalmas a kása alapjául: tej, író, zabital (vagy más növényi ital), gyümölcslé. Ha szeretnénk, a folyadék felét helyettesíthetjük például joghurttal vagy gyümölcspürével.
  2. Add hozzá a pelyheket. Használjuk ugyanazokat a pelyheket az éjszakai kásához, mint a főtt kásához. A zab sokak kedvence, de a tönkölybúza és a többmagvas pehely is nagyon finom.
  3. Évszak. A diófélék, magvak (pl. chia-mag, kendermag) és bogyók többek között a friss kása jó kiegészítői, amelyeket készen is hozzáadhatunk. Fahéj, gyömbér, kókuszpehely és más pelyhek is alkalmasak a friss zabkása ízesítésére. Sokféleképpen variálhatjuk, ne felejtkezzünk el a mézről sem.
  4. A zabkása hűtőszekrényben 2-3 napig tárolható, így egyszerre nagyobb adagot is készíthetünk. 

   1139-vilja-on-kasvisruokaa_1.jpg

Kép: leipätiedotus.fi

Diós zabkása

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 10 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 1

Hozzávalók:

    • 3 deciliter natúr joghurt
    • 1 deciliter zabpehely
    • 0,5 deciliter darált dió vagy mandula
    • 0,5 deciliter búzacsíra
    • 40 gramm aszalt gyümölcsök
    • 1 evőkanál méz

Leírás:

1. Keverjük kb. 3 dl joghurtba a zabpehelyet, a darált diót, a búzacsírát és az apróra vágott szárított gyümölcsöket.
2. Hűtőszekrényben hagyjuk kb. 10 percig (vagy egy éjszaka) állni. Ha túl sűrű, egy kis tejjel/növényi tejjel/joghurttal higíthatjuk.
3. Ízesítsük izlés szerint mézzel.
zabkasa.jpg
Most én a zabkását dióval, mandulával,
kókuszpehellyel és vörösáfonyával ízesítettem
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/2024_470

 

Fahéjas csiga-nap

A nemzetközi fahéjas csiga napját ünnepeljük ma, a svédeknek és a finneknek köszönhetöen. Ennek örömére egy nagyon finom kardamomos fahéjas csiga receptjét hoztam, aminek a tetejére illatos mandulás máz kerül. Készítsd el és ünnepeld családtagjaiddal vagy barátaiddal ezt a napot! 

Nézzük is a receptet! 

 43292-korvapuustipelti-1300x867.jpeg

Kép: valio.fi

 

Kardamomos fahéjas tepsis csiga (Korvapuustipelti)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 90 perc
Sütés / főzés: 30 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 6

Hozzávalók:

  • Tészta
    • 2,5 deciliter tej
    • 25 gramm élesztö
    • 1 deciliter cukor
    • 0,5 evőkanál kardamom-mag
    • egy csipet só
    • 7,5 dekagramm vaj
    • 7,5 deciliter búzaliszt
  •  Töltelék
  • 0,5 deciliter cukor
  • 5 dekagramm vaj
  • 0,5 deciliter barna cukor
    • Tosca máz
    • 25 gramm vaj
    • 0,5 deciliter cukor
    • 1 deciliter szeletelt mandula
    • 1 evőkanál tej
    • 0,5 evőkanál búzaliszt

       

      Leírás:

      1. Melegítsük a tejet langyosra.
      2. Adjuk hozzá az élesztὄt és a cukrot.
      3. A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a sót és a kardamomot.
      4. A vajat apránként gyúrjuk bele a lisztbe, végül keverjük el az élesztὄs tejjel és gyúrjuk egynemὔ tésztává.
      5. Addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem kezd leválni a tál széléről és a kezünkről
      6. Kelesszük a duplájára kb. 30-60 perc alatt.
      7. Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket: a szobahőmérsékletű vajat, cukrot és fahéjat keverjük sima pasztává.
      8. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra (kb. 45 x 60 cm). Kenjük meg a pasztával és tekerjük fel. Vágjuk kb. 20 egyforma darabra.
      9. Egy tepsit (kb. 38 x 46 cm) béleljünk ki sütőpapírral. Helyezzük a darabokat egyenletesen elosztva a fémlemezre a vágófelülettel felfelé, hagyva helyet a növekedésnek.
      10. Kelesszük még körülbelül 30 percig.
      11. Amíg a csigák kelnek, készítsük el a mandulás cukormázat, tegyük a hozzávalókat egy serpenyőbe, és lassú tűzön olvasszuk illetve főzzük, amíg a keverék kissé besűrűsödik.
      12. Egy felvert tojással kenjük meg a csigákat, majd süssük 225 fokon 10 percig. Húzzuk ki a tepsit a sütőből, kanalazzuk rá a mandulás tosca krémet, majd toljuk vissza a sütőbe, és süssük még kb. 7-10 percig, amig a máz szép barna nem lesz.
      https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/kardamomos_fahejas_tepsis_csiga

       

      Ünnepeljük a finn ételek napját!

      Szeptember 4-én ünneplik Finnországban a finn élelmiszerek napját (Suomalaisen ruoan päivä). Ezen a napon felhívják figyelmet arra, amit talán a finnek is sokszor magától értetődőnek tartanak, pedig nem az: a tiszta, megbízható, hazai alapanyagokra. Az utóbbi évek tapasztatai is azt mutatják, hogy egyre fontosabb szerepet kap a helyben termelt, tiszta, vegyszermentes alapanyag. Ha szeretnénk, mi is könnyedén részt vehetünk az ünneplésben, csak válasszuk ki az egyik finn receptet az oldalról és készítsük el! Néhány ötlet, milyen ételek között választhatunk:
       
      Reggeli
      Egy igazi finn reggeliben vagy tízóraiban biztosan szerepet kap a zab, az áfonya, vagy más bogyós gyümölcs, és a tejtermékek. Próbáljunk ki egy vidám bogyós turmixot vagy főzzünk áfonyával és kardamommal ízesített habkását.

       

      Áfonyás-kardamomos habkása

      (Mustikka-kardamommavispipuuro)

       

      Elkészítési idő:

      Előkészítés: 5 perc
      Sütés / főzés: 10 perc

      Hány adagra elég?

      Adagok: 4

      Hozzávalók:

      • 1 liter tej
      • 120 gramm fekete áfonya
      • 120 gramm fekete ribizli
      • 1/4 teáskanál só
      • 0,5 deciliter cukor
      • 1 teáskanál kardamom-mag
      • 2 deciliter búzadara vagy zabdara

      Leírás:

      1. Mérjük ki a kása összes hozzávalóját egy fazékba. Forraljuk fel, folyamatosan keverjük.
      2. Hagyjuk lassan főni, alkalmanként keverve (kb. 5 perc).
      3. Hűtsük ki a kását, majd elektromos keverővel verjük könnyű habbá. Készíthetjük gluténmentes/és tejmentes változatban is, növényi tejjel és gluténmentes zabdarával.  
      42600-kaurainen-mustikka-kardemummavispipuuro-1300x867.jpeg
      Kép: valio.fi


      Ebédre készítsünk spenótos palacsintát, vagy burgonyapürét húsgombóccal (recept itt: https://finnkonyha.blog.hu/2020/10/10/a_finn_husgolyok) és vörös-áfonyamártással. Ez utóbbit idő hiányában készen is beszerezhetjük a svéd áruházból. A finnek többnyire munkahelyükön, a diákok az iskolában ebédelnek.

      Este a finneknél a szaunázás vagy a pihenés ideje. Vacsorára elkészíthetjük a gyerekek kedvencét, a rakott tésztát (https://finnkonyha.blog.hu/2020/04/17/hetkoznapi_finn_etelek) . De ilyenkor egy pohár bor mellé jól esik egy finom sós pite, néhány héttel ezelőtt mutattam be a finn volt miniszterelnök, Sanna Marin pitéjét. 

      Sütemények és desszertek nem hiányozhatnak a finn ételek napján az asztalról! A nagy kávéfogyasztó finnek minden nap esznek egy kis édességet, ha mást nem egy kis kocka Fazer csokit! Szerencsére a Fazer csoki már Magyarországon is beszerezhető a nagyobb élelmiszer-áruházakban, csakúgy mint a többi finn édesség. Ha a konyhában szeretnénk valamit remekelni, akkor ajánlom a pullat vagyis a kis kalácsokat (https://finnkonyha.blog.hu/2020/03/20/sutes_otthon_gyerekekkel)  ami elmaradhatatlan a kávé mellől. 

      Itt Finnországban éppen most van a bogyó szezon csúcsideje, amikor tele van az erdő fekete áfonyával, vörösáfonyával, a kertek almával. Ilyenkor nehéz választani mit készítsünk a sok finomságból! Szerencsére a gyümölcsök nagy részét le is lehet fagyasztani, télire eltenni, lekvárnak befőzni. A finn gyerekek körében nagy népszerűségnek örvend, és rendkívül gyorsan elkészíthető a kiiseli vagyis a keményítő hozzáadásával készített édes, folyékony vagy zselé állagú desszert. Készülhet friss és aszalt gyümölcsből – leginkább bogyós gyümölcsökből –, de almából is, gyümölcslevekből, szörpökből és híg lekvárból.

      3kiiseli_3.jpg

      Ne csak ezen a napon együnk finn(es) ételeket, keressük a boltokban a finn termékeket, vajat, sajtot, csokit, krékert. Válasszunk rendszeresen fin(n)omságokat Finnországból.

      Sanna Marin pitéje

      Egy nagyon finom nyárias pite receptjével jelentkezem újra. Jó ideje már ez a kedvencem.

      Véget ért egy időszak Finnországban. Sanna Marin, Finnország miniszterelnöke - aki 36 évesen egyik legfiatalabb miniszterelnökök között volt Európában - búcsúzik. Lehet, hogy a finnek nem mindenben értettek egyet a politikájával, de abban biztos vagyok, hogy mindenki egyetért azzal, hogy Sanna Marin sokat tett Finnország nemzetközi helyzetéért és a finnek jövőéért miniszterelnökként. Az új nemzedék erős akaratú miniszterelnökeként több olyan nagy krízissel - koronavírus és ukrán-orosz háború -  kellett megküzdenie neki és kormányának, amivel korábban egy miniszterelnöknek sem. Nőként sok olyan kritikát is el kellett viselnie, aminek nem volt tényalapja. Mégis Finnországot rendkívüli energiával, elhivatottsággal húzta át nehéz időkön és válságokon, és egész jó eredményekkel. Finnország azonban demokratikus ország, az emberek szavaztak, és a demokráciában az a szép, hogy változnak a kormányok, pártok és emberek. Mindenki megvalósíthatja terveit, elképzeléseit, most a finnek új pártoknak, új embereknek adtak esélyt. 

      Sanna Marin közérthető, egyenes stílusának és közvetítői módjának volt köszönhető, hogy azoknak is jól tudta elmagyarázni a politikai helyzeteket, kríziseket, válságot és problémákat, akik laikusként figyelik a politikát. Legkedvesebb élményem vele kapcsolatosan, amikor a koronavírus terjedése idején a kormány tagjai - öt fiatal nő vezetőként -  finn gyerekek kérdéseire válaszoltak, nyugodtan és részletesen elmagyarázva a dolgokat. Még ekkor is fontosnak érezték, hogy a gyerekeket is tájékoztassák arról, mi történik az országban, miért nem kell iskolába járni, milyen intézkedéseket tesznek, és milyen lesz vajon a jövő. Nagyon szimpatikus volt, arról nem is beszélve, hogy ez a vezető pozícióban lévő öt fiatal nő mind ez idő alatt szült, vagy nevelt nagyon pici gyerekeket. 

      Ennyit a politikáról, most jöjjön a gasztronómia, elvégre ez egy gasztroblog. 

      Sanna Marin egy televíziós interjú során vendégül látott egy ismert riportert, aki nála töltött egy napot és egy éjszakát, bemutatva a nézőknek a színfalak mögötti embert. Sanna Marin pedig mesélt, és főzött is. Nagy főzésre azért nem kell gondolni, egy gyorsan elkészíthető, de finom pitét készített, amit sokszor elkészített a családjának is.

      Most ennek a pitének a receptjét osztom meg, talán nem haragszik meg érte. A pite receptje megjelent több finn újságban is. Eredetileg Sanna Marin időtakarékosságból bolti pitetésztát használ, ami csak Finnországban kapható. Ezt mi magunk is el tudjuk készíteni egyszerűen. Érdemes kipróbálni, mert a pite majdnem fél kiló finom zöldséget rejt magába, a feta sajt íze pedig jól harmonizál a zöldségekkel. 

       sanna_marin_kotiliesi.jpeg

      Kép: kotiliesi.fi

      Sanna Marin pitéje

       

      Elkészítési idő:

      Előkészítés: 10 perc
      Sütés / főzés: 20 perc

      Hány adagra elég?

      Adagok: 8

      Hozzávalók:

      • Pitetészta
        • 10 dekagramm vaj
        • 1 darab tojás
        • 30 dekagramm liszt
        • 2-3 evőkanál hideg víz
      • Töltelék 
        • 3 evőkanál olaj
        • 30 dekagramm cukkini
        • 25 deka apró paradicsom 
        • 1 darab újhagyma
        • 1-2 gerezd fokhagyma
        • 10 deka paprika (piros kaliforniai)
        • 15 dekagramm feta sajt
        • 5 dekagramm sajt
        • 1 deciliter tej
        • 1 darab tojás
        • 1 csipet só
        • 1 negyed teáskanál őrölt bors
        • egy teáskanál fűszerpaprika

        Leírás:

        1. A pite hozzávalóit összegyúrjuk.
        2. Egy kerek piteforma (21-23 cm átmérőjű) vagy laza aljú tortaforma aljára és oldalaira nyomkodjuk a tésztát.
        3. Aprítsunk fel 10 deka újhagymát és egy gerezd fokhagymát. Egy serpenyőben olajon pirítsuk meg.
        4. 25 deka koktélparadicsomot vágjunk negyedekbe. Vágjunk fel 10 deka paprikát és 30 deka cukkinit kb. 2x2 cm-es kockákra. Tegyük a zöldségeket a serpenyőbe, és pirítsuk további öt percig.
        5. Fűszerezzük a zöldségkeveréket egy teáskanál sóval, negyed teáskanál őrölt fekete borssal és egy teáskanál paprikával. Jól keverjük össze, majd öntsük a keveréket a pitetésztára.
        6. 15 deka feta sajtot kockázzunk rá.
        7. Egy deci tejet és egy tojást villával könnyedén keverjünk össze. Tej helyett (főző)tejszínt is használhatunk. A keveréket öntsük a töltelékre. Kb. 5 deka reszelt sajtot szórjunk a tetejére.
        8. 200 fokon a sütő középső szintjén kb. 20-30 percig süssük.​ Langyosan tálaljuk, salátát adhatunk mellé.
        Uzsonnára, könnyű ebédre vagy vacsorára, vendégvárónak is tökéletes ez a pite! 
        https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/sanna_marin_piteje

        Végre itt a nyár! Vihdoin kesä on täällä!

        Végre itt a nyár, amit annyira vártunk. A múlt héten zajlottak a ballagások szerte Finnországban, elbúcsúztak a diákok az iskolától, ki hosszabb, ki rövidebb időre. Befejeződött a tanév, és kitört a vakáció. A hideg tél és a lassú tavaszodás után a nyár most a legszebb színeit vette elő és mutatja a finn tájvidéken. Északon már fehérek az éjszakák, vagyis a nap éjjel sem megy le, délebbre egy pár pillanatig eltűnik, hogy aztán újra teljes pompájában tündököljön. Finnországban a pandémia után az év legmozgalmasabb pillanatait éljük, a koronavírus kissé visszavonulóban, bár még mindig jelen van, és terjed - de végre szabadabban lehet nagy létszámú ünnepségeket tartani. Ez az időszak még az ünneplésé, mert hamarosan szentivánéjkor mindenki elvonul a vidéki nyaralóba. 

        Ha nyár, akkor természetesen az ételek is gyorsan, könnyen elkészíthetőek, hiszen a melegben kinek van kedve a konyhában állni. A könnyűség mellett a finnek nyáron nagyra értékelik a szezon legjobb alapanyagait: a friss zöldségeket, az újburgonyát, a fűszernövényeket, a rebarbarát, az áfonyát és az epret. Állítsd össze kedvenc nyári menüdet itt a blog ételeiből – rengeteg finom lehetőség közül választhatsz!

        A finnek szeretik a friss halat, a gombát, a grillételeket, a grillételekhez illő köreteket és természetesen az újburgonyát. Próbáljunk meg lazacot vagy más halat füstölni, grillezni korai káposztát, paradicsomot, paprikát, készíthetünk grillen pizzát vagy süthetünk kolbászféléket. Köretként a grillételek mellé a finnek kapros újburgonyát készítenek, amit meg lehet bolondítani egyéb fűszerekkel: fokhagymával, petrezselyemmel, vagy készíthetünk újburgonyás salátát is. A régi receptek között böngészve többet megtalálhattok itt a blogon, vagy a finn szakácskönyvemben. Válogassatok kedvetekre! 

        A finnek a hal és az újkrumpli mellett a nyári leveseket és salátákat is szívesen fogyasztják, így a kesäkeitto-t, azaz a nyári levest, kalakeitto-t, vagyis a kapros hallevest, karfiollevest, de kerül a nyári asztalra grillsaláta, káposztasaláta is. Neked melyik a kedvenc finn nyári ételed? 

         

         1440x1080-cms-content-default-hero.jpg

        Kép: valio.fi

        Mukavaa kesää! Kellemes nyarat ! 

        Hyvää vappua!

        Újra itt van május elseje, finnül vappu, az egyik legnépszerűbb ünnep Finnországban. Sokak számára ez egy vidám, farsangra hasonlító ünnepség,  a tavasz eljövetelének ünnepe. Kétségkívül ez a tavasz legszínesebb és legvidámabb napja, ami először a diákság, majd a munka és a finn zászló ünnepe is lett. Hagyományairól már korábban írtam, itt: https://finnkonyha.blog.hu/2020/04/29/vappu_majus_1 .

        A diákok már előző este, vagy még korábban elkezdenek ünnepelni. Idén ez a nap ráadásul vasárnapra esik, és még különlegesebbé teszi, hogy két év után végre újra lehet szabadon ünnepelni, társasággal gyülekezni. Szerencsére az anyák napját Finnországban majd május 2. vasárnapján ünneplik, különben túl sok ünneplés esne egy napra. 

        2022_04_30_12_07_39_neo-6857780.jpg

        Ouluban Frans Mikael Franzen költő (1772-1847) szobrára is felteszik a diáksapkát a diákok

        (Kép: kaleva.fi, Maiju Pohjanheimo)

        Mivel készülnek a finnek május elsejére? Természetesen finom ételekkel, jó idő esetén piknikkel, pezsgővel és mézsörrel, vagyis a sima-val. Ez utóbbit kb. egy héttel hamarabb el is kezdik készíteni, ugyanis ennek az italnak több napot kell érnie. A receptjét egy korábbi blogbejegyzésben már megadtam, csakúgy mint a fánkét, ami Finnországban egy hagyományos május elsejei étel. A finn fánk kissé tömörebb, nem olyan habos és könnyű, mint a magyar. A túrófánk azonban egy könnyebb, gyorsan elkészíthető fánkféleség, nem igényel kelesztést, mivel nincs benne élesztő. Tésztájához a túrónál folyékonyabb krémtúrót használjunk. 

         rahkamunkit.jpg

        Túrófánk (rahkamunkki) és erjesztett mézsör (sima) kíséri a május elsejei ünneplést  Kép: valio.fi

         

        Túrófánk (Rahkamunkki)

         

        Elkészítési idő:

        Előkészítés: 25 perc
        Sütés / főzés: 10 perc

        Hány adagra elég?

        Adagok: 20

        Hozzávalók:

        • Tészta
          • 50 gramm vaj
          • 250 gramm natúr túrókrém
          • 1 teáskanál citrom héja reszelve
          • 1 evőkanál citrom leve
          • 2,5 deciliter liszt
          • 1 evőkanál víz
          • 1 deciliter cukor
          • 1 darab tojás
          • 1 teáskanál kardamom-mag
          • 1/4 teáskanál só
          • 1 teáskanál sütőpor
          • apró szemű kristálycukor
        • Sütéshez
          • 7-8 deciliter olaj

        Leírás:

        1. Olvasszuk meg a vajat.
        2. Keverjük hozzá a cukrot, a kardamomot, a sót és a tojást.
        3. Reszeljük le a citrom héját, facsarjuk ki a levét, és adjuk hozzá a tésztához 1 evőkanál víz társaságában.
        4. A száraz anyagokat keverjük össze és gyors mozdulatokkal keverjük bele a tésztába.
        5. Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben 160-170 fokra.
        6. Formázzunk kis darab golyókat a tésztából.
        7. Ha az olaj elég forró, a a fánkok 1-2 perc alatt szép barnára sülnek. Egyszerre csak 3-4 db fánkot süssünk.
        8. Helyezzük a megsült fánkokat konyhai papírtörlőre. Forgassuk meg apró szemű kristálycukorban (erre nem porcukor kerül, mint a magyar fánkra).
        Álljon itt egy finn nyelvű videó is az elkészítésről, csakis a finnül tanulók kedvéért: 

        https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/hyv_vappua

         

         

         

         

        Húsvétra készülve

        A húsvét és a répatorta összetartozik. Finnországban is sokan készítenek répatortát húsvétra, az egyéb jellegzetes sütemények mellett. Én Finnországban kóstoltam először répatortát, kis előítélettel fogyasztottam, de gyorsan rájöttem, hogy ez milyen finom sütemény s azóta nekem is az egyik kedvencem. A torta muffinként is elkészíthető, ami azt jelenti, hogy gyorsabban megsül, és a puha muffinok kapnak egy finom, narancsos-krémsajtos, ellenállhatatlanul gyönyörű díszítést. 

         muffin.jpg

        Húsvéti répás muffinok (porkkanamuffinit)

         

        Elkészítési idő:

        Előkészítés: 15 perc
        Sütés / főzés: 15 perc

        Hány adagra elég?

        Adagok: 12

        Hozzávalók:

        • a tésztához:
          • 1 deciliter olvasztott vaj
          • 1,5 deciliter porcukor
          • 2 darab tojás
          • 2 deciliter sárgarépa, finomra reszelt
          • 1 deciliter natúr joghurt
          • 2,5 deciliter liszt
          • 1 teáskanál sütőpor
          • 1 teáskanál szódabikarbóna
          • 0,5 teáskanál só
        • díszítés:
        • 2 deciliter tejszínhab
        • 1,5 deciliter natúr krémsajt (mascarpone vagy más)
        • 1 evőkanál apróra reszelt narancshéj
        • vékonyra szeletelt gyömbér

            Leírás:

            1. A sárgarépát reszeljük finomra.
            2. Keverjük el az olvasztott vajat és a porcukrot.
            3. Egyenként, habverővel adjuk hozzá a tojásokat.
            4. Keverjük hozzá a reszelt sárgarépát és a joghurtot.
            5. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a vajas keverékhez, kerüljük a felesleges kevergetést. 6. A tésztát muffinformákba osztjuk. 225 fokon kb 15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
            7. A tejszínt habbá verjük, hozzákeverjük a krémsajtot, és a reszelt narancs héját. Egyenletesen elkeverjük. A krémet habzsákba töltjük és a muffinok tetejét feldíszítjük. Díszíthetjük vékony szeletre vágott gyömbérdarabokkal és narancssárga szórócukorral is.
            https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/husveti_repas_muffin

             

            Hétköznapi finn ételek 2.

            Egy kis szünet után folytatom a finn ételek bemutatását. Többször írtam a finn ünnepi ételekről, talán kevesebbet hétköznapi ételekről. A finnek korántsem arról híresek, hogy órákat állnának a konyhában bonyolult recepteket próbálgatva. Ahogy mindenben, ebben is a praktikusság és az egyszerűség hívei, de ugyanakkor ez nem jelent rosszat: mindig (többnyire) arra törekednek, hogy egészséges ételeket készítsenek, amelyet mindenki szeret, a legkisebbtől a legidősebbig.  Ha nincs idő főzni, és szükséges, gyakran félkész alapanyagból főznek. Hétköznap sajnos kevés családnak van ideje hosszabb vacsorakészítésre, de szerencsére a finn élelmiszeripar már a 60-as évektől kezdve gondolt azokra a dolgozó anyákra, akik gyorsan szeretnének valami egészségeset és finomat  az asztalra varázsolni. Számtalan kész- vagy félig kész étel kapható, és sok egészséges alapanyag: fagyasztott zöldségkeverékek, amit sütve vagy főzve felhasználhatunk (pl. leveshez, vagy rakottasokhoz), wok-ételekhez, de egyszerűen csak megpárolva, köretként is fogyaszthatjuk. Hús- hal- vagy vegán fasirtok, saláták, mártások és ízesített főzőtejszínek, krémsajtok választéka széles. Ezekkel már nem bonyolult a főzés: ha pl. krémlevest szeretnénk készíteni, a sárgarépát vagy a fagyasztott zöldségkeveréket megfőzzük pár perc alatt, és egy borsos- vagy sajtos főzőtejszínnel besűrítjük. Arról nem is beszélve, hogy gyakran a húsok már különböző pácokban, marinádokban érlelődnek becsomagolva, vagy előre befűszerezve, várva az elkészítést. Finnországban csak a nagyobb városokban van hentes, de többnyire a bevásárlóközpontokban és a kis boltokban is széles választékát találjuk a friss húsoknak.

            Hétköznap az egyik legkedveltebb húsféle a darált hús, mivel gyorsan és sokféleképpen feldolgozható. Aszerint, hogy mit szeretnénk belőle készíteni,  - pl. rakottast, lasagne-t, levest vagy fasirtot - választhatjuk ki a számunkra megfelelő darált húst, a boltok polcain ugyanis kisebb-nagyobb (30-70 dkg-os) kiszerelésben, zsírszázalék és a hús fajtája (csirke, pulyka, marha, sertés) szerint osztályozva és csoportosítva találhatjuk. 

            Ennél könnyebb már nem is lehet a főzés! 

             lihahylly.jpg

            Húsfélék egy kisboltban (K-market Vuorela) 

            pussillinen_uutta_lihat_netti.jpg

             

            Húsfélék közelebbről: 1. karamellás tépett húsfalatok (a hús mellett a marinád külön csomagolva), 2. fajitas ízesítésű csirkehús, 3. natur ízesítésű nagyobb csirkehúsdarabok, 4. marhasteak 5. pácolt marhahúsdarabok 6. grillezni való tarja pácolva 7. marokkói fűszerezésű  csirkehúsdarabok 

            Az alábbiakban egy gyors húsleves receptjét osztom meg, ami a finnek egyik kedvenc levese. Gyerekek és felnőttek egyaránt szeretik, mert könnyebben fogyasztható. Ha fagyasztott zöldségkeverékkel készítjük, az elkészítése még egyszerűbb. Ízlés szerint levesbetétet (tésztát) is tehetünk bele.  

             

            Húsleves darált hússal (Jauhelihakeitto)

             

            Elkészítési idő:

            Előkészítés: 30 perc

            Hány adagra elég?

            Adagok: 4

            Hozzávalók:

            • 30 dkg sovány darált marha- vagy sertéshús
            • 40 dkg vegyes zöldségkeverék (borsó, sárgarépa és petrezselyem)  vagy
            • 3 darab sárgarépa, 3 darab petrezselyem vagy paszternák, 1 kis darab zeller
            • 6 darab burgonya
            • ízlés szerint petrezselyemzöld
            • 2-3 evőkanál vaj vagy olaj
            • 1 teáskanál só
            • 1 fej hagyma
            • ízlés szerint bors
            • 5-10 darab fűszerbors
            • pár babérlevél 
            • 1-1,5 liter víz
            • 1-2 kanál paradicsompüré 
            • 1 evőkanál szárított majoránna, oregánó, kakukkfű 

            Leírás:

            1. Egy serpenyőben a sovány darált húst egy kis zsiradékon megpirítjuk. Ehhez a finnek nem feltétlenül használnak külön zsiradékot, mert a húsból elég zsiradék sül ki. 
            2. A sárgarépát, a paszternákot (vagy petrezselymet) és a zellert meghámozzuk és felkockázzuk. A hagymát apró kockára, a burgonyát nagyobb kockákra vágjuk.
            3. Dinszteljük meg a hagymát egy fazékban egy kis vajon, majd adjuk hozzá a sárgarépát, a paszternákot és a zellert.
            4. Fűszerezzük sóval, borssal, szegfűborssal és babérlevéllel. Öntsünk hozzá kb. 1,5 liter vizet. Ha szeretnénk leveskockával vagy házi vegetával is ízesíthetjük. Adjunk hozzá 1-2 kanál paradicsompürét és a szárított fűszereket.
            5. Ha a hús a serpenyőben megpirult, adjuk a leveshez a burgonyával együtt, és addig főzzük, amíg a burgonya és a hús meg nem fő (kb. 20 perc).
            6. A húslevest, ha elkészült, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
            jauhelihakeitto-koko-perheelle.jpg
            Kép: valio.fi 
            https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/hetkoznapi_finn_etelek_503

             

            süti beállítások módosítása