Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Runeberg tortácskája (Runebergin torttu)

2020. február 02. - Finnkonyha

Ezt a jeles napot nem lehet kihagyni, 20200202.... Finnországban nehéz a diéta megtartása, mert mindig jön egy-egy ünnep, és az ünnephez kapcsolódó jellegzetes sütemény vagy étel, amit muszáj megkóstolni. Február 5-én lesz a finn nemzeti himnusz költőjének, Runebergnek a születésnapja, a naphoz egy finom sütemény is kötődik. 

Johan Ludvig Runeberg (1804-1877) a romantika képviselője, a nagy nemzeti ébredési mozgalom vezéralakja. Műveit svédül írta, így a Vårt land (Maamme, 1848) című versét is, mely később a finn nemzeti himnusszá vált. Porvooban élt és alkotott. A monda szerint szokása volt minden reggel egy porvoi pékségből hozatni egyfajta málnás süteményt, amit aztán egy pohárka punccsal fogyasztott el az írás megkezdése előtt. De az is lehet, hogy a sütemény nevét a hat gyermekről és a háztartásról gondoskodó feleségről, Frederika Runebergről kapta. A receptet ugyanis az ő szakácskönyvében találták meg, majd cukrászdák sora kezdte el kínálni 1865-től. A népszerű sütemény ma is minden évben január-február környékén megjelenik a boltok és a cukrászdák polcain. Hagyományosan kis henger alakú tortaformában készül, de ennek híján készíthetjük muffinformában is. Tetejére málnalekvár és fenséges fehér cukorkarika kerül, a sütés után pedig közvetlenül locsoljuk meg amarettó-likőrrel vagy rummal. 

 fb_fazer_runebergintorttu_sl_web.jpg

Kép: Fazer Leipomot (fazerleipomot.fi)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 15 perc
Sütés / főzés: 15 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 12

Hozzávalók:

  • 20 dekagramm vaj
  • 2 deciliter barna cukor
  • 2 darab tojás
  • 2 deciliter liszt
  • 1 deciliter édes kekszmorzsa
  • 1 deciliter darált mandula
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vaníliáscukor
  • 0,5 dl puncs vagy mandula aroma vagy amaretto likőr
  • 1 dl tejszín
  • Díszítéshez:
  • málnalekvár
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál víz
  • kb. 1-2 deciliter porcukor

Leírás:

1. A lágy vajat a barna cukorral habosra keverjük.
2. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat. 
3. A mandulát ledaráljuk, és a többi száraz anyaggal elvegyítjük.
4. A száraz mandulás keveréket belekeverjük a vajas keverékbe, hozzáadjuk a tejszínt és fakanállal alaposan eldolgozzuk.
5. A tésztát kanállal muffinsütő-formába adagoljuk (elég a 3/4-ig megtölteni a formát) és 200 fokon 10-15 percig sütjük. Amikor kivettük a sütőből, rögtön locsoljuk meg a muffinokat pár kiskanál amarettó-likőrrel vagy rummal.
6. A díszítéshez készítsünk cukormázat: a citromlevet és a vizet annyi porcukorral keverjük el, amennyitől még egy kicsit folyós marad. Töltsük nyomózsákba a cukormázat és mindegyik sütemény tetejére formázzunk egy kis kört. A kör közepét egy csepp málnalekvárral díszítsük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr9415451660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása