Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Ünnepeljük a finn ételek napját!

2023. szeptember 04. - Finnkonyha

Szeptember 4-én ünneplik Finnországban a finn élelmiszerek napját (Suomalaisen ruoan päivä). Ezen a napon felhívják figyelmet arra, amit talán a finnek is sokszor magától értetődőnek tartanak, pedig nem az: a tiszta, megbízható, hazai alapanyagokra. Az utóbbi évek tapasztatai is azt mutatják, hogy egyre fontosabb szerepet kap a helyben termelt, tiszta, vegyszermentes alapanyag. Ha szeretnénk, mi is könnyedén részt vehetünk az ünneplésben, csak válasszuk ki az egyik finn receptet az oldalról és készítsük el! Néhány ötlet, milyen ételek között választhatunk:
 
Reggeli
Egy igazi finn reggeliben vagy tízóraiban biztosan szerepet kap a zab, az áfonya, vagy más bogyós gyümölcs, és a tejtermékek. Próbáljunk ki egy vidám bogyós turmixot vagy főzzünk áfonyával és kardamommal ízesített habkását.

 

Áfonyás-kardamomos habkása

(Mustikka-kardamommavispipuuro)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 5 perc
Sütés / főzés: 10 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 4

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 120 gramm fekete áfonya
  • 120 gramm fekete ribizli
  • 1/4 teáskanál só
  • 0,5 deciliter cukor
  • 1 teáskanál kardamom-mag
  • 2 deciliter búzadara vagy zabdara

Leírás:

1. Mérjük ki a kása összes hozzávalóját egy fazékba. Forraljuk fel, folyamatosan keverjük.
2. Hagyjuk lassan főni, alkalmanként keverve (kb. 5 perc).
3. Hűtsük ki a kását, majd elektromos keverővel verjük könnyű habbá. Készíthetjük gluténmentes/és tejmentes változatban is, növényi tejjel és gluténmentes zabdarával.  
42600-kaurainen-mustikka-kardemummavispipuuro-1300x867.jpeg
Kép: valio.fi


Ebédre készítsünk spenótos palacsintát, vagy burgonyapürét húsgombóccal (recept itt: https://finnkonyha.blog.hu/2020/10/10/a_finn_husgolyok) és vörös-áfonyamártással. Ez utóbbit idő hiányában készen is beszerezhetjük a svéd áruházból. A finnek többnyire munkahelyükön, a diákok az iskolában ebédelnek.

Este a finneknél a szaunázás vagy a pihenés ideje. Vacsorára elkészíthetjük a gyerekek kedvencét, a rakott tésztát (https://finnkonyha.blog.hu/2020/04/17/hetkoznapi_finn_etelek) . De ilyenkor egy pohár bor mellé jól esik egy finom sós pite, néhány héttel ezelőtt mutattam be a finn volt miniszterelnök, Sanna Marin pitéjét. 

Sütemények és desszertek nem hiányozhatnak a finn ételek napján az asztalról! A nagy kávéfogyasztó finnek minden nap esznek egy kis édességet, ha mást nem egy kis kocka Fazer csokit! Szerencsére a Fazer csoki már Magyarországon is beszerezhető a nagyobb élelmiszer-áruházakban, csakúgy mint a többi finn édesség. Ha a konyhában szeretnénk valamit remekelni, akkor ajánlom a pullat vagyis a kis kalácsokat (https://finnkonyha.blog.hu/2020/03/20/sutes_otthon_gyerekekkel)  ami elmaradhatatlan a kávé mellől. 

Itt Finnországban éppen most van a bogyó szezon csúcsideje, amikor tele van az erdő fekete áfonyával, vörösáfonyával, a kertek almával. Ilyenkor nehéz választani mit készítsünk a sok finomságból! Szerencsére a gyümölcsök nagy részét le is lehet fagyasztani, télire eltenni, lekvárnak befőzni. A finn gyerekek körében nagy népszerűségnek örvend, és rendkívül gyorsan elkészíthető a kiiseli vagyis a keményítő hozzáadásával készített édes, folyékony vagy zselé állagú desszert. Készülhet friss és aszalt gyümölcsből – leginkább bogyós gyümölcsökből –, de almából is, gyümölcslevekből, szörpökből és híg lekvárból.

3kiiseli_3.jpg

Ne csak ezen a napon együnk finn(es) ételeket, keressük a boltokban a finn termékeket, vajat, sajtot, csokit, krékert. Válasszunk rendszeresen fin(n)omságokat Finnországból.

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr5118207227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása