Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Sanna Marin pitéje

2023. május 23. - Finnkonyha

Egy nagyon finom nyárias pite receptjével jelentkezem újra. Jó ideje már ez a kedvencem.

Véget ért egy időszak Finnországban. Sanna Marin, Finnország miniszterelnöke - aki 36 évesen egyik legfiatalabb miniszterelnökök között volt Európában - búcsúzik. Lehet, hogy a finnek nem mindenben értettek egyet a politikájával, de abban biztos vagyok, hogy mindenki egyetért azzal, hogy Sanna Marin sokat tett Finnország nemzetközi helyzetéért és a finnek jövőéért miniszterelnökként. Az új nemzedék erős akaratú miniszterelnökeként több olyan nagy krízissel - koronavírus és ukrán-orosz háború -  kellett megküzdenie neki és kormányának, amivel korábban egy miniszterelnöknek sem. Nőként sok olyan kritikát is el kellett viselnie, aminek nem volt tényalapja. Mégis Finnországot rendkívüli energiával, elhivatottsággal húzta át nehéz időkön és válságokon, és egész jó eredményekkel. Finnország azonban demokratikus ország, az emberek szavaztak, és a demokráciában az a szép, hogy változnak a kormányok, pártok és emberek. Mindenki megvalósíthatja terveit, elképzeléseit, most a finnek új pártoknak, új embereknek adtak esélyt. 

Sanna Marin közérthető, egyenes stílusának és közvetítői módjának volt köszönhető, hogy azoknak is jól tudta elmagyarázni a politikai helyzeteket, kríziseket, válságot és problémákat, akik laikusként figyelik a politikát. Legkedvesebb élményem vele kapcsolatosan, amikor a koronavírus terjedése idején a kormány tagjai - öt fiatal nő vezetőként -  finn gyerekek kérdéseire válaszoltak, nyugodtan és részletesen elmagyarázva a dolgokat. Még ekkor is fontosnak érezték, hogy a gyerekeket is tájékoztassák arról, mi történik az országban, miért nem kell iskolába járni, milyen intézkedéseket tesznek, és milyen lesz vajon a jövő. Nagyon szimpatikus volt, arról nem is beszélve, hogy ez a vezető pozícióban lévő öt fiatal nő mind ez idő alatt szült, vagy nevelt nagyon pici gyerekeket. 

Ennyit a politikáról, most jöjjön a gasztronómia, elvégre ez egy gasztroblog. 

Sanna Marin egy televíziós interjú során vendégül látott egy ismert riportert, aki nála töltött egy napot és egy éjszakát, bemutatva a nézőknek a színfalak mögötti embert. Sanna Marin pedig mesélt, és főzött is. Nagy főzésre azért nem kell gondolni, egy gyorsan elkészíthető, de finom pitét készített, amit sokszor elkészített a családjának is.

Most ennek a pitének a receptjét osztom meg, talán nem haragszik meg érte. A pite receptje megjelent több finn újságban is. Eredetileg Sanna Marin időtakarékosságból bolti pitetésztát használ, ami csak Finnországban kapható. Ezt mi magunk is el tudjuk készíteni egyszerűen. Érdemes kipróbálni, mert a pite majdnem fél kiló finom zöldséget rejt magába, a feta sajt íze pedig jól harmonizál a zöldségekkel. 

 sanna_marin_kotiliesi.jpeg

Kép: kotiliesi.fi

Sanna Marin pitéje

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 10 perc
Sütés / főzés: 20 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 8

Hozzávalók:

  • Pitetészta
    • 10 dekagramm vaj
    • 1 darab tojás
    • 30 dekagramm liszt
    • 2-3 evőkanál hideg víz
  • Töltelék 
    • 3 evőkanál olaj
    • 30 dekagramm cukkini
    • 25 deka apró paradicsom 
    • 1 darab újhagyma
    • 1-2 gerezd fokhagyma
    • 10 deka paprika (piros kaliforniai)
    • 15 dekagramm feta sajt
    • 5 dekagramm sajt
    • 1 deciliter tej
    • 1 darab tojás
    • 1 csipet só
    • 1 negyed teáskanál őrölt bors
    • egy teáskanál fűszerpaprika

    Leírás:

    1. A pite hozzávalóit összegyúrjuk.
    2. Egy kerek piteforma (21-23 cm átmérőjű) vagy laza aljú tortaforma aljára és oldalaira nyomkodjuk a tésztát.
    3. Aprítsunk fel 10 deka újhagymát és egy gerezd fokhagymát. Egy serpenyőben olajon pirítsuk meg.
    4. 25 deka koktélparadicsomot vágjunk negyedekbe. Vágjunk fel 10 deka paprikát és 30 deka cukkinit kb. 2x2 cm-es kockákra. Tegyük a zöldségeket a serpenyőbe, és pirítsuk további öt percig.
    5. Fűszerezzük a zöldségkeveréket egy teáskanál sóval, negyed teáskanál őrölt fekete borssal és egy teáskanál paprikával. Jól keverjük össze, majd öntsük a keveréket a pitetésztára.
    6. 15 deka feta sajtot kockázzunk rá.
    7. Egy deci tejet és egy tojást villával könnyedén keverjünk össze. Tej helyett (főző)tejszínt is használhatunk. A keveréket öntsük a töltelékre. Kb. 5 deka reszelt sajtot szórjunk a tetejére.
    8. 200 fokon a sütő középső szintjén kb. 20-30 percig süssük.​ Langyosan tálaljuk, salátát adhatunk mellé.
    Uzsonnára, könnyű ebédre vagy vacsorára, vendégvárónak is tökéletes ez a pite! 
    https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/sanna_marin_piteje

    A bejegyzés trackback címe:

    https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr4218099920

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása