Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

2024

2024. január 22. - Finnkonyha

Az új év kemény hideggel köszöntött be Finnországban. Az év első napjaiban -30 fokos hidegeket mértek szerte az országban, és kivételesen a Finn Meteorológiai Intézet fagyfigyelmeztétest adott ki január első napjaira és a vízkereszt utáni napokra. Utána pár napra egy kicsit felmelegedett az idő, de az elmúlt napokban újra rettenetesen dermesztő hideg lehűlés következett be.

Bár a finnek jól tűrik a hideget, a -30 fok megviseli a szervezetet, így a többség bent tölti a napokat: a meleg lakásban, irodában. A gyerekek sem mennek ki az iskolában szünetre, és a babákat sem altatják kint a friss levegőn babakocsiban (amit egyébként egészen -15 fokig megtesznek). Persze azért ilyenkor is vannak sielők az erdőben, és lehet találkozni nordic walkingozós nénikékkel, bácsikákkal is az utcákon. Nincs rossz idő, csak rossz öltözék, ahogy a mondás tartja. 

Ebben az évben is örömmel osztok meg finn recepteket és számolok be Finnországról, a finn gasztronómia újdonságairól, finn finomságokról. Annak is örülök, hogy különböző okokból, de egyre többen látogatnak el Finnországba és tapasztalják meg ennek a gyönyörű országnak a szépségeit, fedezik fel ízeit. A finnek maguk is szeretnek utazni, és különösen szeretnek új ételeket kipróbálni, megkóstolni utazásaik során. A finn gasztronómia  nagyon sokat fejlődött az elmúlt 20 évben, hatott rá a világban zajlódó gasztronómiai fejlődés, változás. Igyekszem a blogon ezekről beszámolni. S ha személyesen nincs lehetősége az olvasónak most utazni, remélem ez által a blog által egy kis bepillantást nyújthatok a finn konyhába. 

Kezdjük az évet mindjárt egy egészséges zabkása-recepttel! Az éjszakai zabkása elkészítése még a hagyományos, főzött zabkásánál is egyszerűbb. Itt a főzési folyamat elmarad, ehhez csak keverjük össze az összetevőket, tegyük hűtőbe egy éjszakán át, és a finom zabkása készen is van reggel.

Az alaprecept egyszerű: 

Az éjszakai kása korlátlan módon variálható, de az alapképlet egyszerű: 2 deciliter folyadék, 1 deci zabpehely és fűszerek ízlés szerint.

  1. Válassz alapot. Szinte minden folyadék alkalmas a kása alapjául: tej, író, zabital (vagy más növényi ital), gyümölcslé. Ha szeretnénk, a folyadék felét helyettesíthetjük például joghurttal vagy gyümölcspürével.
  2. Add hozzá a pelyheket. Használjuk ugyanazokat a pelyheket az éjszakai kásához, mint a főtt kásához. A zab sokak kedvence, de a tönkölybúza és a többmagvas pehely is nagyon finom.
  3. Évszak. A diófélék, magvak (pl. chia-mag, kendermag) és bogyók többek között a friss kása jó kiegészítői, amelyeket készen is hozzáadhatunk. Fahéj, gyömbér, kókuszpehely és más pelyhek is alkalmasak a friss zabkása ízesítésére. Sokféleképpen variálhatjuk, ne felejtkezzünk el a mézről sem.
  4. A zabkása hűtőszekrényben 2-3 napig tárolható, így egyszerre nagyobb adagot is készíthetünk. 

   1139-vilja-on-kasvisruokaa_1.jpg

Kép: leipätiedotus.fi

Diós zabkása

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 10 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 1

Hozzávalók:

    • 3 deciliter natúr joghurt
    • 1 deciliter zabpehely
    • 0,5 deciliter darált dió vagy mandula
    • 0,5 deciliter búzacsíra
    • 40 gramm aszalt gyümölcsök
    • 1 evőkanál méz

Leírás:

1. Keverjük kb. 3 dl joghurtba a zabpehelyet, a darált diót, a búzacsírát és az apróra vágott szárított gyümölcsöket.
2. Hűtőszekrényben hagyjuk kb. 10 percig (vagy egy éjszaka) állni. Ha túl sűrű, egy kis tejjel/növényi tejjel/joghurttal higíthatjuk.
3. Ízesítsük izlés szerint mézzel.
zabkasa.jpg
Most én a zabkását dióval, mandulával,
kókuszpehellyel és vörösáfonyával ízesítettem
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/2024_470

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr3918304875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása