Az új év kemény hideggel köszöntött be Finnországban. Az év első napjaiban -30 fokos hidegeket mértek szerte az országban, és kivételesen a Finn Meteorológiai Intézet fagyfigyelmeztétest adott ki január első napjaira és a vízkereszt utáni napokra. Utána pár napra egy kicsit felmelegedett az idő, de az elmúlt napokban újra rettenetesen dermesztő hideg lehűlés következett be.
Bár a finnek jól tűrik a hideget, a -30 fok megviseli a szervezetet, így a többség bent tölti a napokat: a meleg lakásban, irodában. A gyerekek sem mennek ki az iskolában szünetre, és a babákat sem altatják kint a friss levegőn babakocsiban (amit egyébként egészen -15 fokig megtesznek). Persze azért ilyenkor is vannak sielők az erdőben, és lehet találkozni nordic walkingozós nénikékkel, bácsikákkal is az utcákon. Nincs rossz idő, csak rossz öltözék, ahogy a mondás tartja.
Ebben az évben is örömmel osztok meg finn recepteket és számolok be Finnországról, a finn gasztronómia újdonságairól, finn finomságokról. Annak is örülök, hogy különböző okokból, de egyre többen látogatnak el Finnországba és tapasztalják meg ennek a gyönyörű országnak a szépségeit, fedezik fel ízeit. A finnek maguk is szeretnek utazni, és különösen szeretnek új ételeket kipróbálni, megkóstolni utazásaik során. A finn gasztronómia nagyon sokat fejlődött az elmúlt 20 évben, hatott rá a világban zajlódó gasztronómiai fejlődés, változás. Igyekszem a blogon ezekről beszámolni. S ha személyesen nincs lehetősége az olvasónak most utazni, remélem ez által a blog által egy kis bepillantást nyújthatok a finn konyhába.
Kezdjük az évet mindjárt egy egészséges zabkása-recepttel! Az éjszakai zabkása elkészítése még a hagyományos, főzött zabkásánál is egyszerűbb. Itt a főzési folyamat elmarad, ehhez csak keverjük össze az összetevőket, tegyük hűtőbe egy éjszakán át, és a finom zabkása készen is van reggel.
Az alaprecept egyszerű:
Az éjszakai kása korlátlan módon variálható, de az alapképlet egyszerű: 2 deciliter folyadék, 1 deci zabpehely és fűszerek ízlés szerint.
- Válassz alapot. Szinte minden folyadék alkalmas a kása alapjául: tej, író, zabital (vagy más növényi ital), gyümölcslé. Ha szeretnénk, a folyadék felét helyettesíthetjük például joghurttal vagy gyümölcspürével.
- Add hozzá a pelyheket. Használjuk ugyanazokat a pelyheket az éjszakai kásához, mint a főtt kásához. A zab sokak kedvence, de a tönkölybúza és a többmagvas pehely is nagyon finom.
- Évszak. A diófélék, magvak (pl. chia-mag, kendermag) és bogyók többek között a friss kása jó kiegészítői, amelyeket készen is hozzáadhatunk. Fahéj, gyömbér, kókuszpehely és más pelyhek is alkalmasak a friss zabkása ízesítésére. Sokféleképpen variálhatjuk, ne felejtkezzünk el a mézről sem.
- A zabkása hűtőszekrényben 2-3 napig tárolható, így egyszerre nagyobb adagot is készíthetünk.
Kép: leipätiedotus.fi
Diós zabkása
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
-
- 3 deciliter natúr joghurt
- 1 deciliter zabpehely
- 0,5 deciliter darált dió vagy mandula
- 0,5 deciliter búzacsíra
- 40 gramm aszalt gyümölcsök
- 1 evőkanál méz
Leírás:
