Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Gluténmentes Runeberg tortácska

2024. február 05. - Finnkonyha

Február 5-én ünnepeljük Johan Ludvig Runeberg finn költő születésnapját. Ez a nap zászlós ünnepnap Finnországban, amelyhez egy sütemény is kapcsolódik. A történet szerint a költő Runeberg édesszájú volt, és valami finomat kért a feleségétől. Így születtek meg a búzalisztből, zsemlemorzsából, sütimorzsából, mandulából készült tortácskák, melyeket cukormázzal és almalekvárral díszítettek.

Egy másik, talán érvényesebb történet szerint a süteményt Lars Henrik Astenius cukrász alkotta meg Porvooban, akihez Runebergék házhoz jártak péksüteményeket vásárolni. Runeberg annyira szerette ezt a bizonyos süteményt, hogy aztán később róla nevezték el. A receptet Runeberg felesége, Fredrika receptkönyvében is megtalálták, így elképzelhető, hogy  otthon is sütötték.

A Runeberg tortácskának számtalan változata létezik, ahogy a vélemények is megoszlanak az összetevőkről. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a mandula fontos alapanyaga a tésztának, mások szerint nem. A legtöbbet arról vitatkoznak a finnek, hogy mennyire kell puhának vagy száraznak lennie. A süti puhaságát régebben puncs, ma már csak puncs-aroma, mandula vagy rum/rumaroma biztosítja. 

Korábban is készítettem már Runeberg tortácskát, az eredeti receptet itt találhatjátok: Runeberg tortácskája (Runebergin torttu) - FINN KONYHA (blog.hu)

Idén egy gluténmentes változat receptjét is megosztom, mert senki nem maradhat ki ebből a finomságból! 

 

Gluténmentes Runeberg tortácska (Gluteeniton Runebergin torttu)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 20 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 6

Hozzávalók:

  • A sütemény meglocsolásához
    • 1 deciliter víz
    • 1 evőkanál mandula- vagy rumaroma
    • 1 evőkanál cukor
  • Tészta
    • 20 dekagramm margarin vagy vaj
    • 1,5 deciliter barna cukor
    • 2 darab tojás
    • 1 deciliter gluténmentes kekszmorzsa (mézeskalács)
    • 1 deciliter őrölt mandula
    • 1 deciliter mandulaliszt
    • 2 3/4 deciliter gluténmentes lisztkeverék
    • 2 teáskanál sütőpor
    • 1 teáskanál kardamom-mag
    • 1 deciliter tejszin (habtejszín, de nem kell habbá verni)
  • Díszítés
    • 3 deciliter porcukor
    • 1 darab tojásfehérje
    • 20 dekagramm málnalekvár

Leírás:

1. A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
2. Készítsük elő a muffinsütőt, tegyünk bele kis muffinpapirokat. 
3. A kekszet aprítóval összetörjük.
4. A lágy margarint és a cukrot habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd tovább keverjük habosra.
5. A száraz hozzávalókat összekeverjük, és a tejszínnel felváltva a tésztához adjuk.
6. A tésztát keverjük el egyenletesen.
7. A masszát kanalazzuk a muffinformákba. Csak háromnegyedig töltsük a kis formákat, hagyjunk teret az emelkedésnek.
8. A tortácskákat (muffinokat) körülbelül 20-25 percig süssük. 
9. Locsoljuk meg a muffinokat rum- vagy mandulaaroma és víz keverékével.
10. Díszítés: A glazúrhoz a tojásfehérjét és a porcukrot keverjük össze. A muffin közepére tegyünk málnalekvárt,  és húzzunk a cukormázból egy karikát a málnalekvár köré. 
40939-gluteeniton-runebergin-torttu-1300x867.jpeg
Kép: valio.fi
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/glutenmentes_runeberg_tortacska

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr7618040510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása