Február 5-én ünnepeljük Johan Ludvig Runeberg finn költő születésnapját. Ez a nap zászlós ünnepnap Finnországban, amelyhez egy sütemény is kapcsolódik. A történet szerint a költő Runeberg édesszájú volt, és valami finomat kért a feleségétől. Így születtek meg a búzalisztből, zsemlemorzsából, sütimorzsából, mandulából készült tortácskák, melyeket cukormázzal és almalekvárral díszítettek.
Egy másik, talán érvényesebb történet szerint a süteményt Lars Henrik Astenius cukrász alkotta meg Porvooban, akihez Runebergék házhoz jártak péksüteményeket vásárolni. Runeberg annyira szerette ezt a bizonyos süteményt, hogy aztán később róla nevezték el. A receptet Runeberg felesége, Fredrika receptkönyvében is megtalálták, így elképzelhető, hogy otthon is sütötték.
A Runeberg tortácskának számtalan változata létezik, ahogy a vélemények is megoszlanak az összetevőkről. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a mandula fontos alapanyaga a tésztának, mások szerint nem. A legtöbbet arról vitatkoznak a finnek, hogy mennyire kell puhának vagy száraznak lennie. A süti puhaságát régebben puncs, ma már csak puncs-aroma, mandula vagy rum/rumaroma biztosítja.
Korábban is készítettem már Runeberg tortácskát, az eredeti receptet itt találhatjátok: Runeberg tortácskája (Runebergin torttu) - FINN KONYHA (blog.hu)
Idén egy gluténmentes változat receptjét is megosztom, mert senki nem maradhat ki ebből a finomságból!
Gluténmentes Runeberg tortácska (Gluteeniton Runebergin torttu)
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- A sütemény meglocsolásához
- 1 deciliter víz
- 1 evőkanál mandula- vagy rumaroma
- 1 evőkanál cukor
- Tészta
- 20 dekagramm margarin vagy vaj
- 1,5 deciliter barna cukor
- 2 darab tojás
- 1 deciliter gluténmentes kekszmorzsa (mézeskalács)
- 1 deciliter őrölt mandula
- 1 deciliter mandulaliszt
- 2 3/4 deciliter gluténmentes lisztkeverék
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál kardamom-mag
- 1 deciliter tejszin (habtejszín, de nem kell habbá verni)
- Díszítés
- 3 deciliter porcukor
- 1 darab tojásfehérje
- 20 dekagramm málnalekvár
Leírás:
