Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Runeberg süteménye

2024. február 05. - Finnkonyha

A klasszikus Runeberg tortácskának - amit február 5-én fogyasztanak a finnek - számos változata létezik. Az egyik történet szerint Runeberg felesége, Frederika lekvárral és cukormázzal díszített süteményeket sütött rendszeresen férjének mandulával és kekszmorzsával. A Runeberg tortácskák kerek, magas sütemények, amelyek különleges ízüket a mandulától és a puncs- vagy rumaromától kapják. A tortákat általában málnalekvárral díszítik, amely köré egy cukormáz-gyűrűt húznak. Mára a kedvelt, hagyományos tortácskák mellett megjelentek a piskótatekercsek, nagy Runeberg torták is. Ha nem szeretnétek kis muffin-formákkal bajlódni, hanem nagyobb mennyiségben szeretnétek ezt a sütit elkészíteni, akkor próbáljátok ki ezt a változatot. Ebből mindenki akkora szeletet vághat, amekkorát szeretne. 

 

Runeberg süteménye (Runebergin leivonnainen)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 20 perc
Sütés / főzés: 25 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 6

Hozzávalók:

  • Tészta
    • 1 deciliter barna cukor
    • 1 deciliter cukor
    • 2 darab tojás
    • 4,5 deciliter liszt
    • 0,5 deciliter őrölt mandula
    • 1 deciliter kekszmorzsa
    • 1 evőkanál sütőpor
    • 1 teáskanál kardamom-mag
    • 175 gramm olvasztott vaj
    • 2 deciliter habtejszín (nem kell felverni)
  • Töltelék és díszítés
    • 3 deciliter málnalekvár
    • 3-5 deciliter porcukor
    • 1-2 evőkanál víz

Leírás:

1. A tojást, a cukrot és a barna cukrot habosra verjük.
2. Keverjük el egy másik tálban a száraz anyagokat.
3. Adjuk felváltva a tojásos habos keverékhez a száraz hozzávalókat, az olvasztott vaj és a tejszín keverékét. Keverjük el alaposan.
4. A tésztát egyenletesen kenjük egy sütőformába (30 x 40 cm). Minél egyenletesebben osztjuk el, annál simább lesz a sütemény.
5. Süssük 175 fokon kb. 25 percig. 
6. Ha kihűlt, kettévághatjuk a süteményt. (De nem muszáj, én sem tettem)
7. Locsoljuk meg rum-vagy mandulaaromával. 
8. Kenjük meg az alsó lapot málnalekvárral, majd tegyük rá a másik lapot.
9. Keverjük el a porcukort 1-2 evőkanál vízzel folyékony, de sűrű masszává, majd töltsük nyomózsákba és nyomjunk sávokat a sütemény tetejére. Ugyanígy tegyünk a málnalekvárral is, felváltva a porcukorsáv mellé abból is húzzunk sávokat és így díszítsük a süteményt.
runebergintorttu.jpg
Kép: finnkonyha.blog.hu
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/runeberg_sutemenye

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr2818318983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása