A klasszikus Runeberg tortácskának - amit február 5-én fogyasztanak a finnek - számos változata létezik. Az egyik történet szerint Runeberg felesége, Frederika lekvárral és cukormázzal díszített süteményeket sütött rendszeresen férjének mandulával és kekszmorzsával. A Runeberg tortácskák kerek, magas sütemények, amelyek különleges ízüket a mandulától és a puncs- vagy rumaromától kapják. A tortákat általában málnalekvárral díszítik, amely köré egy cukormáz-gyűrűt húznak. Mára a kedvelt, hagyományos tortácskák mellett megjelentek a piskótatekercsek, nagy Runeberg torták is. Ha nem szeretnétek kis muffin-formákkal bajlódni, hanem nagyobb mennyiségben szeretnétek ezt a sütit elkészíteni, akkor próbáljátok ki ezt a változatot. Ebből mindenki akkora szeletet vághat, amekkorát szeretne.
Runeberg süteménye (Runebergin leivonnainen)
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- Tészta
- 1 deciliter barna cukor
- 1 deciliter cukor
- 2 darab tojás
- 4,5 deciliter liszt
- 0,5 deciliter őrölt mandula
- 1 deciliter kekszmorzsa
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 teáskanál kardamom-mag
- 175 gramm olvasztott vaj
- 2 deciliter habtejszín (nem kell felverni)
- Töltelék és díszítés
- 3 deciliter málnalekvár
- 3-5 deciliter porcukor
- 1-2 evőkanál víz
Leírás:
