Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Végre itt a nyár! Vihdoin kesä on täällä!

2022. június 13. - Finnkonyha

Végre itt a nyár, amit annyira vártunk. A múlt héten zajlottak a ballagások szerte Finnországban, elbúcsúztak a diákok az iskolától, ki hosszabb, ki rövidebb időre. Befejeződött a tanév, és kitört a vakáció. A hideg tél és a lassú tavaszodás után a nyár most a legszebb színeit vette elő és mutatja a finn tájvidéken. Északon már fehérek az éjszakák, vagyis a nap éjjel sem megy le, délebbre egy pár pillanatig eltűnik, hogy aztán újra teljes pompájában tündököljön. Finnországban a pandémia után az év legmozgalmasabb pillanatait éljük, a koronavírus kissé visszavonulóban, bár még mindig jelen van, és terjed - de végre szabadabban lehet nagy létszámú ünnepségeket tartani. Ez az időszak még az ünneplésé, mert hamarosan szentivánéjkor mindenki elvonul a vidéki nyaralóba. 

Ha nyár, akkor természetesen az ételek is gyorsan, könnyen elkészíthetőek, hiszen a melegben kinek van kedve a konyhában állni. A könnyűség mellett a finnek nyáron nagyra értékelik a szezon legjobb alapanyagait: a friss zöldségeket, az újburgonyát, a fűszernövényeket, a rebarbarát, az áfonyát és az epret. Állítsd össze kedvenc nyári menüdet itt a blog ételeiből – rengeteg finom lehetőség közül választhatsz!

A finnek szeretik a friss halat, a gombát, a grillételeket, a grillételekhez illő köreteket és természetesen az újburgonyát. Próbáljunk meg lazacot vagy más halat füstölni, grillezni korai káposztát, paradicsomot, paprikát, készíthetünk grillen pizzát vagy süthetünk kolbászféléket. Köretként a grillételek mellé a finnek kapros újburgonyát készítenek, amit meg lehet bolondítani egyéb fűszerekkel: fokhagymával, petrezselyemmel, vagy készíthetünk újburgonyás salátát is. A régi receptek között böngészve többet megtalálhattok itt a blogon, vagy a finn szakácskönyvemben. Válogassatok kedvetekre! 

A finnek a hal és az újkrumpli mellett a nyári leveseket és salátákat is szívesen fogyasztják, így a kesäkeitto-t, azaz a nyári levest, kalakeitto-t, vagyis a kapros hallevest, karfiollevest, de kerül a nyári asztalra grillsaláta, káposztasaláta is. Neked melyik a kedvenc finn nyári ételed? 

 

 1440x1080-cms-content-default-hero.jpg

Kép: valio.fi

Mukavaa kesää! Kellemes nyarat ! 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr1117855809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása