Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

A finn nyárközép ünnepe, juhannus

2021. június 24. - Finnkonyha

Június 26-án ünnepeljük a legnagyobb finn nyári ünnepet, Szent Iván-napját. Keresztelő Szent János ünnepnapja ez, innen ered az ünnep finn elnevezése: Juhannus, a Johannes név régebbi hangalakja. A juhannus a nyárközép, a friss levelek és virágok ünnepe. Az elmúlt hetekben kegyes volt az időjárás, szokatlanul meleg volt Finnországban, némi esős naptól eltekintve a június igazi nyári hónap volt. Hasonló jókat ígérnek a jövő hétre is, sőt, még annál is melegebbet, így elképzelhető, hogy Lappföldön is ismét 30 fok közelében lesz a hőmérséklet. A nyár ilyenkor a legszebb Finnországban, minden virágzik és üde zöld, a tavak vize gyönyörű kék, és már fürdésre is megfelelő hőmérsékletű. A finnek többsége idén óvatosan még belföldi utazást tervez, sokan a tó parti nyaralókban, azaz a mökkiben töltik a nyarat. Aki csak teheti igyekszik a természetbe, vízpart mellé, ami valljuk be, teljesen érthető, ráadásul az ezer tó országában ez a vízpart elérhető közelségben is van. Ilyenkor összegyűl a család, rokonok, barátok, és mindenki együtt ünnepli a nyarat. A házakat, sőt a szaunát is feldíszítik nyírfaágakkal régi szokás szerint. A sarkkörön túl ilyenkor már nem nyugszik le a nap, de Dél-Finnországban, ha le is megy, akkor is csak szürkület van éjszaka. Ez az yötön yö, amit magyarul fehér éjszakáknak hívunk. A napéjegyenlőséget azonban már a kereszténység előtti időkben is ünnepelték, számos ma is élő szokás még ebből az időből származik. 

 juhannus_2008_10_kokko_3.jpg

A szentivánéji máglyagyújtás ősi szokás, Finnországban vízen úszó máglyákat is készítenek

Ilyenkor megtelnek élettel az egyébként csendes falvak, megélénkülnek a piacok a városokban és a kisebb településeken. Idén a szokatlan meleg időjárás következtében jó termés lesz (illetve már van) a földieperből és már megjelentek a piacon az első zöldségek, az újkrumpli és az újhagyma. A juhannus főszereplője az ünnepi asztalon kétségkívül az újburgonya. A burgonyát hatalmas tisztelet övezi Finnországban, mégis - a mai világban is, amikor minden kapható, - a korai újkrumplinak van a legnagyobb becsülete és tisztelete. Bár egész évben fogyasztanak burgonyát - többnyire csak egyszerűen, héjában megfőzve  - Szent Iván napjára mindenképpen kell, hogy kerüljön az asztalra az első burgonyákból. Megmosva, puhára főzve, vajjal, aprított kaporral megszórva valóban a finn konyha egyszerű remeke, kihagyhatatlan. Bár a magyar petrezselymes újkrumpli is finom, igazából a finn újkrumplit kóstolva értjük meg, miért is szeretik a finnek az egyszerű ételek fenséges ízeit. Olyan finom, hogy szinte magától elolvad a szájban, egy kis vaj pedig csodát művel a legegyszerűbb burgonyával is. 

Régen tejjel készült ételeket ettek ezen az ünnepen, tejlevest, vagy lazaclevest (ez utóbbi még ma is népszerű), Közép-Finnországban több órán keresztül készült tejsavó-levest, juhannusjuusto-t. Ma már a legnépszerűbb étel inkább az újburgonya, füstölt vagy sült lazaccal, de kedvelt a marinált hering is, vagy az alábbi heringsaláta, amelyet előételként, akár rozskenyérrel is fogyaszthatunk. Természetesen a finnek ezen a napon is szívesen grilleznek, ha az idő engedi, az újburgonya jól grillezhető. Ünnepi desszertnek valamilyen epres tortát (pl. Brita-torta, lásd korábbi recept: https://finnkonyha.blog.hu/2021/05/08/finn_anyak_napja) vagy rebarbarás pitét (https://finnkonyha.blog.hu/2020/05/22/rebarbara_677) fogyasztanak, de nagy népszerűségnek örvendenek a fagylaltok is. 

 uudet-perunat.jpg

A finn nyárközép-ünnep egyik kedvelt étele a vajas-kapros újburgonya, marinált heringgel

(Kép: kotiliesi.fi) 

 

Kapros-vajas újburgonya heringsalátával

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 15 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 4

Hozzávalók:

  • 1 kilogramm újburgonya
  • 5 dekagramm vaj
  • 3 evőkanál aprított kapor
  • egy csipet só, bors
  • 250 gr pácolt hering (matjes hering, kapros vagy sima, pl. a svéd bútoráruházban beszerezhető)
  • 2 db főtt tojás, apróra vágva 
  • 1 db újhagyma, apróra vágva
  • 1 evőkanál metélőhagyma
  • 2-3 evőkanál majonéz
  • 2 dl tejföl vagy creme fraiche

Leírás:

1. A tojásokat főzzük keményre. A heringet aprítsuk fel apróra, majd keverjünk hozzá 1 evőkanál kaprot és metélőhagymát. Sót nem szükséges hozzáadni, mert a hal már előre pácolt. Keverjük hozzá az apróra vágott tojást, a karikára vágott újhagymát, a majonézt és a tejfölt vagy a creme fraiche-t. Keverjük el alaposan. 
2. A megtisztított újkrumplit forrásban lévő, sós vízben kb. 15 perc alatt főzzük puhára, majd szűrjük le.
3. Tegyük a puha vajat és az apróra vágott kaprot a krumplihoz és forgassuk meg a forró krumplikat a kapros vajban. Tálaljuk a heringsalátával, rozskenyeret is kínálhatunk mellé. 
silli.jpg
Kép: kotiliesi.fi

 

Hyvää juhannusta! 

https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/nyari_finomsagok

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr8216598262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása