Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Hyvää vappua!

2022. április 30. - Finnkonyha

Újra itt van május elseje, finnül vappu, az egyik legnépszerűbb ünnep Finnországban. Sokak számára ez egy vidám, farsangra hasonlító ünnepség,  a tavasz eljövetelének ünnepe. Kétségkívül ez a tavasz legszínesebb és legvidámabb napja, ami először a diákság, majd a munka és a finn zászló ünnepe is lett. Hagyományairól már korábban írtam, itt: https://finnkonyha.blog.hu/2020/04/29/vappu_majus_1 .

A diákok már előző este, vagy még korábban elkezdenek ünnepelni. Idén ez a nap ráadásul vasárnapra esik, és még különlegesebbé teszi, hogy két év után végre újra lehet szabadon ünnepelni, társasággal gyülekezni. Szerencsére az anyák napját Finnországban majd május 2. vasárnapján ünneplik, különben túl sok ünneplés esne egy napra. 

2022_04_30_12_07_39_neo-6857780.jpg

Ouluban Frans Mikael Franzen költő (1772-1847) szobrára is felteszik a diáksapkát a diákok

(Kép: kaleva.fi, Maiju Pohjanheimo)

Mivel készülnek a finnek május elsejére? Természetesen finom ételekkel, jó idő esetén piknikkel, pezsgővel és mézsörrel, vagyis a sima-val. Ez utóbbit kb. egy héttel hamarabb el is kezdik készíteni, ugyanis ennek az italnak több napot kell érnie. A receptjét egy korábbi blogbejegyzésben már megadtam, csakúgy mint a fánkét, ami Finnországban egy hagyományos május elsejei étel. A finn fánk kissé tömörebb, nem olyan habos és könnyű, mint a magyar. A túrófánk azonban egy könnyebb, gyorsan elkészíthető fánkféleség, nem igényel kelesztést, mivel nincs benne élesztő. Tésztájához a túrónál folyékonyabb krémtúrót használjunk. 

 rahkamunkit.jpg

Túrófánk (rahkamunkki) és erjesztett mézsör (sima) kíséri a május elsejei ünneplést  Kép: valio.fi

 

Túrófánk (Rahkamunkki)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 25 perc
Sütés / főzés: 10 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 20

Hozzávalók:

  • Tészta
    • 50 gramm vaj
    • 250 gramm natúr túrókrém
    • 1 teáskanál citrom héja reszelve
    • 1 evőkanál citrom leve
    • 2,5 deciliter liszt
    • 1 evőkanál víz
    • 1 deciliter cukor
    • 1 darab tojás
    • 1 teáskanál kardamom-mag
    • 1/4 teáskanál só
    • 1 teáskanál sütőpor
    • apró szemű kristálycukor
  • Sütéshez
    • 7-8 deciliter olaj

Leírás:

1. Olvasszuk meg a vajat.
2. Keverjük hozzá a cukrot, a kardamomot, a sót és a tojást.
3. Reszeljük le a citrom héját, facsarjuk ki a levét, és adjuk hozzá a tésztához 1 evőkanál víz társaságában.
4. A száraz anyagokat keverjük össze és gyors mozdulatokkal keverjük bele a tésztába.
5. Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben 160-170 fokra.
6. Formázzunk kis darab golyókat a tésztából.
7. Ha az olaj elég forró, a a fánkok 1-2 perc alatt szép barnára sülnek. Egyszerre csak 3-4 db fánkot süssünk.
8. Helyezzük a megsült fánkokat konyhai papírtörlőre. Forgassuk meg apró szemű kristálycukorban (erre nem porcukor kerül, mint a magyar fánkra).
Álljon itt egy finn nyelvű videó is az elkészítésről, csakis a finnül tanulók kedvéért: 

https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/hyv_vappua

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr2417820625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása