Újra itt van május elseje, finnül vappu, az egyik legnépszerűbb ünnep Finnországban. Sokak számára ez egy vidám, farsangra hasonlító ünnepség, a tavasz eljövetelének ünnepe. Kétségkívül ez a tavasz legszínesebb és legvidámabb napja, ami először a diákság, majd a munka és a finn zászló ünnepe is lett. Hagyományairól már korábban írtam, itt: https://finnkonyha.blog.hu/2020/04/29/vappu_majus_1 .
A diákok már előző este, vagy még korábban elkezdenek ünnepelni. Idén ez a nap ráadásul vasárnapra esik, és még különlegesebbé teszi, hogy két év után végre újra lehet szabadon ünnepelni, társasággal gyülekezni. Szerencsére az anyák napját Finnországban majd május 2. vasárnapján ünneplik, különben túl sok ünneplés esne egy napra.
Ouluban Frans Mikael Franzen költő (1772-1847) szobrára is felteszik a diáksapkát a diákok
(Kép: kaleva.fi, Maiju Pohjanheimo)
Mivel készülnek a finnek május elsejére? Természetesen finom ételekkel, jó idő esetén piknikkel, pezsgővel és mézsörrel, vagyis a sima-val. Ez utóbbit kb. egy héttel hamarabb el is kezdik készíteni, ugyanis ennek az italnak több napot kell érnie. A receptjét egy korábbi blogbejegyzésben már megadtam, csakúgy mint a fánkét, ami Finnországban egy hagyományos május elsejei étel. A finn fánk kissé tömörebb, nem olyan habos és könnyű, mint a magyar. A túrófánk azonban egy könnyebb, gyorsan elkészíthető fánkféleség, nem igényel kelesztést, mivel nincs benne élesztő. Tésztájához a túrónál folyékonyabb krémtúrót használjunk.
Túrófánk (rahkamunkki) és erjesztett mézsör (sima) kíséri a május elsejei ünneplést Kép: valio.fi
Túrófánk (Rahkamunkki)
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- Tészta
- 50 gramm vaj
- 250 gramm natúr túrókrém
- 1 teáskanál citrom héja reszelve
- 1 evőkanál citrom leve
- 2,5 deciliter liszt
- 1 evőkanál víz
- 1 deciliter cukor
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál kardamom-mag
- 1/4 teáskanál só
- 1 teáskanál sütőpor
- apró szemű kristálycukor
- Sütéshez
- 7-8 deciliter olaj
Leírás: