A nemzetközi fahéjas csiga napját ünnepeljük ma, a svédeknek és a finneknek köszönhetöen. Ennek örömére egy nagyon finom kardamomos fahéjas csiga receptjét hoztam, aminek a tetejére illatos mandulás máz kerül. Készítsd el és ünnepeld családtagjaiddal vagy barátaiddal ezt a napot!
Nézzük is a receptet!
Kép: valio.fi
Kardamomos fahéjas tepsis csiga (Korvapuustipelti)
Elkészítési idő:
Előkészítés: 90 perc
Sütés / főzés: 30 perc
Hány adagra elég?
Adagok: 6
Hozzávalók:
- Tészta
- 2,5 deciliter tej
- 25 gramm élesztö
- 1 deciliter cukor
- 0,5 evőkanál kardamom-mag
- egy csipet só
- 7,5 dekagramm vaj
- 7,5 deciliter búzaliszt
- Töltelék
- 0,5 deciliter cukor
- 5 dekagramm vaj
- 0,5 deciliter barna cukor
- Tosca máz
- 25 gramm vaj
- 0,5 deciliter cukor
- 1 deciliter szeletelt mandula
- 1 evőkanál tej
- 0,5 evőkanál búzaliszt
Leírás:
1. Melegítsük a tejet langyosra.
2. Adjuk hozzá az élesztὄt és a cukrot.
3. A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a sót és a kardamomot.
4. A vajat apránként gyúrjuk bele a lisztbe, végül keverjük el az élesztὄs tejjel és gyúrjuk egynemὔ tésztává.
5. Addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem kezd leválni a tál széléről és a kezünkről
6. Kelesszük a duplájára kb. 30-60 perc alatt.
7. Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket: a szobahőmérsékletű vajat, cukrot és fahéjat keverjük sima pasztává.
8. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra (kb. 45 x 60 cm). Kenjük meg a pasztával és tekerjük fel. Vágjuk kb. 20 egyforma darabra.
9. Egy tepsit (kb. 38 x 46 cm) béleljünk ki sütőpapírral. Helyezzük a darabokat egyenletesen elosztva a fémlemezre a vágófelülettel felfelé, hagyva helyet a növekedésnek.
10. Kelesszük még körülbelül 30 percig.
11. Amíg a csigák kelnek, készítsük el a mandulás cukormázat, tegyük a hozzávalókat egy serpenyőbe, és lassú tűzön olvasszuk illetve főzzük, amíg a keverék kissé besűrűsödik.
12. Egy felvert tojással kenjük meg a csigákat, majd süssük 225 fokon 10 percig. Húzzuk ki a tepsit a sütőből, kanalazzuk rá a mandulás tosca krémet, majd toljuk vissza a sütőbe, és süssük még kb. 7-10 percig, amig a máz szép barna nem lesz.
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/kardamomos_fahejas_tepsis_csiga