Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Fahéjas csiga-nap

2023. október 04. - Finnkonyha

A nemzetközi fahéjas csiga napját ünnepeljük ma, a svédeknek és a finneknek köszönhetöen. Ennek örömére egy nagyon finom kardamomos fahéjas csiga receptjét hoztam, aminek a tetejére illatos mandulás máz kerül. Készítsd el és ünnepeld családtagjaiddal vagy barátaiddal ezt a napot! 

Nézzük is a receptet! 

 43292-korvapuustipelti-1300x867.jpeg

Kép: valio.fi

 

Kardamomos fahéjas tepsis csiga (Korvapuustipelti)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 90 perc
Sütés / főzés: 30 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 6

Hozzávalók:

  • Tészta
    • 2,5 deciliter tej
    • 25 gramm élesztö
    • 1 deciliter cukor
    • 0,5 evőkanál kardamom-mag
    • egy csipet só
    • 7,5 dekagramm vaj
    • 7,5 deciliter búzaliszt
  •  Töltelék
  • 0,5 deciliter cukor
  • 5 dekagramm vaj
  • 0,5 deciliter barna cukor
    • Tosca máz
    • 25 gramm vaj
    • 0,5 deciliter cukor
    • 1 deciliter szeletelt mandula
    • 1 evőkanál tej
    • 0,5 evőkanál búzaliszt

       

      Leírás:

      1. Melegítsük a tejet langyosra.
      2. Adjuk hozzá az élesztὄt és a cukrot.
      3. A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a sót és a kardamomot.
      4. A vajat apránként gyúrjuk bele a lisztbe, végül keverjük el az élesztὄs tejjel és gyúrjuk egynemὔ tésztává.
      5. Addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem kezd leválni a tál széléről és a kezünkről
      6. Kelesszük a duplájára kb. 30-60 perc alatt.
      7. Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket: a szobahőmérsékletű vajat, cukrot és fahéjat keverjük sima pasztává.
      8. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra (kb. 45 x 60 cm). Kenjük meg a pasztával és tekerjük fel. Vágjuk kb. 20 egyforma darabra.
      9. Egy tepsit (kb. 38 x 46 cm) béleljünk ki sütőpapírral. Helyezzük a darabokat egyenletesen elosztva a fémlemezre a vágófelülettel felfelé, hagyva helyet a növekedésnek.
      10. Kelesszük még körülbelül 30 percig.
      11. Amíg a csigák kelnek, készítsük el a mandulás cukormázat, tegyük a hozzávalókat egy serpenyőbe, és lassú tűzön olvasszuk illetve főzzük, amíg a keverék kissé besűrűsödik.
      12. Egy felvert tojással kenjük meg a csigákat, majd süssük 225 fokon 10 percig. Húzzuk ki a tepsit a sütőből, kanalazzuk rá a mandulás tosca krémet, majd toljuk vissza a sütőbe, és süssük még kb. 7-10 percig, amig a máz szép barna nem lesz.
      https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/kardamomos_fahejas_tepsis_csiga

       

      A bejegyzés trackback címe:

      https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr8118227515

      Kommentek:

      A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

      Nincsenek hozzászólások.
      süti beállítások módosítása