Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Juhannus, a finn nyár ünnepe

2024. június 21. - Finnkonyha

Régen írtam már a blogra, itt az ideje újabb finn finomságokkal jelentkezni. A nyár kellemes meleggel és gyönyörű napsütéssel tört be Finnországba már májustól folyamatosan. Bár voltak esős napok, azért mégis az egyik legmelegebb nyár közepét ünneplik a finnek ma, Szent Iván napján. Juhannus, ahogy finnül mondjuk, a nyári napforduló ünnepe, különleges jelentősége van. Hagyományairól már korábban írtam, itt: Szent Iván napja (Juhannus) - FINN KONYHA (blog.hu) és itt: A finn nyárközép ünnepe, juhannus - FINN KONYHA (blog.hu)  ezért inkább a  mai ünnep alkalmából a természet közelségét emelem most ki, ami annyira fontos Finnországban.  A finnek számára a természet olyan közel van, mint a legjobb barát, aki csak akkor kezd hiányozni, ha távol kerülsz tőle. Mindenütt jelen van: fontos az évszakok változása, a négy évszak megléte, az erdei kirándulások, a mozgás a természetben pl sieléskor. De jelen van a természet az ételekben, a beszélgetésekben, az ünnepekben, a művészetben, a játékokban. Néha előfordul, hogy nem annyira örülnek neki. Amikor télen szembefújja a havat a szél, vagy ha egy nyári esküvő kellős közepén kezd el szakadni az eső. Ilyenkor bizony néha szidják is a természetet. De az élet körforgás, és a természet körforgásában az ember rájön, hogy ő csak egy egy kis része a nagy egésznek. 

juhannus2006_020.jpg

Szent Iván-napi máglyagyújtás 

Hogyan ünneplik a finnek a természetet? Természetesen úgy, hogy arra biztatnak mindenkit, lehetőleg élje át minden évszakban: kiránduljanak, bogyót szedjenek, aludjanak a természetben – pl augusztus végén van  "Aludj éjjel a szabadban" mozgalom napja is. A természet megannyi szépséget, különlegességet, élményt ad nekünk.  

Finnországban most kezdett el az eper érni, a májusi különlegesen meleg napoknak köszönhetően idén hamarabb kezdődött a szezon. Én most mégis egy áfonyás finn finomságot ajánlok a nyárra, de bármilyen más bogyós gyümölccsel is elkészíthető. 

 

Áfonyás pite (Mustikkapiirakka)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 20 perc
Sütés / főzés: 25 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 8

Hozzávalók:

  • 2 darab tojás
  • 1,5 deciliter cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 3 deciliter liszt
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 1,5 deciliter olvasztott vaj
  • 1 deciliter tej
  • 2 deciliter áfonya
  • porcukor ízlés szerint

Leírás:

1. Az egész tojásokat a cukorral habbá verjük.
2. Hozzáadjuk a liszt-sütőpor keveréket.
3. Végül az olvasztott vajat és a tejet is óvatosan hozzákeverjük.
4. Öntsük a tésztát egy sütőálló edénybe (Ø 27 cm). Szórjunk áfonyát vagy ribizlit a tetejére. Fagyasztott áfonyát is használhatunk, ekkor forgassuk egy kicsit étkezési keményítőben, ami felszívja a nedvességet.
5. Süssük 200 fokon a sütő alján 25-30 percig. 
6. Langyosan, porcukorral megszórva, vaníliaöntettel vagy fagylalttal tálaljuk.

 

 1372404605_original_mustikkapiirakka1.webp

 Hyvää juhannusta! Kellemes Szent Iván-napját és éjjelét! 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr216661654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása