A világ első finn élelmiszer-napját 2019. szeptember 4 -én ünnepelték Finnországban. Miért ünneplik a finn ételek napját? Talán azért, mert a finn ételek valóban megérdemlik az ünneplést: tiszták és egészségesek, felelősségteljesen készülnek, és az északi természet nagyszerűségén alapulnak. A finn ételek választ nyújtanak a jelenlegi és a jövőbeli kihívásokra. Az élelmiszeripar az utóbbi évtizedekben számtalan fejlesztési projektet és termékinnovációt hozott létre, hogy megfeleljenek az ökológiai és etikai kihívásoknak. A hazai élelmiszerek megbízhatóságát különösen a koronavírus-járvány időszakában hangsúlyozták. A pandémia során a finn élelmiszerlánc bemutatta működőképességét, a finnek ragaszkodni akarnak a biztonságos élelmiszertermeléshez. A finn ételek megbecsülése a tetőfokán van, az emberek szívesen és gyakran fogyasztanak hazai élelmiszert.
A mai finn ételekről elmondhatjuk, hogy ötvözik a hagyományokat és a trendeket: igyekeznek megőrizni a hagyományos ízeket, de a nehéz húsos ételek helyett egyre nagyobb teret hódít a növényi alapú étrend, megjelentek az alternatív ételek, proteinforrások. Kedvelt pl. a darált húsos tészta, de gyakran már a hús helyett fűszerezett darált zabból készül a ragu. A helyben termett zab fogyasztásával nemcsak a saját egészségünknek teszünk jót, hanem a Földünk egészségével is törődünk. Az általános felmérések szerint a finnek több zöldséget és gyümölcsöt, kevesebb húst és cukrot fogyasztanak, mint a 2000-es évek előtt.
![]() |
![]() |
Egyszerű, tiszta finn alapanyagok
Finnországban a hazai ételeket könnyű felismerni egy kék-fehér jelzésről: "Hyvää Suomesta!" vagyis "Jót Finnországból!" márkajelzéssel látják el a termékeket. A csomagoláson lévő kis "hattyúzászló" azt jelzi, hogy az élelmiszer finn eredetű: az alapanyagok és a munka saját országukból származik, az élelmiszer-termelők és a termelési lánc ismertek. Rengeteg termék közül lehet választani, hiszen az élelmiszerboltokban akár 12 000 különböző, Finnországból származó, jó nevű terméket kínálnak 330 különböző gyártótól. A "Jót Finnországból" termékcsalád idővel növekszik és él, mivel folyamatosan új termékeket hoznak létre.
Jót Finnországból! Ezzel a logóval különböztetik meg a hazai termékeket (www.hyvaasuomesta.fi)
Magyarországon is kapható néhány finn termék. Kiváncsi lennék, vajon milyen finn finomságokra bukkantatok már Magyarországon?
Talán a legismertebb finn termékek az italok mellett a csokoládék: a finn Fazer csokigyár termékei a legnagyobb áruházak polcain megtalálhatóak. Kedveltek a bonbonok, pralinék, likőrös cukorkák. Szintén kedvelt termék a FinnCrisp vagyis a vékony, teljes kiőrlésű ropogós kenyér az egészségtudatos vásárlók körében.
Ha finn termékekre nehéz is bukkannunk, és finn alapanyagokból főzni is kihívás Magyarországon, e nap alkalmából készítsünk el a blog finn receptjei közül valami finomságot (várom az elkészült ételekről, süteményekről a képeket a bloghoz tartozó Facebook oldalra).
Ajánlom a következő áfonyás pite receptet kipróbálásra. Finnországban ilyenkor késő nyáron-kora ősszel van a bogyó-szedés ideje. Kipróbálhatjuk ribizlivel vagy más gyümölccsel is.
Könnyű áfonyás pite (Helppo mustikkapiirakka)
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- 2 darab tojás
- 1,5 deciliter cukor
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 3 deciliter liszt
- 1,5 teáskanál sütőpor
- 1,5 deciliter olvasztott vaj
- 1 deciliter tej
Leírás:
