Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Vendégváró sós falatok

2021. május 22. - Finnkonyha

Itt a ballagások ideje, amikor a végzősöket ünnepeljük. Finnországban az érettségizettek ilyenkor kapják meg hivatalos keretek között a fehér sapkát, ami különleges jelentőséggel bír. Az iskolai ünnepséget követően általában családi körben folytatódik az ünneplés, a végzős diák családja vendégül látja otthonában a rokonokat, ismerősöket, barátokat, akik egymásnak adják a kilincset, hogy felköszöntsék az ünnepeltet. Ez idén már egy kissé szabadabban zajlik, mint tavaly, lehet már kisebb összejöveteleket tartani. Mivel a vendégek eltérő időpontokban jöhetnek, - előfordul, hogy egy embernek több helyre is el kell látogatnia ezen a napon - a legmegfelelőbb a vendéglátáshoz a  svédasztal. A finn háziasszonyok már hónapokkal az ünnepnap előtt lázasan keresik a recepteket, hetekkel előtte összeverbuválják a rokonságból a csapatot, akik napokkal (vagy órákkal) korábban elkészítik a finomságokat. A gyönyörűen megterített asztalon szépen feldíszített szendvicstortákat, salátákat, apró falatokat, aprósüteményeket, tortákat tálalnak. A finnek praktikusak, így az állófogadást választják akkor, amikor sok embert hívnak meg, és nem tudják őket leültetni egy asztalhoz. A svédasztal azért is igen népszerű, mert mindenki megtalálhatja a számára kedvenc falatot. Sós és édes finomságokat egyaránt kínálhatunk, de fontos, hogy állva is könnyen ehető falatokat, villával fogyasztható süteményeket tálaljunk. A különleges alkalomra a húsos, halas vagy zöldséges krémekkel töltött, puha szenvicstorta is tökéletes (lásd a korábbi receptet: https://finnkonyha.blog.hu/2020/05/30/vakacio_elott_905), mert előző nap elkészíthető és csodaszépen feldíszíthető. A következőkben olyan recepteket osztok meg, amelyeket ünnepi alkalmakkor kínálhatunk vendégeinknek. 

ylioppilasjuhla.jpg

Érettségi kalapok várnak átadásra egy gimnáziumban

ylioppilasjuhla2.jpg

 Érettségiző diák ünneplése családi körben

Kép: maku.fi

   

Apró, füstölt sonkás vagy lazacos piték (Pienet poro- tai lohipiiraset)

 

Hány adagra elég?

Adagok: 24 db kicsi muffin (készíthetjük nagy kerek piteformában is, ekkor vegyük az alapanyagok másfélszeresét)

Hozzávalók:

  • Tészta
    • 10 dekagramm vaj
    • 1,5 deciliter liszt
    • 1 deciliter rozsliszt
    • 0,5 teáskanál só
    • 0,5 deciliter hideg víz vagy tej
    • 1 teáskanál sütőpor
  • Töltelék
    • 10 dekagramm füstölt lazac (vagy füstölt rénszarvashús vagy füstölt sonka)
    • 2 darab tojás
    • 2 deciliter ementáli típusú sajt reszelve
    • 2 deciliter tejföl vagy krémsajt
    • 0,5 deciliter aprított kapor vagy petrezselyem
    • 2 teáskanál liszt
    • őrölt bors 

Leírás:

1. Morzsoljuk el a lágy vajat a kétféle liszttel, és adjuk hozzá a sót, sütőport, és egy kicsi vizet, amennyit a tészta felvesz, és gyúrjuk homogénné. 
3. Ha kis sütiket akarunk készíteni, akkor osszuk ketté a tésztát, az egyiket formázzuk egy rúddá, amiből egyenlő kis darabokat (12) vágunk és formázunk labdacsokká. A kis darabokat belenyomkodjuk a muffinformákba, kb. 1 cm magasságú legyen. Ha nagy tálban készítjük, nyomkodjuk bele az egész tésztát egy kivajazott-kilisztezett formába.
4. A töltelékhez a rénszarvashúst vagy a sonkát vagy a lazacot aprítsuk fel géppel vagy kézzel. A tojást keverjük össze a tejföllel és a reszelt sajttal, valamint a fűszerekkel. Töltsük meg a muffinokat, de ne egészen a széléig, mert a töltelék megemelkedik sülés közben.
5. A másik rúd tésztát is osszuk 12 részre, nyújtsuk ki és tegyük a muffinformákba, majd töltsük meg. 
5. Süssük 225 fokon kb. 15 percig a sütő alsó részében. Ha nagy tortát készítünk, süssük 200 fokon 25-30 percig. 
lohipiiras.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr8616563558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása