Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Húsvét után

2021. április 08. - Finnkonyha

Van még egy kis maradék sonka húsvétról, és nem tudod mit kezdj vele? Ha már unod a sonka-főtt tojás párosítást, akkor épp itt az ideje kipróbálni valami újat. A finn kinkkukiusaus vagyis sonkás rakottas, a húsvéti sonka maradékából nagyon finom lesz. 

A kiusaus egyébként kísértést jelent magyarul, és olyan rakottast jelöl, amelynek alapja vékony csíkokra vágott burgonya. Ez az egyik legkönnyebben elkészíthető étel Finnországban, ugyanis a vékonyra vágott burgonya már fagyasztottan kapható, sőt általában már hagymával összekeverve, szinte készen. Itt nem kell a magyaros rakott krumplihoz hasonlóan rétegezni az alapanyagokat, csak az a dolgunk, hogy ezt a fagyasztott keveréket apróra vágott füstölt sonkával, apróra vágott lazaccal vagy füstölt sajttal elkeverjük és nyakon öntsük tejszínnel vagy tejjel (esetleg zöldség-alaplével). De akkor sem kell elkeserednünk, ha nem lapul a fagyasztónkban kész, méretre vágott fagyasztott burgonya - ezt a legkönnyebb elkészíteni. Vágjuk apró gyufaszál nagyságúra a burgonyát, a hagymát elég csak kis kockára vágni. Ugyanúgy vágjuk a sonkát is kis kockára, és keverjük az egészet össze tejszínnel. Megéri a befektetett idő és energia, mert úgy egy óra sütés után a krumpli felszívja a nedvességet, megpuhul és krémessé válik a hússal vagy hallal. Egy kis zöld salátával kiegészítve szuper vacsorát vagy ebédet készíthetünk.

Sonkás rakott burgonya (Kinkkukiusaus)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 10 perc
Sütés / főzés: 60 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 1

Hozzávalók:

    • 1 kilogramm burgonya, vékony csíkokra vágva
    • kb. 30 dekagramm füstölt sonka 
    • 3 teáskanál só
    • 1 teáskanál őrölt bors
    • 5 deciliter tejszín (főzőtejszín is jó)
    • 1 dl tej
    • apróra vágott petrezselyem
    • 1 fej hagyma, apró kockára vágva
    • 3 dkg vaj 

    Leírás:

    1. A krumplit apró kis gyufaszál-méretű csíkokra vágjuk.
    2. A hagymát apró kockára vágjuk, a füstölt sonkát is apró csíkokra vágjuk. Összekeverjük a hozzávalókat egy nagy tálban, majd fűszerezzük: só, bors kerüljön bele, másra nincs is szükség.
    3. Öntsük az egészet egy kivajazott, nagy 20x30-as méretű sütőtálba, és öntsük le kb. 4-5 dl tejszínnel. Ha nagyon sűrűnek találjuk, keverjünk bele 1 dl tejet. Természetesen kiváltható a tej és a tejszín zöldség-alaplével.
    4. Keverjük meg, a maradék vajat oszlassuk el a tetején, és alufóliával lefedve süssük 200 fokon kb. 1 órát. Az utolsó 10 percben szedjük le az alufóliát, és pirítsuk meg a tetejét, hogy szép színt kapjon.
    5. Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel. 
    https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/sonkaval_rakott_krumpli_kinkkukiusaus

    kinkkukiusaus.jpg

    Kép: valio.fi

    A bejegyzés trackback címe:

    https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr7116491668

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása