Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Májusi fin(n)omság

2021. május 08. - Finnkonyha

Finnországban most vasárnap ünneplik az anyukákat, ezért ebből az alkalomból egy olyan igazi klasszikus epres sütemény receptjét hoztam, ami garantáltan a finn (vagy svéd) nyarakat idézi meg. Ha még nem jártunk Finnországban, akkor ajánlom május 9-én, vasárnap este 21.00 órától a National Geographic csatornán megtekintésre Az Európa a magasból sorozat Finnországról szóló részét. A szép tájakhoz készítsünk egy igazi finnes fin(n)omságot.

A habcsókos Brita-torta egyike azoknak a desszerteknek, amit nem hagyhat ki senki, aki az északi országokban jár. Népszerű Finnországban és Svédországban is. Szinte biztos, hogy a svédektől (Glömmingetårta, Herrgårdstårta és Britatårta svédül) került a finn konyhába. Tény, Finnországban nincs nyári ünnep e nélkül a torta nélkül, a puha piskóta, rajta a roppanós habcsók-réteggel, a lágy tejszínhabos krém keveréke, az édes eperrel vagy a savanykás rebarbarával felejthetetlen ízélmény alkot (ha az alapanyagok frissek), valóban benne rejlik az igazi finn nyár íze.

britakakku_2.jpg

Epres Brita-torta (Mansikkainen Brita-kakku)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 10 perc
Sütés : 30 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 6

Hozzávalók:

  • Tészta
    • 15 dekagramm vaj
    • 1 deciliter cukor
    • 4 tojássárgája
    • 2 deciliter liszt
    • 2 teáskanál sütőpor
  • Tojáshab
    • 4 tojásfehérje
    • 1 deciliter cukor
    • 1 deciliter mandulaforgács
  • Krém
    • 25 dekagramm mascarpone v. krémsajt v. krémtúró
    • 2 deciliter tejszín
    • 3-4 evőkanál cukor
    • 4 evőkanál citromlé

Leírás:

1. A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjében nem szabad maradnia egy csepp sárgájának sem, mert különben nem verődik majd fel. A vajat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá egyenként a tojássárgákat.
2. A lisztet és a sütőport külön tálban keverjük össze. Adjuk a száraz keveréket és a tejet felváltva a tésztához.
3. Simítsuk a tésztát egy 25x30 cm-es tepsibe.
4. A tojásfehérjét verjük a cukorral kemény habbá és kenjük rá a piskótára. Szórjuk meg mandulaforgáccsal. Süssük 175 fokon kb. 30 perc alatt aranybarnára.
5. Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk félbe a tepsi méretű piskótát.
6. Az epret tisztítsuk meg, vágjuk apróbb darabokra, és egy kis citromlé keverékében hagyjuk ízesedni. Az eper helyett készíthetjük más bogyós gyümölccsel vagy rebarbarával is, ez utóbbit azonban 1 nappal korábban kis vízben és kevés cukorral pároljuk meg. 
7. A krémhez a mascarpone-t vagy a krémsajtot kb. 3-4 evőkanál cukorral habosra keverjük. Verjünk 2 dl tejszínt habbá, majd keverjük bele a krémbe.
8. Az egyik lapot a tálra tesszük, megkenjük a krémmel, majd megszórjuk eperdarabokkal. Rátesszük a másik lapot, azt is kenjük meg krémmel és díszítsük a torta tetejét friss eperszemekkel és citromfűvel.
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/anyak_napja_615

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr3816525938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása