Finnországban most vasárnap ünneplik az anyukákat, ezért ebből az alkalomból egy olyan igazi klasszikus epres sütemény receptjét hoztam, ami garantáltan a finn (vagy svéd) nyarakat idézi meg. Ha még nem jártunk Finnországban, akkor ajánlom május 9-én, vasárnap este 21.00 órától a National Geographic csatornán megtekintésre Az Európa a magasból sorozat Finnországról szóló részét. A szép tájakhoz készítsünk egy igazi finnes fin(n)omságot.
A habcsókos Brita-torta egyike azoknak a desszerteknek, amit nem hagyhat ki senki, aki az északi országokban jár. Népszerű Finnországban és Svédországban is. Szinte biztos, hogy a svédektől (Glömmingetårta, Herrgårdstårta és Britatårta svédül) került a finn konyhába. Tény, Finnországban nincs nyári ünnep e nélkül a torta nélkül, a puha piskóta, rajta a roppanós habcsók-réteggel, a lágy tejszínhabos krém keveréke, az édes eperrel vagy a savanykás rebarbarával felejthetetlen ízélmény alkot (ha az alapanyagok frissek), valóban benne rejlik az igazi finn nyár íze.
Epres Brita-torta (Mansikkainen Brita-kakku)
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- Tészta
- 15 dekagramm vaj
- 1 deciliter cukor
- 4 tojássárgája
- 2 deciliter liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- Tojáshab
- 4 tojásfehérje
- 1 deciliter cukor
- 1 deciliter mandulaforgács
- Krém
- 25 dekagramm mascarpone v. krémsajt v. krémtúró
- 2 deciliter tejszín
- 3-4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál citromlé
Leírás: