Egy kis szünet után folytatom a finn ételek bemutatását. Többször írtam a finn ünnepi ételekről, talán kevesebbet hétköznapi ételekről. A finnek korántsem arról híresek, hogy órákat állnának a konyhában bonyolult recepteket próbálgatva. Ahogy mindenben, ebben is a praktikusság és az egyszerűség hívei, de ugyanakkor ez nem jelent rosszat: mindig (többnyire) arra törekednek, hogy egészséges ételeket készítsenek, amelyet mindenki szeret, a legkisebbtől a legidősebbig. Ha nincs idő főzni, és szükséges, gyakran félkész alapanyagból főznek. Hétköznap sajnos kevés családnak van ideje hosszabb vacsorakészítésre, de szerencsére a finn élelmiszeripar már a 60-as évektől kezdve gondolt azokra a dolgozó anyákra, akik gyorsan szeretnének valami egészségeset és finomat az asztalra varázsolni. Számtalan kész- vagy félig kész étel kapható, és sok egészséges alapanyag: fagyasztott zöldségkeverékek, amit sütve vagy főzve felhasználhatunk (pl. leveshez, vagy rakottasokhoz), wok-ételekhez, de egyszerűen csak megpárolva, köretként is fogyaszthatjuk. Hús- hal- vagy vegán fasirtok, saláták, mártások és ízesített főzőtejszínek, krémsajtok választéka széles. Ezekkel már nem bonyolult a főzés: ha pl. krémlevest szeretnénk készíteni, a sárgarépát vagy a fagyasztott zöldségkeveréket megfőzzük pár perc alatt, és egy borsos- vagy sajtos főzőtejszínnel besűrítjük. Arról nem is beszélve, hogy gyakran a húsok már különböző pácokban, marinádokban érlelődnek becsomagolva, vagy előre befűszerezve, várva az elkészítést. Finnországban csak a nagyobb városokban van hentes, de többnyire a bevásárlóközpontokban és a kis boltokban is széles választékát találjuk a friss húsoknak.
Hétköznap az egyik legkedveltebb húsféle a darált hús, mivel gyorsan és sokféleképpen feldolgozható. Aszerint, hogy mit szeretnénk belőle készíteni, - pl. rakottast, lasagne-t, levest vagy fasirtot - választhatjuk ki a számunkra megfelelő darált húst, a boltok polcain ugyanis kisebb-nagyobb (30-70 dkg-os) kiszerelésben, zsírszázalék és a hús fajtája (csirke, pulyka, marha, sertés) szerint osztályozva és csoportosítva találhatjuk.
Ennél könnyebb már nem is lehet a főzés!
Húsfélék egy kisboltban (K-market Vuorela)
Húsfélék közelebbről: 1. karamellás tépett húsfalatok (a hús mellett a marinád külön csomagolva), 2. fajitas ízesítésű csirkehús, 3. natur ízesítésű nagyobb csirkehúsdarabok, 4. marhasteak 5. pácolt marhahúsdarabok 6. grillezni való tarja pácolva 7. marokkói fűszerezésű csirkehúsdarabok
Az alábbiakban egy gyors húsleves receptjét osztom meg, ami a finnek egyik kedvenc levese. Gyerekek és felnőttek egyaránt szeretik, mert könnyebben fogyasztható. Ha fagyasztott zöldségkeverékkel készítjük, az elkészítése még egyszerűbb. Ízlés szerint levesbetétet (tésztát) is tehetünk bele.
Húsleves darált hússal (Jauhelihakeitto)
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- 30 dkg sovány darált marha- vagy sertéshús
- 40 dkg vegyes zöldségkeverék (borsó, sárgarépa és petrezselyem) vagy
- 3 darab sárgarépa, 3 darab petrezselyem vagy paszternák, 1 kis darab zeller
- 6 darab burgonya
- ízlés szerint petrezselyemzöld
- 2-3 evőkanál vaj vagy olaj
- 1 teáskanál só
- 1 fej hagyma
- ízlés szerint bors
- 5-10 darab fűszerbors
- pár babérlevél
- 1-1,5 liter víz
- 1-2 kanál paradicsompüré
- 1 evőkanál szárított majoránna, oregánó, kakukkfű
Leírás:
