Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Hétköznapi finn ételek 2.

2022. március 25. - Finnkonyha

Egy kis szünet után folytatom a finn ételek bemutatását. Többször írtam a finn ünnepi ételekről, talán kevesebbet hétköznapi ételekről. A finnek korántsem arról híresek, hogy órákat állnának a konyhában bonyolult recepteket próbálgatva. Ahogy mindenben, ebben is a praktikusság és az egyszerűség hívei, de ugyanakkor ez nem jelent rosszat: mindig (többnyire) arra törekednek, hogy egészséges ételeket készítsenek, amelyet mindenki szeret, a legkisebbtől a legidősebbig.  Ha nincs idő főzni, és szükséges, gyakran félkész alapanyagból főznek. Hétköznap sajnos kevés családnak van ideje hosszabb vacsorakészítésre, de szerencsére a finn élelmiszeripar már a 60-as évektől kezdve gondolt azokra a dolgozó anyákra, akik gyorsan szeretnének valami egészségeset és finomat  az asztalra varázsolni. Számtalan kész- vagy félig kész étel kapható, és sok egészséges alapanyag: fagyasztott zöldségkeverékek, amit sütve vagy főzve felhasználhatunk (pl. leveshez, vagy rakottasokhoz), wok-ételekhez, de egyszerűen csak megpárolva, köretként is fogyaszthatjuk. Hús- hal- vagy vegán fasirtok, saláták, mártások és ízesített főzőtejszínek, krémsajtok választéka széles. Ezekkel már nem bonyolult a főzés: ha pl. krémlevest szeretnénk készíteni, a sárgarépát vagy a fagyasztott zöldségkeveréket megfőzzük pár perc alatt, és egy borsos- vagy sajtos főzőtejszínnel besűrítjük. Arról nem is beszélve, hogy gyakran a húsok már különböző pácokban, marinádokban érlelődnek becsomagolva, vagy előre befűszerezve, várva az elkészítést. Finnországban csak a nagyobb városokban van hentes, de többnyire a bevásárlóközpontokban és a kis boltokban is széles választékát találjuk a friss húsoknak.

Hétköznap az egyik legkedveltebb húsféle a darált hús, mivel gyorsan és sokféleképpen feldolgozható. Aszerint, hogy mit szeretnénk belőle készíteni,  - pl. rakottast, lasagne-t, levest vagy fasirtot - választhatjuk ki a számunkra megfelelő darált húst, a boltok polcain ugyanis kisebb-nagyobb (30-70 dkg-os) kiszerelésben, zsírszázalék és a hús fajtája (csirke, pulyka, marha, sertés) szerint osztályozva és csoportosítva találhatjuk. 

Ennél könnyebb már nem is lehet a főzés! 

 lihahylly.jpg

Húsfélék egy kisboltban (K-market Vuorela) 

pussillinen_uutta_lihat_netti.jpg

 

Húsfélék közelebbről: 1. karamellás tépett húsfalatok (a hús mellett a marinád külön csomagolva), 2. fajitas ízesítésű csirkehús, 3. natur ízesítésű nagyobb csirkehúsdarabok, 4. marhasteak 5. pácolt marhahúsdarabok 6. grillezni való tarja pácolva 7. marokkói fűszerezésű  csirkehúsdarabok 

Az alábbiakban egy gyors húsleves receptjét osztom meg, ami a finnek egyik kedvenc levese. Gyerekek és felnőttek egyaránt szeretik, mert könnyebben fogyasztható. Ha fagyasztott zöldségkeverékkel készítjük, az elkészítése még egyszerűbb. Ízlés szerint levesbetétet (tésztát) is tehetünk bele.  

 

Húsleves darált hússal (Jauhelihakeitto)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 30 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 4

Hozzávalók:

  • 30 dkg sovány darált marha- vagy sertéshús
  • 40 dkg vegyes zöldségkeverék (borsó, sárgarépa és petrezselyem)  vagy
  • 3 darab sárgarépa, 3 darab petrezselyem vagy paszternák, 1 kis darab zeller
  • 6 darab burgonya
  • ízlés szerint petrezselyemzöld
  • 2-3 evőkanál vaj vagy olaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 fej hagyma
  • ízlés szerint bors
  • 5-10 darab fűszerbors
  • pár babérlevél 
  • 1-1,5 liter víz
  • 1-2 kanál paradicsompüré 
  • 1 evőkanál szárított majoránna, oregánó, kakukkfű 

Leírás:

1. Egy serpenyőben a sovány darált húst egy kis zsiradékon megpirítjuk. Ehhez a finnek nem feltétlenül használnak külön zsiradékot, mert a húsból elég zsiradék sül ki. 
2. A sárgarépát, a paszternákot (vagy petrezselymet) és a zellert meghámozzuk és felkockázzuk. A hagymát apró kockára, a burgonyát nagyobb kockákra vágjuk.
3. Dinszteljük meg a hagymát egy fazékban egy kis vajon, majd adjuk hozzá a sárgarépát, a paszternákot és a zellert.
4. Fűszerezzük sóval, borssal, szegfűborssal és babérlevéllel. Öntsünk hozzá kb. 1,5 liter vizet. Ha szeretnénk leveskockával vagy házi vegetával is ízesíthetjük. Adjunk hozzá 1-2 kanál paradicsompürét és a szárított fűszereket.
5. Ha a hús a serpenyőben megpirult, adjuk a leveshez a burgonyával együtt, és addig főzzük, amíg a burgonya és a hús meg nem fő (kb. 20 perc).
6. A húslevest, ha elkészült, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
jauhelihakeitto-koko-perheelle.jpg
Kép: valio.fi 
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/hetkoznapi_finn_etelek_503

 

Karácsonyi kenyér (Joululimppu)

 

A finnek már jóval karácsony előtt elkezdik a készülődést az ünnepre, az advent első napjától ajándékot vásárolnak, sütnek, feldíszitik a kertben a fákat, képeslapot küldenek ismerőseiknek. Mézeskalácsot, karácsonyi sütiket készítenek.

A karácsony hetén már igyekeznek elkészíteni az ételek egy részét, hogy ne a nagy napon kelljen egész nap a konyhában sütni-főzni, hanem együtt ünnepelhessen a család. 

December 24-én az egész család együtt reggelizik, ilyenkor fahéjas tejberizst esznek, amibe el van rejtve egy szem mandula. Aki ezt megtalálja, annak szerencsés lesz a következő éve. Napközben karácsonyfát díszítenek, templomba mennek, és a temetőbe. A karácsonyi vacsora általában bőséges, a legfontosabb ételek: sózott hering és lazac, rakott ételek és a sült sonka. Szilvás karácsonyi forgók, mézeskalács és más karácsonyi édesség az ünnepi desszert. Jellegzetes karácsonyi ital a glögi, ez a mi forralt borunkhoz hasonló fűszeres, édes ital.

Karácsonyfát ők is állítanak, de csak saját készítésű díszeket raknak fel rá, s a család minden tagja részt vesz a díszítésben. Amikor minden készen áll, jöhet a Mikulás, vagyis a Joulupukki, mivel a gyerekek Finnországban őt várják. Érkezik is Korvatunturiból, vagyis a Fülhegyről, rénszarvas-szánnal és manókkal. 

Ami nem maradhat el az ünnepi asztalról, és nagyon különleges, az a karácsonyi fűszeres kenyér. Ez az ánizzsal, köménymaggal ízesített kenyér kissé édeskés, de nagyon finom, halakhoz valamint a sült sonkához kitűnően illik. 

Ha valaki szeretné kipróbálni ennek az elkészítését, íme a recept: 

 

Karácsonyi kenyér (Joululimppu)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 30 perc+kelesztés 1 óra+20 perc
Sütés / főzés: 60 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 2 cipó

Hozzávalók:

  • 5 deciliter író vagy kefír
  • 5 dekagramm élesztő
  • 1 deciliter édes szirup (sötét) vagy méz
  • 2 teáskanál édeskömény
  • 1 teáskanál ánizs
  • 1 teáskanál kömény
  • 1 teáskanál só
  • 3 deciliter rozsliszt
  • 7-8 deciliter búzaliszt
  • 1 dl szirup a lekenéshez
  • 1 dl víz a lekenéshez

Leírás:

1. Az írót vagy kefírt langyos hőmérsékletre, azaz 37 fokra melegítjük. Belemorzsoljuk a friss élesztőt, és felfuttatjuk.
2. Adjuk az élesztőhöz a szirupot és a fűszereket, majd apránként a rozs- és búzalisztet, és gyúrjuk tésztává. Kelesszük a duplájára.
3. Lisztezett tepsiben nyomkodjuk ki a levegőt a tésztából, és formáljunk belőle két kerek cipót. Kelesszük még 1/2 órát.
4. A cipót a sütő aljában 175 fokon süssük meg. 20 perc elteltével kenjük meg szirupos vízzel, ezt a folyamatot 10 percenként ismételjük meg 4-5-ször. A cipó sütési ideje körülbelül 50-60 perc. Kínáljuk vajjal, sült húsok mellé. 
joululimppu_netti.jpg
Kép: yhteishyvä.fi

Hyvää joulua! Boldog Karácsonyt!

https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/karacsonyi_kenyer_joululimppu

 

Karácsonyi kuglóf

Már csak 13 nap van karácsonyig. Jelentem, Joulupukki (Mikulás) országában már karácsonyi hangulatban vagyunk, hó van bőven mindenütt az országban, és a hideg is megérkezett, hiszen az elmúlt hetekben -15-20 fok volt. Bár a következő napokban enyhülést ígérnek, a hó itt már biztosan nem olvad el májusig (legalábbis az északi részen, délen valószínűleg hamarabb elolvad). Mindenki készülődik a karácsonyra, felkerültek a fények a bokrokra a házak kertjeiben, ( itt nem magát a házat, hanem a bokrokat, fákat díszítik, de már jóval korábban, novemberben a sötétség eluralkodásával), a konyhában készülnek a mézeskalácsok, és más karácsonyi sütemények, a lakás is jóval karácsony előtt díszbe öltözik. Sokan már a karácsonyfát is feldíszítették, mondván annál tovább lehet élvezni az ünnepet. A finnek előrelátóak, és nem szeretnék a konyhában tölteni a karácsonyt. Éppen ezért már néhány nappal előre elkészítenek olyan ételeket, amelyek fagyaszthatóak, hogy szentestekor mindenki együtt tudjon ünnepelni, és már csak melegíteni és tálalni kelljen. Előre elkészíthető ételek a finn konyhában a különböző köretek, rakott ételek, amelyeket a sültek mellé fogyasztanak, valamint a száraz sütemények. Különösen kedvelt a kávé mellé fogyasztott  kávésütemény, a kuglóf. Most egy olyan könnyen elkészíthető kuglóf receptjét osztom meg, amelyet karácsonyra szoktak készíteni. A fűszeres kuglófban mézeskalács-fűszerkeveréket teszünk, ettől lesz finom karácsonyi illatú, a joghurttól pedig puha és sokáig eltartható, sőt fagyasztható sütemény. 2,2 literes kuglófformában süssük. 

 turkansaari_pikkujouluasztal_2.JPG

Minden előkészítve a karácsonyi kávézáshoz: az asztalon karácsonyi sütemények: piparkakku (mézeskalács), joulutorttu (szilvás forgók) és maustekakku (fűszeres kuglóf) Kép: finnkonyha.blog.hu

 

Karácsonyi fűszeres kuglóf

 

Hány adagra elég?

Adagok: 25 szelet 

Elkészítési idő: 10 perc

Sütés: 60 perc 

Hozzávalók:

  • 2 deciliter olvasztott vaj
  • 3 darab tojás
  • 2,5 deciliter barna cukor
  • 2 teáskanál vaníliás cukor
  • 4,5 deciliter liszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • vaj a forma kikenéséhez
  • zsemlemorzsa a forma kikenéséhez
  • 2,5 deciliter natúr joghurt

Leírás:

  1. A 2,2 literes kuglófsütőt kivajazzuk, zsemlemorzsával megszórjuk. A sütőt 175 fokra melegítjük.
  2. A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
  3. Hozzáadjuk a joghurtot és elkeverjük.
  4. Összekeverjük a száraz anyagokat és a fűszereket s belekeverjük a tojásos krémbe.
  5. A tésztát a kivajazott, zsemlemorzsával megszórt kuglófformába öntjük s hatvan percen át sütjük. Tálaláskor a tetejét porcukorral szórjuk meg. 

https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/karacsonyi_kuglofok

 

 maustekakku---resepti.jpg

Kép: valio.fi

 

 

A finn függetlenség és a Mikulás

December 6-a sok Finnországban élő magyar gyerek számára különleges, mivel ezen a napon nemcsak a finn függetlenséget ünnepeljük, hanem a magyar hagyományok szerint a Mikulás is ekkor jár!  Így itt külön öröm, hogy ezen a napon munkaszüneti nap van, nem kell iskolába menni, nyugodtan lehet élvezni a hosszú reggelt, és bontogatni a Mikulás-csomagokat. Finnországba a Mikulás (Joulupukki) azonban csak december 24-én este érkezik. 

joulupukki-kammarissaan-joulupukin-pajakylassa-napapiirilla-rovaniemella-534x800.jpg

Kép: santaclausvillage.fi

A finnek a december 6-ai függetlenségi napot csendes ünnepléssel töltik, leginkább otthon. Sokan megemlékeznek a hősökről, gyertyát gyújtanak a temetőkben, délután pedig katonai parádét néznek a tévében, amit mindig más-más finn városból közvetítenek. Az ünnepi programhoz hozzátartozik Väinö Linna: Az ismeretlen katona c. regényéből készült film megtekintése a tévében, ennek pár éve készült egy újabb feldolgozása is. Este 18 órától kék-fehér színű gyertyát gyújtanak, amelyet az ablakba tesznek. Ekkor kezdődik a Linnan juhla, vagyis a köztársasági elnök fogadási estje az elnöki palotában, ami idén sajnos a járvány miatt elmarad. Az elnöki beszéd és a veteránok (háborúban részt vettek) köszöntése azonban idén is a program része lesz. Az ünnep a járvány miatt csendesebb, de az otthonokban ki-ki a megszokott módon ünnepel. Ilyenkor sok finomság kerül az asztalra, leginkább hazai alapanyagokból készült ételek. Ezekről és magáról az ünnepről már tavalyi bejegyzéseimben is írtam. Most a 104. évfordulóra egy finom vörösáfonyás-sóskaramellás sajttorta receptjét hoztam, ami a karácsonyi ünnepi asztalon is megállja a helyét, mivel a torta alapját fahéjas mézeskalács-keksz adja. Vörösáfonya helyett kék áfonyával, málnával vagy ribizlivel is elkészíthető. 

 

poulukka_torta.jpg

 

Sóskaramellás-vörösáfonyás sajttorta

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 30 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 10

Hozzávalók:

  • Keksz alap
    • 150 gramm mézeskalács keksz
    • 10 dekagramm vaj
  • Töltelék
    • 250 gramm natúr krémtúró vagy túrókrém
    • 2 deciliter tejszín
    • 5 darab zselatinlap
    • 1 deciliter cukor
    • 250 gramm krémsajt (mascarpone v. Philadelphia)
    • 20 dekagramm vörösáfonya v. más bogyós gyümölcs
    • 1 deciliter vörösáfonya-szörp (v. más szörp)
  • Tetejére
    • 2 deciliter tejszín
    • 1,5 deciliter barna cukor
    • 0,5 teáskanál só

      Leírás:

      1. Először készítsük el az alapot. A kekszet apróra törjük, a vajat felolvasztjuk és összekeverjük. Egy kanállal nyomkodjuk rá egyenletesen a sütőpapírral kibélelt tortaforma aljára.Tegyük hűtőbe kb. 1 órára.
      2. A töltelékhez a zselatinlapokat hideg vízbe tesszük ázni.
      3. A vörösáfonya-szörpöt felmelegítjük (bármilyen más szörp is jó) és feloldjuk a beáztatott zselatinlapokat. A szobahőmérsékletű krémsajtot, a natúr túrókrémet és a cukrot összekeverjük. A zselatinos szörpöt lassan belecsorgatjuk a krémbe. A tejszínhabot habbá verjük és azt is belekeverjük a krémbe. A vörösáfonyát, ha fagyasztott, akkor még fagyott állapotban a krémhez keverjük a nagy részét. Az áfonyából egy keveset félreteszünk a díszítéshez. 
      4. Az alapra öntjük a tölteléket, és körülbelül 2 órára hűtőbe tesszük.
      5. Készítsük el a karamellt. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
      6. A tejszínt és a barna cukrot egy lábosba mérjük, felforraljuk, és kb. 2 percig főzzük. Keverjük hozzá a sót. A zselatinlapokból facsarjuk ki a vizet, keverjük el a meleg krémben.
      7. Hagyjuk a karamellt langyos hőmérsékletre hűlni, és öntsük rá a hideg sajttortára. Hagyjuk még körülbelül 2 órán át a hűtőben megdermedni. Díszítsük áfonyával.
      Az alábbiakban egy finn videó látható az elkészítésről: 

      https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/advent_2_vasarnapja_546

      Advent 2021

      Advent első vasárnapja az idén különleges nap volt számomra, mert egyben a születésnapom is volt. Mi mással is lehetne megünnepelni ezt a napot, mint készülgetéssel a karácsonyra: tervezgetni, díszítgetni a lakást, finom forralt bort vagy finn glögit (fűszeres karácsonyi ital, hasonló a forralt borhoz) kortyolgatva és diós, mézes, mákos és csokis sütemények receptjeit böngészgetve. Vajon milyen karácsonyi sütemények készüljenek idén? 

      mezeskalacs.jpg

      Kép: myllynparas.fi

      Sokan a megszokottat választják, mivel az a család kedvence, ami ki nem maradhat. Mások évről évre új recepteket keresnek. Bevallom, én az utóbbiak közé tartozom, minden évben igyekszem valami újjal meglepni a családot az adventi időszakban vagy karácsonykor. Ha az idén Te is, kedves olvasó, elkészítenél valami finn finomságot, amivel szívesen meglepnéd a családot, akkor itt az ideje beszerezni egy finn szakácskönyvet. A könyv számtalan új receptet tartalmaz, nem csak karácsonyit, hanem egész évben elkészíthető süteményeket, tradicionális finn ételeket.  A recepteket kipróbálva és leírásokat olvasgatva ráadásul a könyv által egy izgalmas utazást is tehetsz a finn gasztronómia világába. Milyenek a finn ételek? Mi az amit elkészíthetünk magyar alapanyagokból? Mit esznek Finnország északi részén, mit esznek délen? S vajon milyen tradicionális karácsonyi ételeket fogyasztanak a finnek karácsonykor? Elárulom, az elkövetkezendő hetekben némi információt azért megosztok, de több kedvelt, ismert recept csak a könyvben található. Ezért hát, ne habozz, rendeld meg a finn szakácskönyvet, és lepd meg szeretteidet valami finn finomsággal! (vagy éppen egy finn szakácskönyvvel)  

      Rendelés leadása: finnkonyha@gmail.com 

       

      finnszakacskonyvborito.jpg

       

      A finnországi svédek napja

      Finnországban november 6-án ünneplik az ország svéd anyanyelvű kisebbségét. A svédség napja - finnül ruotsalaisuuden päivä - zászlós ünnep, célja, hogy megerősítse az országban élő svéd anyanyelvet beszélők összetartozását. Finnország kétnyelvű ország, a svéd a második hivatalos nyelv, és közel 300.000 ember beszéli.

      A legtöbb svéd ajkú a partvidéken lakik, Uusimaa területén, a Turkuhoz közeli szigetvilágban, Pohjanmaa tájegységén és Ahvenanmaa szigetvilágában. Az utóbbi finn autonom területnek csak egy hivatalos nyelve van, ez a svéd. 

      Az ünnepnap alkalmából egy tipikus svéd étel receptjét osztom meg, a Lindströmin pihvi-t, vagyis a Lindström steaket. 

      A Lindström steak ugyanúgy darált húsból készül, mint a svéd húsgombóc, de ecetes céklát és több hagymát adnak a  darált húsos masszához.

      Az ételhez két történet is kapcsolódik: Az első történet szerint az ételt a stockholmi Maria Kristiina Lindström találta fel a 19. században a stockholmi Regeringsgatanban. Omlós masszát készített, amiből steakeket készített. Céklát adott a masszához, amitől több ízt és színt kapott a steak. A második történet a szentpétervári Henrik Lindström finn hadnagyról szól. 1862-ben egy étteremben ült, és megkért egy pincért, hogy hozzon a partira egy nyers húsból készült steaket, amely apróra vágott hagymát, kapribogyót és céklát tartalmazott.

      istock-492528035.jpg
      Készítő: pilipphoto Forrás: Getty Images/iStockphoto
      Szerzői jog: pilipphoto
      A cékla Finnországban igen kedvelt zöldség, sokat fogyasztják, nyersen, salátában vagy ecetes formában is. A legismertebb céklás ételek a karácsonyi saláta, a rosolli, a lindström steak és az orosz borscs leves. Az utóbbi években nagy népszerűségnek örvendenek a kecskesajt vagy feta saláták, amelyek mellé a céklában főtt céklát is előszeretettel fogyasztják. Desszertként is használhatjuk a céklát, pl. csokitortában. 

      Lindströmin pihvi

       

      Elkészítési idő:

       

      Előkészítés: 20 perc
      Sütés / főzés: 15 perc

      Hány adagra elég?

      Adagok: 6

      Hozzávalók:

      • 1 dl tejszín/tej/víz
      • 2 darab hagyma
      • 1 deciliter zsemlemorzsa
      • 1 evőkanál vaj
      • 0,5 kilogramm darált hús (vegyes, sertés és marha)
      • 1 darab tojás
      • 1 teáskanál só
      • 1/4 teáskanál bors
      • kb 2 deciliternyi ecetes cékla apróra vágva
      • 1 evőkanál kapribogyó
      • petrezselyemzöld, apróra vágva

      Leírás:

      1.  Keverjük el a zsemlemorzsát a tejszínben/tejben/vízben. Hagyjuk hogy megduzzadjon kb. 15 percig.
      2. Egy hagymát vágjunk apróra. Keverjük össze a darált hússal, a tojással, a tejszínben áztatott zsemlemorzsával és a fűszerekkel. Az ecetes céklát reszeljük le apróra vagy vágjuk nagyon apró kis kockákra.
      3. Kis kerek fasírtokat formázunk a masszából és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket egymás mellé. Süthetjük sütőben 220 fokon kb. 15 percig, vagy serpenyőben, olajban, de vigyázzunk, mert a cékla miatt a massza omlós lesz, könnyen széttörik.
      4. A másik hagymát vágjuk karikára, és süssük át vajban. Tálaljuk a Lindström steaket vajban sült hagymakarikákkal és krumplipürével.  
      linstromin_pihvi_-8.JPG
      Kép: finnkonyha.blog.hu
      https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/cim-nelkul_753459

      Kekri és halloween

      Egy új ünnep egy régi helyén. Így is jellemezhetném a halloweent, ezt az ősi keltai hagyományokból kialakult ír ünnepet, ami az angolszász országoktól átvéve egyre jobban teret hódít Finnországban is. Egy gasztroblog szempontjából azonban sokkal fontosabb mi volt ennek az ünnepnek a helyén régen, merthogy régen is ünnepelték a finnek az őszi-télfordulót. Ez volt a kekri. A kekri szó régies kifejezés, a betakarítás befejezésének és a munkaév végének őszi ünnepére utal, melynek gyökerei az évezredes európai mezőgazdaságban gyökereznek. A mezőgazdaságon alapuló finn társadalomban fontos időszak volt ez, a betakarítás végetér, a szabadtéri legeltetés és az állatok őszi levágásának időszaka lezárul. Az ünneplésnek nem volt kötött időpontja, többnyire szeptember 29 - november 6. közé esett. A falusi szüreti mulatságra az egész közösség hivatalos volt, mindenki, aki a munkákban részt vett, de még a halottakat is szívesen látták. Szüreti ételeket, sült húsokat, pl. báránysültet, kolbászféléket, gyökérzöldségeket, kásaféléket fogyasztottak, és friss kenyér is került az ünnepi asztalra. Mindenből bőséges volt a kínálat, mivel az élelmiszer kifogyása rossz előjel lett volna a következő évi termésre nézve. Alkoholt is bőségesen fogyasztottak, sört is főztek. A kekrin táncoltak, mulattak, az idősek történeteket meséltek a fiataloknak, és beöltözős játékokat játszottak. Az ünnepségek főszereplője volt a kekripukki, a szalmából készített bakkecske, amit a közösség egyik – valamiben kitűnő – férfi tagja őrzött. Az egyház tiltotta a pogány szokást, így elvesztek az ünnepséghez kapcsolódó versek, dalok. Manapság Kajaaniban építenek kekripukkit egy fesztivál keretében, amelyet azután az ünnepség végén elégetnek. A játékok fontos része volt az ősöknek való hódolat, a halottak szellemének a vendégül látása, pl. felfűtötték nekik a szaunát, megterítették nekik az asztalt. Először a holtak szellemei szaunáztak (a vendégek) végül a háziak. A szellemek között nyugtalan holtak is előfordulhattak, az ő távol tartásukra gyertyát égettek, vagy a karórépa belsejét faragták ki lámpásnak. 

      13-3-6913448.jpg

      Kekripukki vagyis szalmából készült bakkecske Kajaaniban (Kép: : Jarkko Remahl / Yle)

      A szüreti mulatság a városiasodással és iparosodással kezdett háttérbe szorulni, és elveszítette jelentőségét. Legtovább Kelet-Finnország területén őrződött meg.

      Az utóbbi évtizedben, ha lassan is, de Finnországba megérkezett a halloween, a finnek ugyanis sokáig nem tudták eldönteni, legyen-e ez az ünnep vagy sem. A fiatalok körében népszerű beöltözés, az ijesztgetés és a töklámpások a kekrivel közös gyökerekre utalnak. 

      2021_10_28_08_39_41_neo-6293863.jpgTökfélék egy finn kertben (kép: kaleva.fi, Eeva Mattila) 

      Különösebb ételeket ilyenkor nem fogyasztanak, leszámítva a vicces halloweeni süteményeket vagy aprósüteményeket. A szezonális zöldségek fogyasztása viszont egész ősszel jellemző, és az utóbbi időben hangsúlyt is kap. A tök is kedvelt zöldséggé vált az utóbbi években, korábban a magyar sütőtök nagyon hiányzott, de itt nem lehetett kapni az üzletekben. Mára olyan sokféle változata jelent meg, hogy lassan nehéz is kiigazodni. A sütni való tök mindenféle formában finom és egészséges, most egy finom saláta receptjét hoztam. A téli salátaevés Magyarországon nem jellemző, éppen ezért is ajánlom mindenkinek, próbálja ki. Egy finom sült hús mellé nem hétköznapi köret, gyorsan elkészül, és még ezt az alábbi salátát is bővíthetjük: ha szeretnénk, tehetünk bele kvinoát, napraforgó- és tökmagot, gyökérzöldségeket, pl. sült céklát, batátát, sárgarépát.  

       

      Sütőtök-feta saláta (Kurpitsasalaatti)

       

      Elkészítési idő:

      Előkészítés: 10 perc
      Sütés / főzés: 30 perc

      Hány adagra elég?

      Adagok: 4

      Hozzávalók:

      • Vinagrette mártás
        • 3 evőkanál olívaolaj
        • 2 evőkanál balzsamecet
        • 0.5 evőkanál méz
        • gramm só, bors
      • Saláta
        • 1 kiló sütni való tök
        • 10 deka fetasajt
        • 1 evőkanál olívaolaj
        • 0.5 teáskanál bors
        • 0.5 teáskanál só
        • 20 dekagramm salátakeverék, pl. rukkola, lollo rosso
        • 1 deciliter vörös-áfonya (friss v. fagyasztott) vagy gránátalma-mag
        • 1 deciliter dió

      Leírás:

      1. A sütőtököt kettévágjuk, a szálakat és a magokat egy kanállal kikaparjuk. Pár centiméteres szeletekre vágjuk, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és mindkét oldalukat megkenjük olívaolajjal. Ízesítsük fekete borssal és sóval.
      2.  A sütőtököt 225 fokos sütőben körülbelül 30 percig sütjük. Hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni. 
      3. Mérjük ki a vinaigrette hozzávalóit egy tálba, és keverjük össze. Ha szükséges, tálalás előtt keverjük meg újra. 4. A salátakeveréket tányérokra vagy tálalótálcákra tesszük.
      5. A tetejére tesszük a tökszeleteket. A salátát vörösáfonyával, gránátalma magokkal, apróra vágott vagy tört fetasajttal és dióval szórjuk meg. Meglocsoljuk a vinaigrette öntettel.

       halloween_salata_1.jpg

      Gyors, fahéjas almatorta (Omenatorttu)

      Az alma Finnország egyetlen gazdaságilag is jelentős gyümölcse. Nem véletlenül nagyon kedvelt.  

      omena-scaled.jpg

      A finn almafajták: Valkea kuulas, Jaspi, Julyred, Raike,
      Discovery, Collina, Summerred, Lobo, Aroma, Amorosa, Eva
      (kép:martat.fi)

       

      Finnországban 673 hektár területen termesztenek almát, és 303 almatermelő gazdaság működik. Az éves almatermést 10-12 millió kilóra becsülik, ha a hivatásos gazdák és a házi kertészek termését összeadjuk. A kereskedelmi almatermesztés Finnország déli részén jelentős, azaz Délnyugat-Finnországban, Uusimaa-ban és az Åland szigeteken. Ugyanakkor az alma Lappföld kivételével mindenhol megterem. Ha kicsi, és savanyú is, de a "miénk" - mondják a finnek. Ezért aztán a finn alma  - bár jóval drágább a boltokban, mint a külföldi  - kelendő, és annak a legjobb, akinek a saját kertjében terem. Sok finn kertes háznál díszként is szívesen ültetnek almafát, és ha terem, a gyümölcsből lekvár vagy sütemény készül. Természetesen számtalan almás sütemény recept létezik a finn gasztronómiában, a nevek is sokatmondóak: van omenatorttu, omenakakku, omenapiirakka, omenaleivos, omenahyve, omenapiirras, omenapaistos.... és folytathatnám...talán majd a következő könyvemben megosztom ezeknek is a receptjét. Most viszont a már megjelent szakácskönyv egyik kedvelt receptje következik, az alábbi finom, illatos, fahéjas almatorta, vagyis az omenatorttu, amit nagyon könnyű elkészíteni. Egy gombóc vaníliafagyival vagy vaníliasodóval az igazi:)

        omenatorttu_2.jpg

       

      Elkészítési idő:

      Előkészítés: 15 perc

      Sütés: 30 perc

      Hány adagra elég?

      Adagok: 6

      Hozzávalók:

      • 2 darab tojás
      • 2 deciliter cukor
      • 10 dekagramm olvasztott vaj
      • 1 deciliter tejszín
      • 2,5 deciliter liszt
      • 1 teáskanál sütőpor
      • 2 teáskanál vaníliás cukor
      • 3-4 darab alma
      • fahéj, porcukor 

       Leírás:

      1. Az almát hámozzuk meg, és vágjuk vékony szeletekre.
      2. A vajat olvasszuk meg, és hagyjuk kihűlni.
      3. A tojást és a cukort keverjük habosra.
      4. Adjuk a keverékhez először a kihűlt vajat, majd a tejszínt.
      5. A száraz anyagokat keverjük össze, és adjuk a vajas-tojásos keverékhez.
      6. Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tortaformába öntjük a tésztát, dobáljunk bele az almaszeletekből és a tetejét is rakjuk ki egyenletesen az almaszeletekkel.
      7. 200 fokon, 30 percig sütjük.
      8. Tálaláskor szórjuk meg fahéjas porcukorral.

       omenatorttu_1.jpg

      https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/omenatorttu

      Rakott máj finn módon

      Ma, azaz október 10-én ünneplik Finnországban a rakott máj, vagyis a maksalaatikko napját. Az egyik legfurcsább, nem túl bizalomgerjesztő étel csak a külföldiek szemében tűnik szokatlannak, a finnek ugyanis nagyon kedvelik: ez a nemzeti étel volt az első készétel, ami megjelent a boltok polcain. Története egészen 1957-re nyúlik vissza, ekkor kezdett el a Saarioinen nevű cég házias jellegű készételeket gyártani. Mivel szerették volna kivenni részüket Finnország háború utáni újjáépítésében, elkészítették a készen kapható dobozos vacsorát a munkából hazatérő családoknak. A készételek ettől kezdve sok elfoglalt, dolgozó anya mindennapjait mentették meg. Eleinte csak naponta néhány doboz, de mára évente közel 9 millió adag fogy a készétel-változatból. A 60. évfordulóra, 2017-ben ünnepnapot is kijelöltek a rakott máj tiszteletére. Természetesen házi változatban is elkészíthető, de manapság Finnországban már nagyon ritkán lehet kapni az élelmiszerüzletekben májat frissen. A gyorsaság és a könnyebb elérhetőség miatt sokan a kész változat mellett döntenek, pedig a házi készítésű garantáltan ebből is a legjobb. Készíthetjük marha- vagy sertésmájból, de akár csirkemájból is. Mivel Magyarországon a máj olcsó, általában friss és könnyen beszerezhető, ezt az ételt nem nehéz elkészíteni. Örök vita tárgya, hogy kell-e bele mazsola, vagy sem. Ízlés dolga. A rakott máj mazsolával vagy anélkül, de mindenképpen megér egy próbát. Nézzük mi is kell hozzá! 

      saarioinen.jpg

      Az első boltokban kapható finn készétel: a rakott máj.

      Egész évben fogyasztják, de tipikus karácsonyi étel is (kép: saarioinen.fi) 

      Rakott máj

       

      Elkészítési idő:

      Előkészítés: 30 perc
      Sütés / főzés: 60 perc

      Hány adagra elég?

      Adagok: 4

      Hozzávalók:

      • 1,5 deciliter rizs
      • 5 deciliter víz
      • 2 fej hagyma
      • 2 evőkanál vaj
      • 3 deciliter tej
      • 2 deciliter tejszín
      • 30 dekagramm darált marha- vagy sertésmáj (ha nem daráljuk, apróra is vághatjuk) 
      • 1 deciliter mazsola (ízlés szerint)
      • 1 deciliter tojás
      • 3 evőkanál melasz, édes szirup vagy méz 
      • 1 evőkanál só
      • 0,5 teáskanál bors
      • 1 teáskanál majoránna
      • 0,5 teáskanál gyömbér (ízlés szerint)

      Leírás:

      1. Főzzük meg a rizst sós vízben körülbelül 10 percig.
      2. Vajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát. A májat húsdarálón daráljuk le, vagy vágjuk apróra. Adjuk hozzá a vajhoz, és kissé süssük. Fűszerezzük sóval, borssal és majoránnával.  
      3. Keverjük össze a májat és a rizst, öntsük hozzá a tejet és a tejszínt és keverjük sima, habos laza masszává az egészet. 
      4. Öntsük a keveréket egy kiolajozott (kb. 2,5 l) tepsibe.
      5. 200 fokon kb. 1 órán át süssük.
      maksalaatikko---resepti.jpg
      A rakott májat vörösáfonya-lekvárral vagy savanyúsággal kínálhatjuk. 
      Kép: valio.fi
      https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/cim-nelkul_99389

       

      Őszi ízek

      Itt az ősz, gyönyörű színek, nemcsak a természetben, de az asztalon is. Izgalmas ételek, sok-sok ízletes zöldség és gyümölcs kerül ilyenkor a finnek tányérjára: cukkini, cékla, lila és sárga burgonya, sárga-, karó- és tarlórépa, gombák és bogyós gyümölcsök. Az egyik kedvencem a káposzta, amiről már írtam korábban, most viszont egy ismertebb étel finn változata következik.

      ruska.jpg

      A finn ruska-idő, vagyis a színes ősz a természetben (kép: Benyó Imre)

      A legkedveltebb magyar ételek egyike a töltött káposzta, amely ünnepnapokon, de hétvégén is gyakran kerül az asztalra a magyar családoknál. Nehéz a versenyt felvenni magyar töltött káposztával, de természetesen káposztát Finnországban is töltenek. A káposzta  - finnül kaali - azon kevés zöldségek egyike, ami még itt is megterem. Érdekes, hogy a kaali szó sok más, a káposztafélékhez tartozó zöldség nevében is előfordul, amit magyarul nem káposztának hívunk: kyssäkaali-karalábé, parsakaali-brokkoli, kukkakaali-karfiol stb. 
      A töltött káposzta Finnországban is kedvelt étel, még ha nincs is akkora hagyománya, mint Magyarországon. A finnek főként ősszel fogyasztják, és elkészítési módjában jelentősen eltér a magyartól: ezt ugyanis nem főzik, hanem sütik! Ráadásul kicsit édes, ami tudom, kissé megosztja a töltött káposztát kedvelők táborát. A töltelék szintén darált hús-rizs (esetleg árpagyöngy) keverék, amit ha a káposztalevelekbe tekertek, a tekercseket tepsibe teszik. Sütés előtt egy édesített tejszínes-húsleves keverékkel öntik le, amitől kellemesen karamellizálódik, kissé édeskést ízt kap és gyönyörű színt. Ha érdekes, izgalmas ízekre vágyunk, érdemes ezt a töltött káposztát  kipróbálni, még ha távol is áll a magyaros ízvilágtól. Vörösáfonya-lekvárral kínálják. 

      Íme a recept, lejjebb pedig egy finn nyelvű videót is láthattok az elkészítésről!

       

      Finn töltött káposzta (Kaalikääryleet)

       

      Elkészítési idő:

      Előkészítés: 30 perc
      Sütés / főzés: 60 perc

      Hány adagra elég?

      Adagok: 6

      Hozzávalók:

      •  3 liter víz
      • 1 fej káposzta
      • 1 evőkanál só
      • 2 dl húsleves,
      • 3 evőkanál cukorszirup (vagy 3 evőkanál barna cukor)
      • 1 dl tejszín 
      • Töltelék:
        • 500 gramm darált hús (vegyes, sertés és marha)
        • 1,5 deciliter rizs vagy árpagyöngy
        • 1 nagy fej vöröshagyma
        • 2 teáskanál majoránna
        • só, bors
        • 2 gerezd fokhagyma

      Leírás:

      1. Vágjuk ki késsel a káposzta kemény torzsáját.
      2. Az egész káposztafejet egy nagy fazék sós vízben tizenöt percig főzzük.
      3. A leveleket fejtsük le a káposztáról, és tegyük egy konyharuhára megszáradni. A rizst vagy az árpagyöngyöt félig előfőzhetjük a káposzta párolóvizében.
      4. Készítsük elő a tölteléket. Keverjük össze a darált húst, a rizst vagy az árpa darát, egy darab tojást, az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a fűszereket. A videóreceptben (lejjebb) szójaszósz is kerül bele, ez elhagyható. 
      5. Készítsük el az öntetet: 2 dl forró húslevest keverjünk össze 1 dl tejszín és pár kanál cukorszirup v. barna cukor keverékével.
      6. A tölteléket tegyük a káposztalevelekbe és csomagoljuk be, majd a tekercseket tegyük egy kiolajozott sütőtálba. Locsoljuk meg az édes öntettel. Tegyünk az egyes káposztatekercsekre vajdarabokat.
      7. 220 fokon süssük kb. 15-20 percig, amíg szép színt kap, utána csökkentsük a hőmérsékletet 175 fokra, és süssük kb. egy órán át. Időnként meglocsolhatjuk még az öntettel. Ha nem szeretnénk hogy a teteje nagyon megkeményedjen, fóliával leboríthatjuk. 
      8. Vörösáfonya-lekvárral tálaljuk.

       https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/a_finn_toltott_kaposzta

      süti beállítások módosítása
      Mobil