Itt van május elseje, finnül vappu, az egyik legnagyobb finn ünnep, "suomalaisen työn ja opiskelijoiden juhlapäivä" azaz a munka és a diákság ünnepe. Sajnos idén sem lehet olyan szabadon ünnepelni, mint pár éve, mivel Finnországban még tart a pandémia miatti gyülekezési korlátozás. A helyzet szerencsére jobb, mint Magyarországon, de tömegrendezvényeket nem lehet tartani. Ha nem lennének a korlátozások, a majális már ma, azaz vappu előestéjén megkezdődne, április 30-án megtelnének a terek, a parkok és utcák emberekkel, főleg fiatalokkal, akik jókedvűen pezsgőznének és piknikeznének. Ez utóbbit ugyan csak ritkán lehet megtenni, ilyenkor az idő még hűvös, az északabbi országrészeken a hó sem olvadt el teljesen. De legyen bármilyen idő, a diákság legfontosabb ünnepnapja ez, ekkor minden diák ünnepel, előkerülnek a szekrényből a fehér érettségi sapkák, sőt, még a köztéri szobrok fejére is kerül ylioppilaslakki. Idén, akárcsak tavaly, elmarad a közös ünneplés, helyette az egész országra kiterjedő virtuális vappu várható, koncertközvetítésekkel és ünnepi beszédekkel.
Ouluban Frans Mikael Franzen (1772-1847) költő fejére is kerül sapka (Kép: Maikkola Tapio, kaleva.fi)
Ha már kénytelenek vagyunk otthon ünnepelni, süssünk például egy jellegzetes finn fánkot. Bár máskor is esznek a finnek fánkot, vappu-kor kötelező a fánksütés. Sokféle fánk létezik, a hagyományos finn fánk (munkki) nem szalagos, mint a magyar fánk, tésztájába kardamom-mag kerül, viszonylag egyszerű elkészíteni. Másik jellegzetes fánkféle a tippaleipä, vagyis a "csurgatott kenyér" ami nevét a sütési módjáról kapta: a tésztát belecsurgatjuk a forró olajba, ettől lesz érdekes az alakja. Hasonlít a mi csöröge-fánkunkhoz, de a finnek ezt csak kizárólag május elsején fogyasztják. A két tészta különböző, a munkki élesztővel készül, a tippaleipä sütőporral. Tavaly a vappusima, vagyis mézsör elkészítésének rejtelmeibe avattam be az olvasót, most álljon itt a hagyományos finn fánk receptje:
Fánk és mézsör a finn majális kellékei (tippaleipä ja vappusima)
Kép: valio.fi
Hagyományos finn fánk (perinteinen vappumunkki)
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- A sütéshez: 1 liter olaj
- Tészta
- 2 tojás
- 50 gr élesztő
- 2 deciliter cukor
- 2 teáskanál só
- 1 evőkanál kardemom-mag
- kb. 1 kg liszt
- 5 deciliter tej
- 1,5 deciliter olvasztott vaj
- porcukor
Leírás: