Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Itt van május elseje!

2021. április 30. - Finnkonyha

Itt van május elseje, finnül vappu, az egyik legnagyobb finn ünnep, "suomalaisen työn ja opiskelijoiden juhlapäivä" azaz a munka és a diákság ünnepe. Sajnos idén sem lehet olyan szabadon ünnepelni, mint pár éve, mivel Finnországban még tart a pandémia miatti gyülekezési korlátozás. A helyzet szerencsére jobb, mint Magyarországon, de tömegrendezvényeket nem lehet tartani. Ha nem lennének a korlátozások, a majális már ma, azaz vappu előestéjén megkezdődne, április 30-án megtelnének a terek, a parkok és utcák emberekkel, főleg fiatalokkal, akik jókedvűen pezsgőznének és piknikeznének. Ez utóbbit ugyan csak ritkán lehet megtenni, ilyenkor az idő még hűvös, az északabbi országrészeken a hó sem olvadt el teljesen. De legyen bármilyen idő, a diákság legfontosabb ünnepnapja ez,  ekkor minden diák ünnepel, előkerülnek a szekrényből a fehér érettségi sapkák, sőt, még a köztéri szobrok fejére is kerül ylioppilaslakki. Idén, akárcsak tavaly, elmarad a közös ünneplés, helyette az egész országra kiterjedő virtuális vappu várható, koncertközvetítésekkel és ünnepi beszédekkel. 

original-20070430-070430franzenin_patsaan_lakittaminen1.jpg

Ouluban Frans Mikael Franzen (1772-1847) költő fejére is kerül sapka (Kép: Maikkola Tapio, kaleva.fi)

 

Ha már kénytelenek vagyunk otthon ünnepelni, süssünk például egy jellegzetes finn fánkot. Bár máskor is esznek a finnek fánkot,  vappu-kor kötelező a fánksütés. Sokféle fánk létezik, a hagyományos finn fánk (munkki) nem szalagos, mint a magyar fánk, tésztájába kardamom-mag kerül, viszonylag egyszerű elkészíteni. Másik jellegzetes fánkféle a tippaleipä, vagyis a "csurgatott kenyér" ami nevét a sütési módjáról kapta: a tésztát belecsurgatjuk a forró olajba, ettől lesz érdekes az alakja. Hasonlít a mi csöröge-fánkunkhoz, de a finnek ezt csak kizárólag május elsején fogyasztják. A két tészta különböző, a munkki élesztővel készül, a tippaleipä sütőporral. Tavaly a vappusima, vagyis  mézsör elkészítésének rejtelmeibe avattam be az olvasót, most álljon itt a hagyományos finn fánk receptje: 

 tippaleipa.jpg


Fánk és mézsör a finn majális kellékei (tippaleipä ja vappusima)

Kép: valio.fi

 

Hagyományos finn fánk (perinteinen vappumunkki)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: dagasztás 20 perc + kelesztés kb. 1 óra+ sütés 25 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 6

Hozzávalók:

  • A sütéshez: 1 liter olaj 
  • Tészta
    • 2 tojás
    • 50 gr élesztő
    • 2 deciliter cukor
    • 2 teáskanál só
    • 1 evőkanál kardemom-mag
    • kb. 1 kg liszt
    • 5 deciliter tej
    • 1,5 deciliter olvasztott vaj
    • porcukor 

Leírás:

1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
2. Egy nagy tálban hozzáadjuk az élesztős tejhez  a sót, a cukrot, a kardamom-magot,  a tojásokat, kis adagokban a lisztet, végül az olvasztott vajat.
3. Alaposan kidagasztjuk a tésztát. Meleg helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
4. Egy rudat formázunk a tésztából, amit kb. 3 cm-es darabokra vágunk és kis zsemléket gömbölyítünk belőle.
5. Letakarva hagyjuk a zsemléket még kelni, kb. 15-20 percig. Készíthetünk középen lyukas fánk-karikákat is, ekkor a tészta közepébe hüvelykujjal karikát formázunk.
6. Egy magasabb falú edényben felforrósítjuk az olajat 170-180 fokra.
7. Közepes lángon, aranybarnára sütjük mindkét oldalukat. 
8. Ha elég forró az olaj, a kis fánkok pár perc alatt aranybarnára sülnek. Tegyük őket papírtörlőre.
9. A kész fánkocskákat forgassuk meg porcukorban, és lekvárral tálaljuk.

https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/finn_fank

 

Hauskaa vappua! 

Vidám május elsejét!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr3516507012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása