Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Húsvétra készülve

2021. március 27. - Finnkonyha

Lassan Finnországban is kezd elolvadni a hó, egyszer majd beköszönt a tavasz... Sok a hó, legalábbis északon, eltart egy ideig az olvadás. Az április itt még téli hónap, s bár a nap már korán kel és sokat süt, a természet lassan ébredezik. Kopaszok a fák (szerencsére sok fenyő van), csak a fűzfabokrokon jelennek meg az első barkák.

A fűzfaág virágvasárnaphoz kapcsolódik, (finnül palmusunnuntai azaz pálmavasárnap), mert a Jeruzsálembe bevonuló Jézust pálmaágakkal köszöntötték. A fűzfabarka helyettesíti az otthonokban a pálmát, ezzel díszítik fel a házat, régen ajtó, ablak vagy ikon fölött őrizték egész évben. Ehhez a naphoz kötődő szokás a virpominen, vagyis a vesszőzés, amikor a boszorkánynak öltözött gyerekek (virpojat) barkaágakkal, színes ágakkal házról házra járnak és jókívánságokkal hintik meg a ház népét. Cserébe fizetségül csokitojásokat kapnak. 

Malkamaanantai a neve a hétfői napnak, amit magyarul gerendahétfőnek fordíthatunk, mivel ennek a napnak a jelmondata:„Miért nézed a szálkát atyádfia szemében, a saját szemedben pedig nem veszed észre a gerendát?” (Mt 6,41) A „malka” szó arra utal a nap nevében, amikor az ember nem veszi észre saját, hibáit, hanem mindig másokat hibáztat. Kedd a tikkutiistai, vagyis pálcikakedd, amikor a fahasábokból kis pálcikákat hasítottak le, ezzel könnyebb volt meggyújtani a húsvéti máglyát (pääsiäiskokko). Kellokeskiiviikko a neve szerdának, vagyis kolompszerda, mert ezen ezen a napon hajtották ki a teheneket a hosszú tél után az istállóból és kolompot akasztottak a nyakukba. Nagycsütörtök neve finnül kiirastorstai, vagyis tisztítócsütörtök, emlékezve arra, hogy ezen a napon mosta meg Jézus a tanítványai lábát. Nagypéntek finnül hosszú péntek, ezen a napon Jézus szenvedéseire, keresztre feszítésére emlékezünk. Ezen a napon nem ettek meleg ételt, csak hideget, pl. mämmit (rozsmalátából készült étel). Nagyszombat finnül lankalauantai, vagyis fonalszombat, ekkor festéket főztek és megfestették a fonalakat. Ilyenkor gyújtották meg a húsvéti  máglyát is. A tűzzel űzték el a gonosz szellemeket. Húsvét neve, vagyis Pääsiäinen, a húsvét előtti böjtttől való megszabadulásra utal. Húsvétvasárnap másik neve sukkasunnuntai vagyis zoknivasárnap, ekkor a nappal együtt keltek, ha egyáltalán lefeküdtek. Új ruhát vettek föl, és mezítláb kimentek táncolni a felkelő nappal együtt. Ha fényesen sütött a nap, az jó évet jósolt.

A húsvétot a finnek is a keresztény vallási szokások szerint ünneplik, de a hagyományok jócskán eltérnek a magyar hagyományoktól. Nincs locsolkodás, a húsvétvasárnap családi körben telik, sokan ünnepi istentiszteletre mennek (a pandémia miatt idén csak online követhető a szertartás). 

Hagyományos húsvéti ételek:  

mämmi  - rozsmalátából készült édesség, kevés cukorral megszórva, tejjel, tejszínnel leöntve fogyasztják 

munamaito -sárga túró 

pasha - ortodox túrós desszert

verimakkara - véres hurka, amelyet hagyományosan árpadarával és rozsliszttel készítenek

lammaspaisti - báránysült (egy jó recept itt: https://finnkonyha.blog.hu/2020/04/08/fuszeres_baranysult)

uunijuusto - a frissen borjadzott tehén előtejét, a kolosztrumot sütőben sütik meg, lekvárral vagy fahéjas cukorral tálalják

friss  kenyér - sokszor régen egész évben szárított rozskenyeret ettek és csak az ünnepnapokon készült friss kenyér 

Húsvétra két nagyon finom süteményreceptet fogok megosztani a blogon. Az egyik a citromos pite, a másik pedig a finn répatorta receptje lesz majd a jövő héten. A rahka vagyis a túró kedvelt Finnországban is ilyenkor húsvét táján. A sütemények elkészítéséhez többnyire a maitorahka-t használják, ami egy krémes állagú, szinte folyékony krémtúró. Az alábbi recepthez azonban nem szükséges sok vagy különleges alapanyag, ez egy könnyű, mégis nagyon finom citromos pite, amelyet nem csak húsvétkor érdemes elkészíteni! 

 citruuna_piirakka_1.jpg

Könnyű tavaszi citromos pite

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 20 perc
Sütés / főzés: 20 perc, hűtés kb. 12 óra 

Hány adagra elég?

Adagok: 6

Hozzávalók:

  • Tészta
    • 10 dekagramm vaj
    • 3 deciliter liszt
    • 1,5 deciliter porcukor
    • 1 teáskanál vaníliás cukor
    • 1 darab tojás
  • Töltelék
    • 5 deciliter tejszín
    • 1,5 deciliter cukor
    • 1,5 deciliter citromlé
    • 1 teáskanál reszelt citromhéj

Leírás:

1. A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára.
2. Lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, majd belehelyezzük egy 25-26 cm átmérőjű piteformába. Alufóliából letépünk egy kis darabot és a tészta peremét betakarjuk vele (így nem ég meg a tészta széle).
3. 200 fokon kb. 20 percig sütjük.
4. A tejszínt a cukorral felmelegítjük, de ne forraljuk fel! Belereszeljük a citromhéjat, és hozzáöntjük a citromlevet. Egyenletesen elkeverjük, majd a keveréket hűtőbe tesszük 1-2 órára.
5. Ha a pitetészta kihűlt, a krémet kivesszük a hűtőből, és ráöntjük a tésztára, majd újra hűtőbe tesszük, ekkor már hosszabb időre (egy éjszakára).
Tejszínhab-rózsákkal, ehető virágokkal vagy cukorkákkal díszítjük.
citruuna_piirakka_2.jpg
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/citromos_pite_189

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr3216481022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása