Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Kellemes húsvéti ünnepeket - Hyvää pääsiäistä!

2021. április 01. - Finnkonyha

Répatorta nélkül nincs húsvét! Finnországban nagyon népszerű sütemény, egész évben készítik, nem csak húsvétkor. Én először egy finn cukrászdában kóstoltam, azelőtt nem ettem ilyet. Egy ismerősöm hívott meg egy cukrászdába, ahol a sokféle sütemény közül ő egy répatortát választott, amin nagyon elcsodálkoztam. Előítéletesen arra gondoltam, én biztosan nem választanék egy cukrászdában zöldségből készült tortát! Amikor viszont később megkóstoltam, mondanom se kell, hogy beleszerettem, mert kevés finomabb, puhább, szaftosabb sütemény van. 

A répatorta nem bonyolult, egyszerű kevert süti, csak arra kell vigyáznunk, hogy ne legyen túl édes. A répa ugyanis éppen elég édes már, nem szükséges túl sok cukrot tennünk bele. Kisérletezgethetünk, mennyi cukorral szeretjük, édesebben vagy kevésbé édesen. Természetesen különböző cukor-alternatívákat is kipróbálhatunk, én barna cukorral készítem, amivel még karamellásabb, különösen finom lesz. Tény, hogy nem egy fogyókúrás torta, de nem is kell mindennap ezt ennünk... Bár de jó is lenne! 

porkkanakakku.jpg

Kép: k-ruoka.fi

Húsvéti répatorta (Porkkanakakku)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 20 perc
Sütés / főzés: 30 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 10 fő

Hozzávalók:

  • Torta
    • 3 deciliter barna cukor
    • 3 darab tojás
    • 3 deciliter olaj (napraforgó- vagy repce)
    • 4,5 deciliter liszt
    • 1 teáskanál sütőpor
    • 1 teáskanál szódabikarbóna
    • 1 teáskanál őrölt fahéj
    • 0,5 teáskanál őrölt gyömbér
    • 30 dekagramm reszelt sárgarépa
    • 10 dekagramm őrölt dió
    • 1-2 evőkanál narancslé
    • 1 teáskanál reszelt narancshéj
  • Krém
    • 20 dekagramm krémsajt (pl. Philadelphia)
    • 5 deciliter porcukor
    • 10 dekagramm vaj

Leírás:

1. A répát megtisztítjuk és kis lyukú reszelőn megreszeljük.
2. A tojásokat a cukorral habbá verjük.
3. Apránként a habhoz adjuk az olajat.
4. Egy másik tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat: a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, és a fűszereket.
5. A cukros tojáshabhoz hozzáadjuk az elkevert száraz anyagokat. Végül a reszelt répát is belekeverjük.
6. Az alaposan elkevert tésztát egy kb. 24 cm-es átmérőjű tortaformába öntjük, és 200 fokon kb. 30 percig sütjük. 7. Ha elkészült, a tortaformában hagyjuk kihűlni.
8. A krémhez a vajat és a porcukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a krémsajtot, és ezzel is tovább habosítjuk.
9. Kettévágjuk a tortát és a fele töltelékkel megtöltjük.
10. A tetejére és az oldalára kenjük a maradék tölteléket. Az oldalát megszórjuk apróra vágott mandulával vagy dióval, a tetejét pedig marcipánból készült répával vagy csokitojásokkal díszíthetjük.
easter_decorated_branc_full-2_280x250.jpg
Kép: visitfinland.fi (Linda Eronen) 

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

 

Hyvää pääsiäistä!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr5116402006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása