Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Szeptember 4., a finn ételek napja

2021. szeptember 04. - Finnkonyha

A világ első finn élelmiszer-napját 2019. szeptember 4 -én ünnepelték Finnországban. Miért ünneplik a finn ételek napját? Talán azért, mert a finn ételek valóban megérdemlik az ünneplést: tiszták és egészségesek, felelősségteljesen készülnek, és az északi természet nagyszerűségén alapulnak. A finn ételek választ nyújtanak a jelenlegi és a jövőbeli kihívásokra. Az élelmiszeripar az utóbbi évtizedekben számtalan fejlesztési projektet és termékinnovációt hozott létre, hogy megfeleljenek az ökológiai és etikai kihívásoknak. A hazai élelmiszerek megbízhatóságát különösen a koronavírus-járvány időszakában hangsúlyozták. A pandémia során a finn élelmiszerlánc bemutatta működőképességét, a finnek ragaszkodni akarnak a biztonságos élelmiszertermeléshez. A finn ételek megbecsülése a tetőfokán van, az emberek szívesen és gyakran fogyasztanak hazai élelmiszert. 

A mai finn ételekről elmondhatjuk, hogy ötvözik a hagyományokat és a trendeket: igyekeznek megőrizni a hagyományos ízeket, de a nehéz húsos ételek helyett egyre nagyobb teret hódít a növényi alapú étrend, megjelentek az alternatív ételek, proteinforrások. Kedvelt pl. a darált húsos tészta, de gyakran már a hús helyett  fűszerezett darált zabból készül a ragu. A helyben termett zab fogyasztásával nemcsak a saját egészségünknek teszünk jót, hanem a Földünk egészségével is törődünk. Az általános felmérések szerint a finnek több zöldséget és gyümölcsöt, kevesebb húst és cukrot fogyasztanak, mint a 2000-es évek előtt. 

76647954_2658010287552344_544540478050140160_n.jpg kantarelli_00021_1.JPG siika_4_1.jpg

Egyszerű, tiszta finn alapanyagok

Finnországban a hazai ételeket könnyű felismerni egy kék-fehér jelzésről: "Hyvää Suomesta!" vagyis "Jót Finnországból!" márkajelzéssel látják el a termékeket. A csomagoláson lévő kis "hattyúzászló" azt jelzi, hogy az élelmiszer finn eredetű: az alapanyagok és a munka saját országukból származik, az élelmiszer-termelők és a termelési lánc ismertek. Rengeteg termék közül lehet választani, hiszen az élelmiszerboltokban akár 12 000 különböző, Finnországból származó, jó nevű terméket kínálnak 330 különböző gyártótól. A "Jót Finnországból" termékcsalád idővel növekszik és él, mivel folyamatosan új termékeket hoznak létre. 

ruokaa_omasta_maasta_pysty_rgb_1.png

Jót Finnországból! Ezzel a logóval különböztetik meg a hazai termékeket (www.hyvaasuomesta.fi)

Magyarországon is kapható néhány finn termék. Kiváncsi lennék, vajon milyen finn finomságokra bukkantatok már Magyarországon?

Talán a legismertebb finn termékek az italok mellett a csokoládék: a finn  Fazer csokigyár termékei a legnagyobb áruházak polcain megtalálhatóak. Kedveltek a bonbonok, pralinék, likőrös cukorkák. Szintén kedvelt termék a FinnCrisp vagyis a vékony, teljes kiőrlésű ropogós kenyér az egészségtudatos vásárlók körében. 

Ha finn termékekre nehéz is bukkannunk, és finn alapanyagokból főzni is kihívás Magyarországon, e nap alkalmából készítsünk el a blog finn receptjei közül valami finomságot (várom az elkészült ételekről, süteményekről a képeket a bloghoz tartozó Facebook oldalra).  

Ajánlom a következő áfonyás pite receptet kipróbálásra. Finnországban ilyenkor késő nyáron-kora ősszel van a bogyó-szedés ideje. Kipróbálhatjuk ribizlivel vagy más gyümölccsel is. 

 

Könnyű áfonyás pite (Helppo mustikkapiirakka)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 20 perc
Sütés / főzés: 25 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 8

Hozzávalók:

  • 2 darab tojás
  • 1,5 deciliter cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 3 deciliter liszt
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 1,5 deciliter olvasztott vaj
  • 1 deciliter tej

Leírás:

1. Az egész tojásokat a cukorral habbá verjük.
2. Hozzáadjuk a liszt-sütőpor keveréket.
3. Végül az olvasztott vajat és a tejet is óvatosan hozzákeverjük.
4. Öntsük a tésztát egy sütőálló edénybe (Ø 27 cm). Szórjunk áfonyát vagy ribizlit a tetejére. Fagyasztott áfonyát is használhatunk, ekkor forgassuk egy kicsit krumplilisztbe vagy keményítőbe, ami felszívja a nedvességet.
5. Süssük 200 fokon a sütő alján 25-30 percig.
6. Langyosan, vaníliaöntettel tálaljuk.
  mustikkapiirakka.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr1716679364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása