Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Nyárelő

2021. június 12. - Finnkonyha

Betört a nyár Finnországba is, ezen a héten még a Mikulás városában, Rovaniemiben is 20 fok felett volt a hőmérséklet. Számomra ilyenkor a legszebb Finnország, zöldell a természet, virágba borulnak a fák. Kék az ég és a tó, zöld a fű - szinte idillien szép minden. A finn iskolákban június 5-én kitört a vakáció, végre a diákok megkezdhetik jól megérdemelt nyári szabadságukat. Természetesen sokan még dolgoznak júniusban, a nagy szabadságra vonulás csak Szent-Iván-nap után, június végén indul be az országban. 

A nyár ugyanakkor tele van ünnepekkel: ballagás, esküvö, keresztelö, születésnapok. Mindig van ok az ünneplésre. Most az iskolák befejeződésével Finnországban a végzősöket ünnepeltük. A végzős diákok szülei a hivatalos ünnepség után otthonukban látják vendégül a gratuláló rokonokat, barátokat, ismerősöket, együtt ünnepelnek. Kora délelőttől késő estig tart az ünneplés, sokan több családhoz is ellátogatnak. Múltkori bejegyzésemben az ilyenkor szokásos ünnepi asztalról, a svédasztalról írtam, és az ott feltálalt apró vendégváró falatokról. 

A finn svédasztal örök kedvencei az édes torták és kávésütemények. Mivel még kevés friss gyümölcs van - itt az eper később érik, mint Magyarországon - inkább más jellegű torták kapnak hangsúlyt az asztalon. A hagyományos karamelltorta - finnül kinuskikakku - biztos választás bármilyen ünnepre, és némi gyümölcsöt is elrejthetünk a belsejében. Tölteléke sokféle lehet: hagyományosan valamilyen gyümölcsöt - banán-, ananász- vagy narancstöltelékkel készülhet. Én nem szeretem az efféle gyümölcsöket a tortában, ezért választottam az alábbi krémet. De jó választás lehet az egyszerű málnalekvár (vagy valamilyen más savanyú lekvár) és tejszínhab is töltelékként. Lássuk tehát a receptet! 

 

Karamelltorta (Kinuskikakku)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 20 perc
Sütés / főzés: 30 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 12

Hozzávalók:

  • Piskóta
    • 4 darab tojás
    • 1,5 deciliter cukor
    • 1 deciliter liszt
    • 1 deciliter krumpliliszt (burgonyakeményítő, a finnek ezt használják a tortakészítéshez, ettől keményebb lesz a piskóta, de ízlés szerint elhagyható) 
    • 1 teáskanál sütőpor
    • a torta meglocsolásához sütés után: 2 dl tej, 2 csomag vaniliás cukor
  • Töltelék
    • 1,5 deciliter tejszín (karamellkrémhez)
    • 1 deciliter barna cukor (karamellkrémhez)
    • 3 deciliter tej (a vaniliás pudinghoz)
    • 2 deciliter tejszín (a vaniliás pudinghoz)
    • 1 zacskó vaníliás pudingpor
    • 1,5 deciliter málna v. ribizlilekvár
  • Tetejére
    • 1 teáskanál vaníliás cukor
    • 1,5 deciliter tejszín
    • 1,5 deciliter barna cukor

Leírás:

1. A szobahőmérsékletű tojásokat és a cukrot sűrű, könnyű habbá verjük.
2.Keverjük el a lisztet és a sütőport. Szitáljuk kis adagokban a habba. Keverjük el egyenletesen.
3. Öntsük a piskótatésztát egy sütőpapírral kibélelt tortaformába.
4. Süssük a tortalapot 175 fokon 35-40 percig.
5. Addig készítsük el a krémet, ami a következő lesz: a barna cukrot óvatosan melegítsük fel, majd öntsünk hozzá 1,5 dl tejszínt. Sűrítsük be (kb. 10 perc), és hagyjuk kihűlni. 3 dl tejből készítsünk a szokásos módon pudingot, majd keverjünk bele 2 dl habbá vert tejszínt és  a kihűlt, kb. 1,5 dl előre elkészített karamellkrémet. Keverjük el óvatosan, és osszuk ketté a krémet.
6. A kihűlt tortalapot 3 részre vágjuk. Fordítsuk meg a tortát, az alsó lap kerüljön felülre (ez egyenletesebb, simább).
7. Az első lapot locsoljuk meg vaníliás cukorral elkevert tejjel, kenjünk rá pár kanál málnalekvárt, majd kenjük az egyik adag karamellkrémet rá. Tegyük rá a második lapot, és arra is kenjük málnalekvárt majd karamellkrémet. Végül a harmadik lapot már csak lekvárral kenjük meg vékonyan. Hagyjuk egy kicsit szikkadni a lapokat.
8. Készítsük el a karamellt a torta tetejére: forraljuk a tejszínt és a barna cukrot egy lábasban 5–7 percig. Időnként keverjük meg, hogy ne buborékoljon. Ha kissé besűrűsödött, csepegtessünk néhány cseppet óvatosan a torta tetejére. Ha a cseppek nem szívódnak fel, a cukormáz megfelelő vastagságú. Öntsük a kissé kihűlt karamellmázat a tortára. A sütemény enyhén forgatásával egyenletesen eloszlathatjuk  a torta tetején.
9. Díszítsük fel a torta oldalát és szélét tejszínhabbal.
kinuskikakku.jpg
Kép: valio.fi 
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/nyar_541

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr4016581582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása