Betört a nyár Finnországba is, ezen a héten még a Mikulás városában, Rovaniemiben is 20 fok felett volt a hőmérséklet. Számomra ilyenkor a legszebb Finnország, zöldell a természet, virágba borulnak a fák. Kék az ég és a tó, zöld a fű - szinte idillien szép minden. A finn iskolákban június 5-én kitört a vakáció, végre a diákok megkezdhetik jól megérdemelt nyári szabadságukat. Természetesen sokan még dolgoznak júniusban, a nagy szabadságra vonulás csak Szent-Iván-nap után, június végén indul be az országban.
A nyár ugyanakkor tele van ünnepekkel: ballagás, esküvö, keresztelö, születésnapok. Mindig van ok az ünneplésre. Most az iskolák befejeződésével Finnországban a végzősöket ünnepeltük. A végzős diákok szülei a hivatalos ünnepség után otthonukban látják vendégül a gratuláló rokonokat, barátokat, ismerősöket, együtt ünnepelnek. Kora délelőttől késő estig tart az ünneplés, sokan több családhoz is ellátogatnak. Múltkori bejegyzésemben az ilyenkor szokásos ünnepi asztalról, a svédasztalról írtam, és az ott feltálalt apró vendégváró falatokról.
A finn svédasztal örök kedvencei az édes torták és kávésütemények. Mivel még kevés friss gyümölcs van - itt az eper később érik, mint Magyarországon - inkább más jellegű torták kapnak hangsúlyt az asztalon. A hagyományos karamelltorta - finnül kinuskikakku - biztos választás bármilyen ünnepre, és némi gyümölcsöt is elrejthetünk a belsejében. Tölteléke sokféle lehet: hagyományosan valamilyen gyümölcsöt - banán-, ananász- vagy narancstöltelékkel készülhet. Én nem szeretem az efféle gyümölcsöket a tortában, ezért választottam az alábbi krémet. De jó választás lehet az egyszerű málnalekvár (vagy valamilyen más savanyú lekvár) és tejszínhab is töltelékként. Lássuk tehát a receptet!
Karamelltorta (Kinuskikakku)
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- Piskóta
- 4 darab tojás
- 1,5 deciliter cukor
- 1 deciliter liszt
- 1 deciliter krumpliliszt (burgonyakeményítő, a finnek ezt használják a tortakészítéshez, ettől keményebb lesz a piskóta, de ízlés szerint elhagyható)
- 1 teáskanál sütőpor
- a torta meglocsolásához sütés után: 2 dl tej, 2 csomag vaniliás cukor
- Töltelék
- 1,5 deciliter tejszín (karamellkrémhez)
- 1 deciliter barna cukor (karamellkrémhez)
- 3 deciliter tej (a vaniliás pudinghoz)
- 2 deciliter tejszín (a vaniliás pudinghoz)
- 1 zacskó vaníliás pudingpor
- 1,5 deciliter málna v. ribizlilekvár
- Tetejére
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 1,5 deciliter tejszín
- 1,5 deciliter barna cukor
Leírás:
