Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

A finnországi svédek napja

2021. november 06. - Finnkonyha

Finnországban november 6-án ünneplik az ország svéd anyanyelvű kisebbségét. A svédség napja - finnül ruotsalaisuuden päivä - zászlós ünnep, célja, hogy megerősítse az országban élő svéd anyanyelvet beszélők összetartozását. Finnország kétnyelvű ország, a svéd a második hivatalos nyelv, és közel 300.000 ember beszéli.

A legtöbb svéd ajkú a partvidéken lakik, Uusimaa területén, a Turkuhoz közeli szigetvilágban, Pohjanmaa tájegységén és Ahvenanmaa szigetvilágában. Az utóbbi finn autonom területnek csak egy hivatalos nyelve van, ez a svéd. 

Az ünnepnap alkalmából egy tipikus svéd étel receptjét osztom meg, a Lindströmin pihvi-t, vagyis a Lindström steaket. 

A Lindström steak ugyanúgy darált húsból készül, mint a svéd húsgombóc, de ecetes céklát és több hagymát adnak a  darált húsos masszához.

Az ételhez két történet is kapcsolódik: Az első történet szerint az ételt a stockholmi Maria Kristiina Lindström találta fel a 19. században a stockholmi Regeringsgatanban. Omlós masszát készített, amiből steakeket készített. Céklát adott a masszához, amitől több ízt és színt kapott a steak. A második történet a szentpétervári Henrik Lindström finn hadnagyról szól. 1862-ben egy étteremben ült, és megkért egy pincért, hogy hozzon a partira egy nyers húsból készült steaket, amely apróra vágott hagymát, kapribogyót és céklát tartalmazott.

istock-492528035.jpg
Készítő: pilipphoto Forrás: Getty Images/iStockphoto
Szerzői jog: pilipphoto
A cékla Finnországban igen kedvelt zöldség, sokat fogyasztják, nyersen, salátában vagy ecetes formában is. A legismertebb céklás ételek a karácsonyi saláta, a rosolli, a lindström steak és az orosz borscs leves. Az utóbbi években nagy népszerűségnek örvendenek a kecskesajt vagy feta saláták, amelyek mellé a céklában főtt céklát is előszeretettel fogyasztják. Desszertként is használhatjuk a céklát, pl. csokitortában. 

Lindströmin pihvi

 

Elkészítési idő:

 

Előkészítés: 20 perc
Sütés / főzés: 15 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 6

Hozzávalók:

  • 1 dl tejszín/tej/víz
  • 2 darab hagyma
  • 1 deciliter zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál vaj
  • 0,5 kilogramm darált hús (vegyes, sertés és marha)
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál bors
  • kb 2 deciliternyi ecetes cékla apróra vágva
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • petrezselyemzöld, apróra vágva

Leírás:

1.  Keverjük el a zsemlemorzsát a tejszínben/tejben/vízben. Hagyjuk hogy megduzzadjon kb. 15 percig.
2. Egy hagymát vágjunk apróra. Keverjük össze a darált hússal, a tojással, a tejszínben áztatott zsemlemorzsával és a fűszerekkel. Az ecetes céklát reszeljük le apróra vagy vágjuk nagyon apró kis kockákra.
3. Kis kerek fasírtokat formázunk a masszából és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket egymás mellé. Süthetjük sütőben 220 fokon kb. 15 percig, vagy serpenyőben, olajban, de vigyázzunk, mert a cékla miatt a massza omlós lesz, könnyen széttörik.
4. A másik hagymát vágjuk karikára, és süssük át vajban. Tálaljuk a Lindström steaket vajban sült hagymakarikákkal és krumplipürével.  
linstromin_pihvi_-8.JPG
Kép: finnkonyha.blog.hu
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/cim-nelkul_753459

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr516747416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása