Finnországban november 6-án ünneplik az ország svéd anyanyelvű kisebbségét. A svédség napja - finnül ruotsalaisuuden päivä - zászlós ünnep, célja, hogy megerősítse az országban élő svéd anyanyelvet beszélők összetartozását. Finnország kétnyelvű ország, a svéd a második hivatalos nyelv, és közel 300.000 ember beszéli.
A legtöbb svéd ajkú a partvidéken lakik, Uusimaa területén, a Turkuhoz közeli szigetvilágban, Pohjanmaa tájegységén és Ahvenanmaa szigetvilágában. Az utóbbi finn autonom területnek csak egy hivatalos nyelve van, ez a svéd.
Az ünnepnap alkalmából egy tipikus svéd étel receptjét osztom meg, a Lindströmin pihvi-t, vagyis a Lindström steaket.
A Lindström steak ugyanúgy darált húsból készül, mint a svéd húsgombóc, de ecetes céklát és több hagymát adnak a darált húsos masszához.
Az ételhez két történet is kapcsolódik: Az első történet szerint az ételt a stockholmi Maria Kristiina Lindström találta fel a 19. században a stockholmi Regeringsgatanban. Omlós masszát készített, amiből steakeket készített. Céklát adott a masszához, amitől több ízt és színt kapott a steak. A második történet a szentpétervári Henrik Lindström finn hadnagyról szól. 1862-ben egy étteremben ült, és megkért egy pincért, hogy hozzon a partira egy nyers húsból készült steaket, amely apróra vágott hagymát, kapribogyót és céklát tartalmazott.
Lindströmin pihvi
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- 1 dl tejszín/tej/víz
- 2 darab hagyma
- 1 deciliter zsemlemorzsa
- 1 evőkanál vaj
- 0,5 kilogramm darált hús (vegyes, sertés és marha)
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál só
- 1/4 teáskanál bors
- kb 2 deciliternyi ecetes cékla apróra vágva
- 1 evőkanál kapribogyó
- petrezselyemzöld, apróra vágva