December 6-a sok Finnországban élő magyar gyerek számára különleges, mivel ezen a napon nemcsak a finn függetlenséget ünnepeljük, hanem a magyar hagyományok szerint a Mikulás is ekkor jár! Így itt külön öröm, hogy ezen a napon munkaszüneti nap van, nem kell iskolába menni, nyugodtan lehet élvezni a hosszú reggelt, és bontogatni a Mikulás-csomagokat. Finnországba a Mikulás (Joulupukki) azonban csak december 24-én este érkezik.
Kép: santaclausvillage.fi
A finnek a december 6-ai függetlenségi napot csendes ünnepléssel töltik, leginkább otthon. Sokan megemlékeznek a hősökről, gyertyát gyújtanak a temetőkben, délután pedig katonai parádét néznek a tévében, amit mindig más-más finn városból közvetítenek. Az ünnepi programhoz hozzátartozik Väinö Linna: Az ismeretlen katona c. regényéből készült film megtekintése a tévében, ennek pár éve készült egy újabb feldolgozása is. Este 18 órától kék-fehér színű gyertyát gyújtanak, amelyet az ablakba tesznek. Ekkor kezdődik a Linnan juhla, vagyis a köztársasági elnök fogadási estje az elnöki palotában, ami idén sajnos a járvány miatt elmarad. Az elnöki beszéd és a veteránok (háborúban részt vettek) köszöntése azonban idén is a program része lesz. Az ünnep a járvány miatt csendesebb, de az otthonokban ki-ki a megszokott módon ünnepel. Ilyenkor sok finomság kerül az asztalra, leginkább hazai alapanyagokból készült ételek. Ezekről és magáról az ünnepről már tavalyi bejegyzéseimben is írtam. Most a 104. évfordulóra egy finom vörösáfonyás-sóskaramellás sajttorta receptjét hoztam, ami a karácsonyi ünnepi asztalon is megállja a helyét, mivel a torta alapját fahéjas mézeskalács-keksz adja. Vörösáfonya helyett kék áfonyával, málnával vagy ribizlivel is elkészíthető.
Sóskaramellás-vörösáfonyás sajttorta
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- Keksz alap
- 150 gramm mézeskalács keksz
- 10 dekagramm vaj
- Töltelék
- 250 gramm natúr krémtúró vagy túrókrém
- 2 deciliter tejszín
- 5 darab zselatinlap
- 1 deciliter cukor
- 250 gramm krémsajt (mascarpone v. Philadelphia)
- 20 dekagramm vörösáfonya v. más bogyós gyümölcs
- 1 deciliter vörösáfonya-szörp (v. más szörp)
- Tetejére
-
- 2 deciliter tejszín
- 1,5 deciliter barna cukor
- 0,5 teáskanál só