Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

A finn függetlenség és a Mikulás

2021. december 05. - Finnkonyha

December 6-a sok Finnországban élő magyar gyerek számára különleges, mivel ezen a napon nemcsak a finn függetlenséget ünnepeljük, hanem a magyar hagyományok szerint a Mikulás is ekkor jár!  Így itt külön öröm, hogy ezen a napon munkaszüneti nap van, nem kell iskolába menni, nyugodtan lehet élvezni a hosszú reggelt, és bontogatni a Mikulás-csomagokat. Finnországba a Mikulás (Joulupukki) azonban csak december 24-én este érkezik. 

joulupukki-kammarissaan-joulupukin-pajakylassa-napapiirilla-rovaniemella-534x800.jpg

Kép: santaclausvillage.fi

A finnek a december 6-ai függetlenségi napot csendes ünnepléssel töltik, leginkább otthon. Sokan megemlékeznek a hősökről, gyertyát gyújtanak a temetőkben, délután pedig katonai parádét néznek a tévében, amit mindig más-más finn városból közvetítenek. Az ünnepi programhoz hozzátartozik Väinö Linna: Az ismeretlen katona c. regényéből készült film megtekintése a tévében, ennek pár éve készült egy újabb feldolgozása is. Este 18 órától kék-fehér színű gyertyát gyújtanak, amelyet az ablakba tesznek. Ekkor kezdődik a Linnan juhla, vagyis a köztársasági elnök fogadási estje az elnöki palotában, ami idén sajnos a járvány miatt elmarad. Az elnöki beszéd és a veteránok (háborúban részt vettek) köszöntése azonban idén is a program része lesz. Az ünnep a járvány miatt csendesebb, de az otthonokban ki-ki a megszokott módon ünnepel. Ilyenkor sok finomság kerül az asztalra, leginkább hazai alapanyagokból készült ételek. Ezekről és magáról az ünnepről már tavalyi bejegyzéseimben is írtam. Most a 104. évfordulóra egy finom vörösáfonyás-sóskaramellás sajttorta receptjét hoztam, ami a karácsonyi ünnepi asztalon is megállja a helyét, mivel a torta alapját fahéjas mézeskalács-keksz adja. Vörösáfonya helyett kék áfonyával, málnával vagy ribizlivel is elkészíthető. 

 

poulukka_torta.jpg

 

Sóskaramellás-vörösáfonyás sajttorta

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 30 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 10

Hozzávalók:

  • Keksz alap
    • 150 gramm mézeskalács keksz
    • 10 dekagramm vaj
  • Töltelék
    • 250 gramm natúr krémtúró vagy túrókrém
    • 2 deciliter tejszín
    • 5 darab zselatinlap
    • 1 deciliter cukor
    • 250 gramm krémsajt (mascarpone v. Philadelphia)
    • 20 dekagramm vörösáfonya v. más bogyós gyümölcs
    • 1 deciliter vörösáfonya-szörp (v. más szörp)
  • Tetejére
    • 2 deciliter tejszín
    • 1,5 deciliter barna cukor
    • 0,5 teáskanál só

      Leírás:

      1. Először készítsük el az alapot. A kekszet apróra törjük, a vajat felolvasztjuk és összekeverjük. Egy kanállal nyomkodjuk rá egyenletesen a sütőpapírral kibélelt tortaforma aljára.Tegyük hűtőbe kb. 1 órára.
      2. A töltelékhez a zselatinlapokat hideg vízbe tesszük ázni.
      3. A vörösáfonya-szörpöt felmelegítjük (bármilyen más szörp is jó) és feloldjuk a beáztatott zselatinlapokat. A szobahőmérsékletű krémsajtot, a natúr túrókrémet és a cukrot összekeverjük. A zselatinos szörpöt lassan belecsorgatjuk a krémbe. A tejszínhabot habbá verjük és azt is belekeverjük a krémbe. A vörösáfonyát, ha fagyasztott, akkor még fagyott állapotban a krémhez keverjük a nagy részét. Az áfonyából egy keveset félreteszünk a díszítéshez. 
      4. Az alapra öntjük a tölteléket, és körülbelül 2 órára hűtőbe tesszük.
      5. Készítsük el a karamellt. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
      6. A tejszínt és a barna cukrot egy lábosba mérjük, felforraljuk, és kb. 2 percig főzzük. Keverjük hozzá a sót. A zselatinlapokból facsarjuk ki a vizet, keverjük el a meleg krémben.
      7. Hagyjuk a karamellt langyos hőmérsékletre hűlni, és öntsük rá a hideg sajttortára. Hagyjuk még körülbelül 2 órán át a hűtőben megdermedni. Díszítsük áfonyával.
      Az alábbiakban egy finn videó látható az elkészítésről: 

      https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/advent_2_vasarnapja_546

      A bejegyzés trackback címe:

      https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr3516774234

      Kommentek:

      A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

      Nincsenek hozzászólások.
      süti beállítások módosítása