Már csak 13 nap van karácsonyig. Jelentem, Joulupukki (Mikulás) országában már karácsonyi hangulatban vagyunk, hó van bőven mindenütt az országban, és a hideg is megérkezett, hiszen az elmúlt hetekben -15-20 fok volt. Bár a következő napokban enyhülést ígérnek, a hó itt már biztosan nem olvad el májusig (legalábbis az északi részen, délen valószínűleg hamarabb elolvad). Mindenki készülődik a karácsonyra, felkerültek a fények a bokrokra a házak kertjeiben, ( itt nem magát a házat, hanem a bokrokat, fákat díszítik, de már jóval korábban, novemberben a sötétség eluralkodásával), a konyhában készülnek a mézeskalácsok, és más karácsonyi sütemények, a lakás is jóval karácsony előtt díszbe öltözik. Sokan már a karácsonyfát is feldíszítették, mondván annál tovább lehet élvezni az ünnepet. A finnek előrelátóak, és nem szeretnék a konyhában tölteni a karácsonyt. Éppen ezért már néhány nappal előre elkészítenek olyan ételeket, amelyek fagyaszthatóak, hogy szentestekor mindenki együtt tudjon ünnepelni, és már csak melegíteni és tálalni kelljen. Előre elkészíthető ételek a finn konyhában a különböző köretek, rakott ételek, amelyeket a sültek mellé fogyasztanak, valamint a száraz sütemények. Különösen kedvelt a kávé mellé fogyasztott kávésütemény, a kuglóf. Most egy olyan könnyen elkészíthető kuglóf receptjét osztom meg, amelyet karácsonyra szoktak készíteni. A fűszeres kuglófban mézeskalács-fűszerkeveréket teszünk, ettől lesz finom karácsonyi illatú, a joghurttól pedig puha és sokáig eltartható, sőt fagyasztható sütemény. 2,2 literes kuglófformában süssük.
Minden előkészítve a karácsonyi kávézáshoz: az asztalon karácsonyi sütemények: piparkakku (mézeskalács), joulutorttu (szilvás forgók) és maustekakku (fűszeres kuglóf) Kép: finnkonyha.blog.hu
Karácsonyi fűszeres kuglóf
Hány adagra elég?
Adagok: 25 szelet
Elkészítési idő: 10 perc
Sütés: 60 perc
Hozzávalók:
- 2 deciliter olvasztott vaj
- 3 darab tojás
- 2,5 deciliter barna cukor
- 2 teáskanál vaníliás cukor
- 4,5 deciliter liszt
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
- vaj a forma kikenéséhez
- zsemlemorzsa a forma kikenéséhez
- 2,5 deciliter natúr joghurt
Leírás:
- A 2,2 literes kuglófsütőt kivajazzuk, zsemlemorzsával megszórjuk. A sütőt 175 fokra melegítjük.
- A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
- Hozzáadjuk a joghurtot és elkeverjük.
- Összekeverjük a száraz anyagokat és a fűszereket s belekeverjük a tojásos krémbe.
- A tésztát a kivajazott, zsemlemorzsával megszórt kuglófformába öntjük s hatvan percen át sütjük. Tálaláskor a tetejét porcukorral szórjuk meg.
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/karacsonyi_kuglofok
Kép: valio.fi