Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Őszi ízek

2021. szeptember 24. - Finnkonyha

Itt az ősz, gyönyörű színek, nemcsak a természetben, de az asztalon is. Izgalmas ételek, sok-sok ízletes zöldség és gyümölcs kerül ilyenkor a finnek tányérjára: cukkini, cékla, lila és sárga burgonya, sárga-, karó- és tarlórépa, gombák és bogyós gyümölcsök. Az egyik kedvencem a káposzta, amiről már írtam korábban, most viszont egy ismertebb étel finn változata következik.

ruska.jpg

A finn ruska-idő, vagyis a színes ősz a természetben (kép: Benyó Imre)

A legkedveltebb magyar ételek egyike a töltött káposzta, amely ünnepnapokon, de hétvégén is gyakran kerül az asztalra a magyar családoknál. Nehéz a versenyt felvenni magyar töltött káposztával, de természetesen káposztát Finnországban is töltenek. A káposzta  - finnül kaali - azon kevés zöldségek egyike, ami még itt is megterem. Érdekes, hogy a kaali szó sok más, a káposztafélékhez tartozó zöldség nevében is előfordul, amit magyarul nem káposztának hívunk: kyssäkaali-karalábé, parsakaali-brokkoli, kukkakaali-karfiol stb. 
A töltött káposzta Finnországban is kedvelt étel, még ha nincs is akkora hagyománya, mint Magyarországon. A finnek főként ősszel fogyasztják, és elkészítési módjában jelentősen eltér a magyartól: ezt ugyanis nem főzik, hanem sütik! Ráadásul kicsit édes, ami tudom, kissé megosztja a töltött káposztát kedvelők táborát. A töltelék szintén darált hús-rizs (esetleg árpagyöngy) keverék, amit ha a káposztalevelekbe tekertek, a tekercseket tepsibe teszik. Sütés előtt egy édesített tejszínes-húsleves keverékkel öntik le, amitől kellemesen karamellizálódik, kissé édeskést ízt kap és gyönyörű színt. Ha érdekes, izgalmas ízekre vágyunk, érdemes ezt a töltött káposztát  kipróbálni, még ha távol is áll a magyaros ízvilágtól. Vörösáfonya-lekvárral kínálják. 

Íme a recept, lejjebb pedig egy finn nyelvű videót is láthattok az elkészítésről!

 

Finn töltött káposzta (Kaalikääryleet)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 30 perc
Sütés / főzés: 60 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 6

Hozzávalók:

  •  3 liter víz
  • 1 fej káposzta
  • 1 evőkanál só
  • 2 dl húsleves,
  • 3 evőkanál cukorszirup (vagy 3 evőkanál barna cukor)
  • 1 dl tejszín 
  • Töltelék:
    • 500 gramm darált hús (vegyes, sertés és marha)
    • 1,5 deciliter rizs vagy árpagyöngy
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • 2 teáskanál majoránna
    • só, bors
    • 2 gerezd fokhagyma

Leírás:

1. Vágjuk ki késsel a káposzta kemény torzsáját.
2. Az egész káposztafejet egy nagy fazék sós vízben tizenöt percig főzzük.
3. A leveleket fejtsük le a káposztáról, és tegyük egy konyharuhára megszáradni. A rizst vagy az árpagyöngyöt félig előfőzhetjük a káposzta párolóvizében.
4. Készítsük elő a tölteléket. Keverjük össze a darált húst, a rizst vagy az árpa darát, egy darab tojást, az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a fűszereket. A videóreceptben (lejjebb) szójaszósz is kerül bele, ez elhagyható. 
5. Készítsük el az öntetet: 2 dl forró húslevest keverjünk össze 1 dl tejszín és pár kanál cukorszirup v. barna cukor keverékével.
6. A tölteléket tegyük a káposztalevelekbe és csomagoljuk be, majd a tekercseket tegyük egy kiolajozott sütőtálba. Locsoljuk meg az édes öntettel. Tegyünk az egyes káposztatekercsekre vajdarabokat.
7. 220 fokon süssük kb. 15-20 percig, amíg szép színt kap, utána csökkentsük a hőmérsékletet 175 fokra, és süssük kb. egy órán át. Időnként meglocsolhatjuk még az öntettel. Ha nem szeretnénk hogy a teteje nagyon megkeményedjen, fóliával leboríthatjuk. 
8. Vörösáfonya-lekvárral tálaljuk.

 https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/a_finn_toltott_kaposzta

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr516692910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása