Itt az ősz, gyönyörű színek, nemcsak a természetben, de az asztalon is. Izgalmas ételek, sok-sok ízletes zöldség és gyümölcs kerül ilyenkor a finnek tányérjára: cukkini, cékla, lila és sárga burgonya, sárga-, karó- és tarlórépa, gombák és bogyós gyümölcsök. Az egyik kedvencem a káposzta, amiről már írtam korábban, most viszont egy ismertebb étel finn változata következik.
A finn ruska-idő, vagyis a színes ősz a természetben (kép: Benyó Imre)
A legkedveltebb magyar ételek egyike a töltött káposzta, amely ünnepnapokon, de hétvégén is gyakran kerül az asztalra a magyar családoknál. Nehéz a versenyt felvenni magyar töltött káposztával, de természetesen káposztát Finnországban is töltenek. A káposzta - finnül kaali - azon kevés zöldségek egyike, ami még itt is megterem. Érdekes, hogy a kaali szó sok más, a káposztafélékhez tartozó zöldség nevében is előfordul, amit magyarul nem káposztának hívunk: kyssäkaali-karalábé, parsakaali-brokkoli, kukkakaali-karfiol stb.
A töltött káposzta Finnországban is kedvelt étel, még ha nincs is akkora hagyománya, mint Magyarországon. A finnek főként ősszel fogyasztják, és elkészítési módjában jelentősen eltér a magyartól: ezt ugyanis nem főzik, hanem sütik! Ráadásul kicsit édes, ami tudom, kissé megosztja a töltött káposztát kedvelők táborát. A töltelék szintén darált hús-rizs (esetleg árpagyöngy) keverék, amit ha a káposztalevelekbe tekertek, a tekercseket tepsibe teszik. Sütés előtt egy édesített tejszínes-húsleves keverékkel öntik le, amitől kellemesen karamellizálódik, kissé édeskést ízt kap és gyönyörű színt. Ha érdekes, izgalmas ízekre vágyunk, érdemes ezt a töltött káposztát kipróbálni, még ha távol is áll a magyaros ízvilágtól. Vörösáfonya-lekvárral kínálják.
Íme a recept, lejjebb pedig egy finn nyelvű videót is láthattok az elkészítésről!
Finn töltött káposzta (Kaalikääryleet)
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- 3 liter víz
- 1 fej káposzta
- 1 evőkanál só
- 2 dl húsleves,
- 3 evőkanál cukorszirup (vagy 3 evőkanál barna cukor)
- 1 dl tejszín
- Töltelék:
- 500 gramm darált hús (vegyes, sertés és marha)
- 1,5 deciliter rizs vagy árpagyöngy
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 teáskanál majoránna
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
Leírás:
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/a_finn_toltott_kaposzta