Az alma Finnország egyetlen gazdaságilag is jelentős gyümölcse. Nem véletlenül nagyon kedvelt.
A finn almafajták: Valkea kuulas, Jaspi, Julyred, Raike,
Discovery, Collina, Summerred, Lobo, Aroma, Amorosa, Eva
(kép:martat.fi)
Finnországban 673 hektár területen termesztenek almát, és 303 almatermelő gazdaság működik. Az éves almatermést 10-12 millió kilóra becsülik, ha a hivatásos gazdák és a házi kertészek termését összeadjuk. A kereskedelmi almatermesztés Finnország déli részén jelentős, azaz Délnyugat-Finnországban, Uusimaa-ban és az Åland szigeteken. Ugyanakkor az alma Lappföld kivételével mindenhol megterem. Ha kicsi, és savanyú is, de a "miénk" - mondják a finnek. Ezért aztán a finn alma - bár jóval drágább a boltokban, mint a külföldi - kelendő, és annak a legjobb, akinek a saját kertjében terem. Sok finn kertes háznál díszként is szívesen ültetnek almafát, és ha terem, a gyümölcsből lekvár vagy sütemény készül. Természetesen számtalan almás sütemény recept létezik a finn gasztronómiában, a nevek is sokatmondóak: van omenatorttu, omenakakku, omenapiirakka, omenaleivos, omenahyve, omenapiirras, omenapaistos.... és folytathatnám...talán majd a következő könyvemben megosztom ezeknek is a receptjét. Most viszont a már megjelent szakácskönyv egyik kedvelt receptje következik, az alábbi finom, illatos, fahéjas almatorta, vagyis az omenatorttu, amit nagyon könnyű elkészíteni. Egy gombóc vaníliafagyival vagy vaníliasodóval az igazi:)
Elkészítési idő:
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 30 perc
Hány adagra elég?
Adagok: 6
Hozzávalók:
- 2 darab tojás
- 2 deciliter cukor
- 10 dekagramm olvasztott vaj
- 1 deciliter tejszín
- 2,5 deciliter liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál vaníliás cukor
- 3-4 darab alma
- fahéj, porcukor
Leírás:
- Az almát hámozzuk meg, és vágjuk vékony szeletekre.
- A vajat olvasszuk meg, és hagyjuk kihűlni.
- A tojást és a cukort keverjük habosra.
- Adjuk a keverékhez először a kihűlt vajat, majd a tejszínt.
- A száraz anyagokat keverjük össze, és adjuk a vajas-tojásos keverékhez.
- Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tortaformába öntjük a tésztát, dobáljunk bele az almaszeletekből és a tetejét is rakjuk ki egyenletesen az almaszeletekkel.
- 200 fokon, 30 percig sütjük.
- Tálaláskor szórjuk meg fahéjas porcukorral.
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/omenatorttu