Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Gyors, fahéjas almatorta (Omenatorttu)

2021. október 21. - Finnkonyha

Az alma Finnország egyetlen gazdaságilag is jelentős gyümölcse. Nem véletlenül nagyon kedvelt.  

omena-scaled.jpg

A finn almafajták: Valkea kuulas, Jaspi, Julyred, Raike,
Discovery, Collina, Summerred, Lobo, Aroma, Amorosa, Eva
(kép:martat.fi)

 

Finnországban 673 hektár területen termesztenek almát, és 303 almatermelő gazdaság működik. Az éves almatermést 10-12 millió kilóra becsülik, ha a hivatásos gazdák és a házi kertészek termését összeadjuk. A kereskedelmi almatermesztés Finnország déli részén jelentős, azaz Délnyugat-Finnországban, Uusimaa-ban és az Åland szigeteken. Ugyanakkor az alma Lappföld kivételével mindenhol megterem. Ha kicsi, és savanyú is, de a "miénk" - mondják a finnek. Ezért aztán a finn alma  - bár jóval drágább a boltokban, mint a külföldi  - kelendő, és annak a legjobb, akinek a saját kertjében terem. Sok finn kertes háznál díszként is szívesen ültetnek almafát, és ha terem, a gyümölcsből lekvár vagy sütemény készül. Természetesen számtalan almás sütemény recept létezik a finn gasztronómiában, a nevek is sokatmondóak: van omenatorttu, omenakakku, omenapiirakka, omenaleivos, omenahyve, omenapiirras, omenapaistos.... és folytathatnám...talán majd a következő könyvemben megosztom ezeknek is a receptjét. Most viszont a már megjelent szakácskönyv egyik kedvelt receptje következik, az alábbi finom, illatos, fahéjas almatorta, vagyis az omenatorttu, amit nagyon könnyű elkészíteni. Egy gombóc vaníliafagyival vagy vaníliasodóval az igazi:)

  omenatorttu_2.jpg

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 15 perc

Sütés: 30 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 6

Hozzávalók:

  • 2 darab tojás
  • 2 deciliter cukor
  • 10 dekagramm olvasztott vaj
  • 1 deciliter tejszín
  • 2,5 deciliter liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál vaníliás cukor
  • 3-4 darab alma
  • fahéj, porcukor 

 Leírás:

  1. Az almát hámozzuk meg, és vágjuk vékony szeletekre.
  2. A vajat olvasszuk meg, és hagyjuk kihűlni.
  3. A tojást és a cukort keverjük habosra.
  4. Adjuk a keverékhez először a kihűlt vajat, majd a tejszínt.
  5. A száraz anyagokat keverjük össze, és adjuk a vajas-tojásos keverékhez.
  6. Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tortaformába öntjük a tésztát, dobáljunk bele az almaszeletekből és a tetejét is rakjuk ki egyenletesen az almaszeletekkel.
  7. 200 fokon, 30 percig sütjük.
  8. Tálaláskor szórjuk meg fahéjas porcukorral.

 omenatorttu_1.jpg

https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/omenatorttu

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr7716722990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása