Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Hétköznapi finn ételek 2.

2022. március 25. - Finnkonyha

Egy kis szünet után folytatom a finn ételek bemutatását. Többször írtam a finn ünnepi ételekről, talán kevesebbet hétköznapi ételekről. A finnek korántsem arról híresek, hogy órákat állnának a konyhában bonyolult recepteket próbálgatva. Ahogy mindenben, ebben is a praktikusság és az egyszerűség hívei, de ugyanakkor ez nem jelent rosszat: mindig (többnyire) arra törekednek, hogy egészséges ételeket készítsenek, amelyet mindenki szeret, a legkisebbtől a legidősebbig.  Ha nincs idő főzni, és szükséges, gyakran félkész alapanyagból főznek. Hétköznap sajnos kevés családnak van ideje hosszabb vacsorakészítésre, de szerencsére a finn élelmiszeripar már a 60-as évektől kezdve gondolt azokra a dolgozó anyákra, akik gyorsan szeretnének valami egészségeset és finomat  az asztalra varázsolni. Számtalan kész- vagy félig kész étel kapható, és sok egészséges alapanyag: fagyasztott zöldségkeverékek, amit sütve vagy főzve felhasználhatunk (pl. leveshez, vagy rakottasokhoz), wok-ételekhez, de egyszerűen csak megpárolva, köretként is fogyaszthatjuk. Hús- hal- vagy vegán fasirtok, saláták, mártások és ízesített főzőtejszínek, krémsajtok választéka széles. Ezekkel már nem bonyolult a főzés: ha pl. krémlevest szeretnénk készíteni, a sárgarépát vagy a fagyasztott zöldségkeveréket megfőzzük pár perc alatt, és egy borsos- vagy sajtos főzőtejszínnel besűrítjük. Arról nem is beszélve, hogy gyakran a húsok már különböző pácokban, marinádokban érlelődnek becsomagolva, vagy előre befűszerezve, várva az elkészítést. Finnországban csak a nagyobb városokban van hentes, de többnyire a bevásárlóközpontokban és a kis boltokban is széles választékát találjuk a friss húsoknak.

Hétköznap az egyik legkedveltebb húsféle a darált hús, mivel gyorsan és sokféleképpen feldolgozható. Aszerint, hogy mit szeretnénk belőle készíteni,  - pl. rakottast, lasagne-t, levest vagy fasirtot - választhatjuk ki a számunkra megfelelő darált húst, a boltok polcain ugyanis kisebb-nagyobb (30-70 dkg-os) kiszerelésben, zsírszázalék és a hús fajtája (csirke, pulyka, marha, sertés) szerint osztályozva és csoportosítva találhatjuk. 

Ennél könnyebb már nem is lehet a főzés! 

 lihahylly.jpg

Húsfélék egy kisboltban (K-market Vuorela) 

pussillinen_uutta_lihat_netti.jpg

 

Húsfélék közelebbről: 1. karamellás tépett húsfalatok (a hús mellett a marinád külön csomagolva), 2. fajitas ízesítésű csirkehús, 3. natur ízesítésű nagyobb csirkehúsdarabok, 4. marhasteak 5. pácolt marhahúsdarabok 6. grillezni való tarja pácolva 7. marokkói fűszerezésű  csirkehúsdarabok 

Az alábbiakban egy gyors húsleves receptjét osztom meg, ami a finnek egyik kedvenc levese. Gyerekek és felnőttek egyaránt szeretik, mert könnyebben fogyasztható. Ha fagyasztott zöldségkeverékkel készítjük, az elkészítése még egyszerűbb. Ízlés szerint levesbetétet (tésztát) is tehetünk bele.  

 

Húsleves darált hússal (Jauhelihakeitto)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 30 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 4

Hozzávalók:

  • 30 dkg sovány darált marha- vagy sertéshús
  • 40 dkg vegyes zöldségkeverék (borsó, sárgarépa és petrezselyem)  vagy
  • 3 darab sárgarépa, 3 darab petrezselyem vagy paszternák, 1 kis darab zeller
  • 6 darab burgonya
  • ízlés szerint petrezselyemzöld
  • 2-3 evőkanál vaj vagy olaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 fej hagyma
  • ízlés szerint bors
  • 5-10 darab fűszerbors
  • pár babérlevél 
  • 1-1,5 liter víz
  • 1-2 kanál paradicsompüré 
  • 1 evőkanál szárított majoránna, oregánó, kakukkfű 

Leírás:

1. Egy serpenyőben a sovány darált húst egy kis zsiradékon megpirítjuk. Ehhez a finnek nem feltétlenül használnak külön zsiradékot, mert a húsból elég zsiradék sül ki. 
2. A sárgarépát, a paszternákot (vagy petrezselymet) és a zellert meghámozzuk és felkockázzuk. A hagymát apró kockára, a burgonyát nagyobb kockákra vágjuk.
3. Dinszteljük meg a hagymát egy fazékban egy kis vajon, majd adjuk hozzá a sárgarépát, a paszternákot és a zellert.
4. Fűszerezzük sóval, borssal, szegfűborssal és babérlevéllel. Öntsünk hozzá kb. 1,5 liter vizet. Ha szeretnénk leveskockával vagy házi vegetával is ízesíthetjük. Adjunk hozzá 1-2 kanál paradicsompürét és a szárított fűszereket.
5. Ha a hús a serpenyőben megpirult, adjuk a leveshez a burgonyával együtt, és addig főzzük, amíg a burgonya és a hús meg nem fő (kb. 20 perc).
6. A húslevest, ha elkészült, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
jauhelihakeitto-koko-perheelle.jpg
Kép: valio.fi 
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/hetkoznapi_finn_etelek_503

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr3717783476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása