A finnek már jóval karácsony előtt elkezdik a készülődést az ünnepre, az advent első napjától ajándékot vásárolnak, sütnek, feldíszitik a kertben a fákat, képeslapot küldenek ismerőseiknek. Mézeskalácsot, karácsonyi sütiket készítenek.
A karácsony hetén már igyekeznek elkészíteni az ételek egy részét, hogy ne a nagy napon kelljen egész nap a konyhában sütni-főzni, hanem együtt ünnepelhessen a család.
December 24-én az egész család együtt reggelizik, ilyenkor fahéjas tejberizst esznek, amibe el van rejtve egy szem mandula. Aki ezt megtalálja, annak szerencsés lesz a következő éve. Napközben karácsonyfát díszítenek, templomba mennek, és a temetőbe. A karácsonyi vacsora általában bőséges, a legfontosabb ételek: sózott hering és lazac, rakott ételek és a sült sonka. Szilvás karácsonyi forgók, mézeskalács és más karácsonyi édesség az ünnepi desszert. Jellegzetes karácsonyi ital a glögi, ez a mi forralt borunkhoz hasonló fűszeres, édes ital.
Karácsonyfát ők is állítanak, de csak saját készítésű díszeket raknak fel rá, s a család minden tagja részt vesz a díszítésben. Amikor minden készen áll, jöhet a Mikulás, vagyis a Joulupukki, mivel a gyerekek Finnországban őt várják. Érkezik is Korvatunturiból, vagyis a Fülhegyről, rénszarvas-szánnal és manókkal.
Ami nem maradhat el az ünnepi asztalról, és nagyon különleges, az a karácsonyi fűszeres kenyér. Ez az ánizzsal, köménymaggal ízesített kenyér kissé édeskés, de nagyon finom, halakhoz valamint a sült sonkához kitűnően illik.
Ha valaki szeretné kipróbálni ennek az elkészítését, íme a recept:
Karácsonyi kenyér (Joululimppu)
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- 5 deciliter író vagy kefír
- 5 dekagramm élesztő
- 1 deciliter édes szirup (sötét) vagy méz
- 2 teáskanál édeskömény
- 1 teáskanál ánizs
- 1 teáskanál kömény
- 1 teáskanál só
- 3 deciliter rozsliszt
- 7-8 deciliter búzaliszt
- 1 dl szirup a lekenéshez
- 1 dl víz a lekenéshez
Leírás:

Hyvää joulua! Boldog Karácsonyt!