Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Karácsonyi kenyér (Joululimppu)

2021. december 18. - Finnkonyha

 

A finnek már jóval karácsony előtt elkezdik a készülődést az ünnepre, az advent első napjától ajándékot vásárolnak, sütnek, feldíszitik a kertben a fákat, képeslapot küldenek ismerőseiknek. Mézeskalácsot, karácsonyi sütiket készítenek.

A karácsony hetén már igyekeznek elkészíteni az ételek egy részét, hogy ne a nagy napon kelljen egész nap a konyhában sütni-főzni, hanem együtt ünnepelhessen a család. 

December 24-én az egész család együtt reggelizik, ilyenkor fahéjas tejberizst esznek, amibe el van rejtve egy szem mandula. Aki ezt megtalálja, annak szerencsés lesz a következő éve. Napközben karácsonyfát díszítenek, templomba mennek, és a temetőbe. A karácsonyi vacsora általában bőséges, a legfontosabb ételek: sózott hering és lazac, rakott ételek és a sült sonka. Szilvás karácsonyi forgók, mézeskalács és más karácsonyi édesség az ünnepi desszert. Jellegzetes karácsonyi ital a glögi, ez a mi forralt borunkhoz hasonló fűszeres, édes ital.

Karácsonyfát ők is állítanak, de csak saját készítésű díszeket raknak fel rá, s a család minden tagja részt vesz a díszítésben. Amikor minden készen áll, jöhet a Mikulás, vagyis a Joulupukki, mivel a gyerekek Finnországban őt várják. Érkezik is Korvatunturiból, vagyis a Fülhegyről, rénszarvas-szánnal és manókkal. 

Ami nem maradhat el az ünnepi asztalról, és nagyon különleges, az a karácsonyi fűszeres kenyér. Ez az ánizzsal, köménymaggal ízesített kenyér kissé édeskés, de nagyon finom, halakhoz valamint a sült sonkához kitűnően illik. 

Ha valaki szeretné kipróbálni ennek az elkészítését, íme a recept: 

 

Karácsonyi kenyér (Joululimppu)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 30 perc+kelesztés 1 óra+20 perc
Sütés / főzés: 60 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 2 cipó

Hozzávalók:

  • 5 deciliter író vagy kefír
  • 5 dekagramm élesztő
  • 1 deciliter édes szirup (sötét) vagy méz
  • 2 teáskanál édeskömény
  • 1 teáskanál ánizs
  • 1 teáskanál kömény
  • 1 teáskanál só
  • 3 deciliter rozsliszt
  • 7-8 deciliter búzaliszt
  • 1 dl szirup a lekenéshez
  • 1 dl víz a lekenéshez

Leírás:

1. Az írót vagy kefírt langyos hőmérsékletre, azaz 37 fokra melegítjük. Belemorzsoljuk a friss élesztőt, és felfuttatjuk.
2. Adjuk az élesztőhöz a szirupot és a fűszereket, majd apránként a rozs- és búzalisztet, és gyúrjuk tésztává. Kelesszük a duplájára.
3. Lisztezett tepsiben nyomkodjuk ki a levegőt a tésztából, és formáljunk belőle két kerek cipót. Kelesszük még 1/2 órát.
4. A cipót a sütő aljában 175 fokon süssük meg. 20 perc elteltével kenjük meg szirupos vízzel, ezt a folyamatot 10 percenként ismételjük meg 4-5-ször. A cipó sütési ideje körülbelül 50-60 perc. Kínáljuk vajjal, sült húsok mellé. 
joululimppu_netti.jpg
Kép: yhteishyvä.fi

Hyvää joulua! Boldog Karácsonyt!

https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/karacsonyi_kenyer_joululimppu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr8816781086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása