Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Rakott máj finn módon

2021. október 10. - Finnkonyha

Ma, azaz október 10-én ünneplik Finnországban a rakott máj, vagyis a maksalaatikko napját. Az egyik legfurcsább, nem túl bizalomgerjesztő étel csak a külföldiek szemében tűnik szokatlannak, a finnek ugyanis nagyon kedvelik: ez a nemzeti étel volt az első készétel, ami megjelent a boltok polcain. Története egészen 1957-re nyúlik vissza, ekkor kezdett el a Saarioinen nevű cég házias jellegű készételeket gyártani. Mivel szerették volna kivenni részüket Finnország háború utáni újjáépítésében, elkészítették a készen kapható dobozos vacsorát a munkából hazatérő családoknak. A készételek ettől kezdve sok elfoglalt, dolgozó anya mindennapjait mentették meg. Eleinte csak naponta néhány doboz, de mára évente közel 9 millió adag fogy a készétel-változatból. A 60. évfordulóra, 2017-ben ünnepnapot is kijelöltek a rakott máj tiszteletére. Természetesen házi változatban is elkészíthető, de manapság Finnországban már nagyon ritkán lehet kapni az élelmiszerüzletekben májat frissen. A gyorsaság és a könnyebb elérhetőség miatt sokan a kész változat mellett döntenek, pedig a házi készítésű garantáltan ebből is a legjobb. Készíthetjük marha- vagy sertésmájból, de akár csirkemájból is. Mivel Magyarországon a máj olcsó, általában friss és könnyen beszerezhető, ezt az ételt nem nehéz elkészíteni. Örök vita tárgya, hogy kell-e bele mazsola, vagy sem. Ízlés dolga. A rakott máj mazsolával vagy anélkül, de mindenképpen megér egy próbát. Nézzük mi is kell hozzá! 

saarioinen.jpg

Az első boltokban kapható finn készétel: a rakott máj.

Egész évben fogyasztják, de tipikus karácsonyi étel is (kép: saarioinen.fi) 

Rakott máj

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 30 perc
Sütés / főzés: 60 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 4

Hozzávalók:

  • 1,5 deciliter rizs
  • 5 deciliter víz
  • 2 fej hagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 3 deciliter tej
  • 2 deciliter tejszín
  • 30 dekagramm darált marha- vagy sertésmáj (ha nem daráljuk, apróra is vághatjuk) 
  • 1 deciliter mazsola (ízlés szerint)
  • 1 deciliter tojás
  • 3 evőkanál melasz, édes szirup vagy méz 
  • 1 evőkanál só
  • 0,5 teáskanál bors
  • 1 teáskanál majoránna
  • 0,5 teáskanál gyömbér (ízlés szerint)

Leírás:

1. Főzzük meg a rizst sós vízben körülbelül 10 percig.
2. Vajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát. A májat húsdarálón daráljuk le, vagy vágjuk apróra. Adjuk hozzá a vajhoz, és kissé süssük. Fűszerezzük sóval, borssal és majoránnával.  
3. Keverjük össze a májat és a rizst, öntsük hozzá a tejet és a tejszínt és keverjük sima, habos laza masszává az egészet. 
4. Öntsük a keveréket egy kiolajozott (kb. 2,5 l) tepsibe.
5. 200 fokon kb. 1 órán át süssük.
maksalaatikko---resepti.jpg
A rakott májat vörösáfonya-lekvárral vagy savanyúsággal kínálhatjuk. 
Kép: valio.fi
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/cim-nelkul_99389

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr5116716578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása