Ma, azaz október 10-én ünneplik Finnországban a rakott máj, vagyis a maksalaatikko napját. Az egyik legfurcsább, nem túl bizalomgerjesztő étel csak a külföldiek szemében tűnik szokatlannak, a finnek ugyanis nagyon kedvelik: ez a nemzeti étel volt az első készétel, ami megjelent a boltok polcain. Története egészen 1957-re nyúlik vissza, ekkor kezdett el a Saarioinen nevű cég házias jellegű készételeket gyártani. Mivel szerették volna kivenni részüket Finnország háború utáni újjáépítésében, elkészítették a készen kapható dobozos vacsorát a munkából hazatérő családoknak. A készételek ettől kezdve sok elfoglalt, dolgozó anya mindennapjait mentették meg. Eleinte csak naponta néhány doboz, de mára évente közel 9 millió adag fogy a készétel-változatból. A 60. évfordulóra, 2017-ben ünnepnapot is kijelöltek a rakott máj tiszteletére. Természetesen házi változatban is elkészíthető, de manapság Finnországban már nagyon ritkán lehet kapni az élelmiszerüzletekben májat frissen. A gyorsaság és a könnyebb elérhetőség miatt sokan a kész változat mellett döntenek, pedig a házi készítésű garantáltan ebből is a legjobb. Készíthetjük marha- vagy sertésmájból, de akár csirkemájból is. Mivel Magyarországon a máj olcsó, általában friss és könnyen beszerezhető, ezt az ételt nem nehéz elkészíteni. Örök vita tárgya, hogy kell-e bele mazsola, vagy sem. Ízlés dolga. A rakott máj mazsolával vagy anélkül, de mindenképpen megér egy próbát. Nézzük mi is kell hozzá!
Az első boltokban kapható finn készétel: a rakott máj.
Egész évben fogyasztják, de tipikus karácsonyi étel is (kép: saarioinen.fi)
Rakott máj
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- 1,5 deciliter rizs
- 5 deciliter víz
- 2 fej hagyma
- 2 evőkanál vaj
- 3 deciliter tej
- 2 deciliter tejszín
- 30 dekagramm darált marha- vagy sertésmáj (ha nem daráljuk, apróra is vághatjuk)
- 1 deciliter mazsola (ízlés szerint)
- 1 deciliter tojás
- 3 evőkanál melasz, édes szirup vagy méz
- 1 evőkanál só
- 0,5 teáskanál bors
- 1 teáskanál majoránna
- 0,5 teáskanál gyömbér (ízlés szerint)
Leírás:
