Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Finn farsang

2021. február 14. - Finnkonyha

A mai vasárnap egyben Valentin-nap, ami Finnországban nem a szerelmesek, hanem a barátok napja, de ugyanakkor ez az utolsó farsangi vasárnap is. Idén rengeteg hó esett Finnország északi részén, de a déliek sem panaszkodhatnak most azt hiszem. Az országban mindenhol lehetőség van a sielésre és a szánkózásra. Ami nálunk a farsang, az a finneknél laskiainen, vagyis a húsvét előtti böjtöt megelőző időszak utolsó nagy, vidám örömünnepe. A hagyományos beöltözés, a farsangi álarcosbál nem jellemző, de laskiaistiistai (vagyis húshagyókedd) napját (illetve az előtte lévő hétvégét is) szánkózással ünneplik. Február-március környékén érezhetően hosszabbodnak a nappalok, a nap már egyre többet süt, a hideg enyhül, így több lehetőség van a kintlétre.

1024px-winter_activities_on_ice.jpg

Napakelkka, azaz rúdszánkózás, amikor az egyik ember forgatja a tengely körül forgatható szánkót. 

Kép: wikipedia.fi (Petri Tapola) 

Régen a paraszti életben is fontos ünnepnap volt a húshagyókedd, amelyhez számos pogány hiedelem és tilalom kapcsolódott. Az étkezési szokásokat tekintve régen ekkor lehetett még enni zsírosabb ételeket a böjt előtt. Úgy tartották, minél inkább csillog a zsír az étkezõk ujjain és száján, annál jobban híznak majd tavasszal a disznók és annál jobban tejelnek majd a tehenek. Ilyen zsírosabb étel volt pl. a rasvarieska, azaz árpaliszből készített lepénykenyér, a tetején húsos szalonnával, vagy a liharokka, ami száraz zöldborsóból készült sűrű leves, belefőzött rozsszemekkel és disznócsülökkel vagy fejhússal. Ennek a mai, egyszerűbb változata a hernekeitto, azaz a sűrű borsóleves füstölt csülökkel, a hagyomány szerint ha ezt ették, akkor biztosan elég borsó terem majd a következő nyáron. Fűszerezése egyszerű, sót, borsot, majoránnát és egy kis mustárt használnak. 

A finn borsóleves nem csak ilyenkor népszerű, igazából (majdnem) minden csütörtökön ezt eszi a kisgyerekektől kezdve a felnőttekig mindenki a menzán. Ennek is vallási oka van: a péntek böjti napnak számított, ezért fogyasztottak a megelőző napon ilyen tápláló, zsírosabb ételt. Én is az iskolai menzán ismertem meg, nem sokkal Finnországba érkezésem után. Otthon szerettem a borsófőzeléket, tehát nagy gondom nem volt a borsóval, de azon igencsak elcsodálkoztam, hogy a finn borsóleves (vagy főzelék, mert olyan sűrű) száraz zöldborsóból készül. Nem a hántolt borsóból, hanem a hántolatlan, egész száraz zöldborsóból. Mivel az alapanyagok egyszerűek voltak, olcsó és könnyen szállítható, ezért manapság is nagyobb rendezvényekre gyakran készítik, de a finn katonák egyik kedvenc (és gyakori) étele is. 

Mivel a borsó száraz, előző este be kell áztatni, és azt sem mondanám, hogy pikk-pakk elkészül, de mégis megéri elkészíteni, mert az íze finom. 

 

Finn borsóleves (hernekeitto)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: borsó beáztatása 1 éjszaka
Sütés / főzés: kb. 2 óra 

Hány adagra elég?

Adagok: 4 

Hozzávalók:

  • 50 deka zöldborsó (száraz)
  • 50 deka füstölt sertéscsülök
  • 30 deka friss sertéshús (lapocka vagy dagadó)
  • 1 fej hagyma
  • 2 teáskanál só
  • 1 csipet bors
  • 2 teáskanál majoránna

Leírás:

1. A borsót este megtisztítjuk, leöblítjük, éjszakára sós vízbe beáztatjuk, és másnap tiszta hideg vízben elkezdjük főzni.
2. Egy óra elteltével hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a csülköt majd egy újabb óra elteltével a kis kockákra vágott húst. Ha szükséges, leszedjük a leves habját, lassú tűzön főzzük. 
3. Sóval, majoránnával ízesítjük. Még egy óra hosszat főzzük, ha szükséges közben kissé pótoljuk az elfőtt vizet. Főzés közben a borsószemekről a héj leválik, a szemek szétfőnek. A végeredmény egy sűrű (főzelékhez közeli állagú) leves. Egy kis tejszínnel, tejföllel lazíthatjuk.
laskiaisateria.jpg
A borsóleves után mindig palacsintát kínálnak a menzán csütörtökönként, de most a laskiainen időszakában  laskiaispullat azaz húshagyókeddi kalácsot szokás kínálni, ennek receptjét a tavalyi bejegyzésemben találhatjátok:
https://finnkonyha.blog.hu/2020/02/21/hushagyokeddi_finn_kalacs
A laskiasipulla alapja a finn pulla, egy kalács alaprecept. A kis kalácskákat hagyományos módon marcipánmasszával kenik meg vagy bogyós lekvárral, pl. eper vagy málnalekvárral. A lekvárra tejszínhab kerül. Nálunk idén a kedvenc a nutellás volt, ami nem annyire autentikus, viszont nagyon finom! 
laskiais_pulla.jpg

 

https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/laskiainen_350

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr2316415170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása