Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Runeberg tortája

2021. február 05. - Finnkonyha

A Runebergin torttu az egyik legnépszerűbb finn sütemény. A finn boltokban már januártól kezdve megjelennek a henger alakú, málnalekvárral és fehér cukormáz-karikával díszített mandulás tortácskák, amelyek lassan, de fokozatosan jelzik, hogy közeledik Runeberg napja, február 5-e. 

Johan Ludvig Runeberg (1804. február 5., Pietarsaari - 1877. május 6., Porvoo) finnországi svéd romantikus költő. Munkásságának fontos szerepe volt a finn nemzeti tudat kialakításában. Műveit svéd nyelven írta, mivel akkoriban a  finn nyelvű irodalom még nem bontakozott ki. A haza szépségét méltató "Vårt land" (Hazánk) című költeményének megírásakor valószínűleg Vörösmarty Mihály Szózata is hatással volt. Később a verset megzenésítették, Paavo Cajander fordításában, Fredrik Pacius zenéjével "Maamme" címmel lett a finnek himnusza. 

 A költő kedvenc süteménye volt ez a málnalekvárral díszített tortácska, amelynek receptjét ma is a Porvooi Múzeumban találhatjuk. Az interneten számos recept megtalálható, készítik kristálycukorral, barna cukorral, teljes kiőrlésű liszttel, stb. Egy biztos, darált mandula kell hozzá, ez nem hagyható el. Gluténmentesen is elkészíthetjük, a lisztet gluténmentes lisztre vagy teljes egészében mandula- és diólisztre cserélve. Finnországban lehet kifejezetten ehhez a süteményhez készült henger alakú formát is kapni, de muffinformában is süthetjük. Idén úgy döntöttem, inkább készítek egy nagy tortát, hogy egyszerűbb legyen. Emellett persze még készültek mutatós kis muffinok is. 

runeberg_torttu.jpg

Runeberg tortája (Runebergin kakku)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 10 perc
Sütés / főzés: 20 perc (a muffinoknak)

Hány adagra elég?

Adagok: 12

Hozzávalók:

  • Tészta
    • 20 dekagramm vaj v. margarin
    • 2 deciliter kristálycukor v. barna cukor 
    • 2 teáskanál vaníliás cukor
    • 2 tojás
    • 2 deciliter liszt (teljes kiőrlésű is lehet)
    • 2 teáskanál sütőpor
    • 2 deciliter darált mandula 
    • 1 deciliter babapiskóta vagy édes morzsa (kekszmorzsa)
    • 1 deciliter mézeskalács-keksz morzsa
    • 1 teáskanál rum vagy amoretto likőr vagy mandula- vagy rumaroma
    • 1 deciliter almalé v. tejszín
  • Tetejére 
    • 2 deciliter málnalekvár
    • kb. 1 deciliter porcukor
    • 1-2 evőkanál víz

Leírás:

1. Keverjük habosra a szobahőmérsékletű vajat és a cukrokat keverőgéppel.
2. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat.
3. Vegyítsük össze egy külön tálban a száraz hozzávalókat, majd a keveréket adjuk a vajas krémhez. Keverjük tovább óvatosan a keverőgéppel.
4. Adjunk hozzá 1 dl almalét vagy tejszínt (folyékony) és pár csepp rum-aromát.
5. Adagoljuk a tésztát kis muffin-formákba, vagy egy nagyobb, (Ø 22-24 cm)  sütőpapírral kibélelt tortaformába.
6. Ha muffinokat készítünk, akkor kb. 20 percig süssük, ha tortát akkor kb. 45 perc alatt sül meg.
7. Ha megsült, locsoljuk meg pár kanál rum-víz keverékével. 
8. Ha kihűlt, akkor a muffinok közepére tegyünk egy kanál málnalekvárt, szélére a víz-porcukor keverékéből készítsünk cukormázat, és formázzunk kört a málnalekvár köré a sütemény szélére. Ha tortát készítettünk, akkor is ugyanígy járhatunk el, a tetejére tegyünk kis málnalekvár-pöttyöket (vagy az egészet beboríthatjuk málnalekvárral) és cukormáz karikával díszítsük. 

  runeberginkakku.jpg

Kép: valio.fi

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr3016415896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása