A következőkben ismét egy kedvenc receptemet osztom meg, ez pedig a kaalilaatikko, a finn rakott káposzta receptje. A laatikko elnevezés - magyarul láda, ládikó, doboz - a rakott jellegre utal, olyan egytálételre mint a rakott tészta (makaroonilaatikko), vagy a rakott krumpli (perunalaatikko) stb. A kaalilaatikko nyár végén, ősszel az egyik legfinomabb szezonális étel. A káposztát régóta termesztik Finnországban, a finnek szeretik, akár főzve, sütve vagy salátaként elkészítve. Érdekes, hogy sok más zöldség nevében is szerepel a káposzta elnevezés (a finn kaali szó szerepel az elnevezésben) amelyek mi magyarok nem nevezünk káposztának, pl. a karalábé-kyssäkaali. Nagyon jó minőségű fejes káposzta kapható télen is, amikor pedig már elfogy a finn készlet, kora tavasszal megjelenik a magyar korai káposzta a boltokban. A savanyú káposzta is ismert, de fogyasztása már kevésbé gyakori. Hogy hogyan készül az egyik legtradicionálisabb magyar étel, a töltött káposzta a finn konyhában, arról majd legközelebb, most jöjjön a tepsis rakott káposzta.
Ez az étel is kissé különbözik a magyar rakott káposztától vagy a rakott keltől, de ízvilágban nagyjából ugyanazt hozza. Itt is a sós és az édes ízek találkozása jellemző, ugyanis a lepirított, fűszeres húsból és édes káposztából (fejes káposzta) készülő rakottast sziruppal locsolják meg. Ebből kevés kell, el is hagyható, ha valaki nem szereti az édesebb ízeket, de ehhez az ételhez nagyon illik, mivel a hosszú sütőben való sütéstől és a sziruptól a káposzta karamellizálódik. Érdemes kipróbálni, nem csak rizzsel, hanem árpagyönggyel (gersli) is.
A recept a következő:
Tepsis rakott káposzta (kaalilaatikko)
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- 1 kis fej káposzta
- 2 fej hagyma
- 50 dekagramm darált hús
- 5 dl víz
- 3 db fokhagymagerezd
- 4 deciliter rizs vagy árpagyöngy
- 2 evőkanál vaj vagy olaj
- 0,5 - 1 deciliter nádcukorszirup
- 0,5 teáskanál bors
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál szárított majoránna
- 2-3 babérlevél
- 3 dkg vaj
- 1,5 deciliter barna sör (elhagyható) vagy húslé
Leírás:
