Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Hyvää uutta vuotta! - Boldog új évet!

2021. január 08. - Finnkonyha

Az új év olyan gyorsan elkezdődött, hogy az első néhány nap már el is repült. Finnországban vízkereszt napja ünnep volt, így ezt követően kezdődött el a tanítás az iskolákban. Sokan meghosszabbított téli szünetet tartanak, s majd csak a jövő héten kezdik el a munkát. Az új évvel beköszöntött a hidegebb idő is. A karácsony szokatlanul meleg volt - az összes, decemberben esett hó szinte teljesen elolvadt - így ha éppen dec. 24-én nem esett volna egy kevés, akkor majdnem fekete karácsony lett volna itt északon. Ami azért nagyon fura. Szerencsére december végére megérkezett a kiadós hóesés, a gyerekek legnagyobb örömére, mert így szilveszterkor már bepótolhatták a karácsonykor elmaradt szánkózást.

Az újév első napjaiban azonban igen lehűlt a levegő, előfordult -20 fok körüli hőmérséklet is északon. Egyáltalán nem hiányzott ez a hideg, de általában a január itt ilyen, s most is várható, hogy még egy-két hétig -10-fok alatt lesz a hőmérséklet. November vége óta mi már úgyis a kaamos időszakát éljük - ezt az észak-számi nyelvből eredő szót nem lehet egy szóval magyarra fordítani – sarki éjszakát jelent – az évnek az a szakasza ez, amikor a nap nem kel fel a horizont fölé. Minél közelebb megyünk az északi sark felé, annál hamarabb kezdődik és annál tovább tart ez az időszak. Minthogy Finnország területének körülbelül egyharmada van az északi sarkkör felett, a kaamos különböző időpontokban kezdődik. A leghosszabb a kaamos-idő Utsjokiban, ahol november 25 és január 17 között nem kel fel a nap. Ivaloban a kaamos december 12-től január 8-ig tart, azaz ezalatt az idő alatt nem kel fel a nap a horizont fölé. Dél-Finnországban nincs kaamos, Ouluban sem, de itt az északi sarkkör alatt kicsivel, a nap most 10.14-kor kel, és 14.36-kor nyugszik. Sajnos többségében felhős az égbolt, ritkán napos. Mégsincs teljes sötétség, a sötét égboltot a holdfényben a fehér hótakaróról visszaverődő fény világítja meg, és gyönyörű, kékes színű a táj.  

kaamoksen_va_reja_ylla_s-rcx1rpir.jpg

Kaamos Lappföldön (Ylläs) Kép: foreca.fi

Hogy az időjárás-jelentés után az ételek felé tereljem a szót, ilyen télies időben nincs is jobb egy tál igazi gőzölgő forró levesnél, ebédre vagy vacsorára. Előkerülnek a magyaros levesek, amelyeket szívesen készítek ilyenkor, de a finnek is gyakran készítenek levest télen. Általában krémleveseket készítenek, itt ettem először és nagy kedvencem lett a répaleves, amit ma már kissé felturbózva készítek. Jöhet bele vöröslencse, vagy batáta, de más zöldség is (pl. zeller), ha nem gyerekeknek készül, akkor chili és gyömbér is, fűszerként pedig természetesen narancshéj és kardamom-mag! A hétköznapi répaleves így lesz igazán különleges, selymességét a krémsajt hangsúlyozza. Érdemes kipróbálni! 

tokmagos_repaszosz_1_1.jpg

 

Fűszeres batáta-sárgarépakrémleves (Bataatti-porkkanasosekeitto)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 30 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 4

Hozzávalók:

    • 5 dkg vaj
    • 4 szál sárgarépa
    • 1 batáta
    • 1 fej hagyma
    • 1 gerezd fokhagyma
    • fél gyömbér
    • 1 dl narancslé (friss) 
    •  reszelt narancshéj
    • só, bors, őrölt kardamom-mag, füstölt fűszerpaprika
    • 5 dkg pirított tökmag, tökmagolaj 
    • 2 evőkanál natúr vagy borsos krémsajt 

    Leírás:

    1. Hámozzuk meg és vágjuk kockára az édesburgonyát, a sárgarépákat. Vágjuk apróra a hagymát, és a gerezd fokhagymát.
    2. A vajat egy edényben olvasszuk fel, majd reszeljük bele a fél gyömbért. Adjuk hozzá a zöldségeket, a hagymákat, és sózzuk, borsozzuk. Kevergessük, majd öntsünk hozzá annyi vizet, amennyi ellepi. 
    3. Forraljuk fel és főzzük 20-30 percig, a darabok méretétől függően. Ízlés szerint adhatunk hozzá zöldségleves-kockát vagy ételízesítőt (só nélkülit).
    4. Ha megpuhult a répa, vegyük le a tűzhelyről a levest és pürésítsük botmixerrel.
    5. Adjunk hozzá 2 kanál natúr vagy borsos krémsajtot, reszeljünk bele egy narancs héját, szórjuk meg egy kis kardamom-maggal. Ha szeretjük, egy kis chilivel vagy füstölt fűszerpaprikával is fűszerezhetjük. A narancs levét facsarjuk ki (kb. 1 dl), és öntsük folyamatos keverés mellett óvatosan a levesbe. Lassan melegítsük össze alacsony hőmérsékleten. 
    6. Száraz serpenyőben sült tökmaggal és egy csepp tökmagolajjal tálaljuk a levest. 
    Forrás és további érdekességek a kaamos-ról: 
    https://finnorszagilevelek.com/2014/11/17/123-level-kaamos/
    https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/hyv_uutta_vuotta_boldog_uj_evet_456

     

     

     

     

     

     

     

    A bejegyzés trackback címe:

    https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr4916372550

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása