Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Hyvää joulua! - Boldog Karácsonyt!

2020. december 22. - Finnkonyha

Itt az idő, hogy nekilássunk az egyik kedvelt finn karácsonyi sütemény sütésének, ez pedig nem más, mint a datolyás kuglóf. Nincs ünnepi asztal e nélkül, kávé vagy forralt bor mellé kitűnő. Ajándékba is adható, könnyű csomagolni, sokáig eláll. Mag nélküli datolyát Finnországban sokfelé árulnak, azonban ha magvasat kapunk, azt alaposan ki kell magvalni. A borban, vagy kávéban főtt datolya teszi puhává, szaftossá ezt a süteményt. Aszalt szilvával is készíthető, ha éppen nem találunk datolyát. 

Finnországban a hosszú téli időszakban kicsik és nagyok egyaránt előszeretettel fogyasztanak forró italokat. A teák mellett imádják a felmelegített áfonyalevet, de gyakran készítenek glögit is, amely fűszerezésében hasonlít az általunk ismert forralt borra. Már december elejétől kínálják vendégségben, kiskarácsonyi partikon, összejöveteleken. A fűszeresen izzó ital azonnal karácsonyi hangulatot áraszt. Az első glögi-italt  - amely általában vörösbor alapú alkoholos ital - valószínűleg a rómaiak készíthették, az első receptet ugyanis egy római kori szakácskönyvben találták kb. 2000 évvel ezelőttről. Ezer évvel később a franciák készítették el a saját verziójukat, ebből lett népszerű ital egész Európa-szerte. Finnországba Svédországból került, 1929-ben egy diplomata hölgy ajándékként hozta Stockholmból, ahol nagyon megszerette. A finn glögi szó a svéd glögg szóból származik, amelynek viszont a régebbi glödg szó az alapja, amelyet a „melegedni” glödga ige alkotott. Svédországban a forralt bor karácsonyi ünnepi ital a 19. század óta.

A glögi manapság egész Finnország karácsonyi ünnepi itala. Az ital népszerűsége az 1960-as években kezdett növekedni, amikor sok család maga készítette el saját karácsonyi italát. A recepteket gyakran magazinokból szerezték be, s általában karácsony szentestéjén fogyasztották, miután visszatértek a temetői látogatásból és a karácsonyi templomi szertartásból, vagy egy hosszú szánkózás után szerettek volna felmelegedni. 

Finnországban készen is kapható ez az ital, alkoholos és alkoholmentes változatban is. Rendkívül sokféle változata létezik. Ebbe a házi receptbe éppen bor kerül, de ha gyerekeknek, alkoholmentes változatban készítjük, akkor érdemes karakteresebb szörpöt pl. feketeribizli-szörpöt vagy áfonyalét használni.

 arabia_glogi_1_kis.jpg

 

Kép: arabia.fi

Datolyás kuglóf (Taatelikakku)

  

Elkészítési idő:

Előkészítés: 25 perc

Sütés / főzés: 60 perc

Hány adagra elég?

Adagok: kb.  1,5-2 literes kuglófforma 

Hozzávalók:

  • 20 dekagramm vaj
  • 1 deciliter cukor
  • 25 dekagramm datolya (mag nélküli)
  • 4 deciliter liszt
  • 2 darab tojás
  • 2 deciliter tejföl
  • 2 teáskanál vaniliás cukor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 deciliter víz vagy gyümölcslé vagy kávé

Leírás:

1. A sütemény elkészítéséhez a mag nélküli datolyákat főzzük alacsony hőfokon fedél alatt forralt borban, gyümölcslében vagy kávéban. Keverjük össze.
2. Addig főzzük, amíg a datolya meg nem pürésedett, kb. 10 percig. Ha szükséges, botmixerrel tovább pürésíthetjük.
3. Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű, puha vajat a még meleg keverékhez.
4. A tojásokat a cukorral habosítsuk fel, majd adjuk hozzá a teljesen kihült keverékhez. 
5. Szitán hozzáadjuk a tejfölt és végül a száraz hozzávalókat. Keverjük el csomómentesre. 
6. Öntsük a süteménytésztát egy vajjal gondosan kikent, meglisztezett, kb. 1,5-2 literes kürtös kuglófformába.
7. Süssük a süteményt a sütő alsó részén, 175 fokon, kb. 60 percig. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy ha nem ragad a tészta a tűhöz, akkor megsült. 
8. Lassan hagyjuk kihűlni a kuglófot a formában.  
9. Ha szeretnénk, tálaláskor szórjunk porcukrot a tetejére.


datolyas_kuglos_1.jpg

Fűszeres karácsonyi ital (Glögi)

 

Hány adagra elég?

Adagok: 4 adag

Hozzávalók:

  • 2 darab fahéj rúd
  • 10 darab szegfűszeg
  • 1 kis darab gyömbér
  • 2 deciliter cukor
  • 2 deciliter fekete-ribizlilé vagy szörp
  • 4 deciliter víz
  • 1 teáskanál kardamom-mag
  • 1 üveg vörösbor

Leírás:

1. Mérjük ki a fűszereket egy fazékba. Adjuk hozzá a cukrot és feketeribizli levet.
2. Hevítsük és forraljuk, amíg a keverék sziruppá sűrűsödik, azaz körülbelül 10 percig.
3. Vegyük le a főzetet a főzőlapról.
4. Öntsük a vörösbort a főzethez és jól keverjük össze.
5. Szűrjük le a fűszereket. Ha szeretnénk, erősíthetjük a forralt bort még tiszta likőrrel, portói borral vagy konyakkal. Melegítsük, de ne forraljuk fel.
6. Öntsük az italt poharakba, tegyünk az egyes italokba mazsolát és mandulát. Azonnal kínáljuk.
Tipp!
  • Alkoholmentes forralt bort készíthetünk ízesített szörpből és megfelelően hígított gyümölcsléből. Próbáljuk ki például a szőlőlevet, a ribizli-, áfonya-, és almalevet.
  • Cseréljük le a fehér cukrot sötétre. Próbáljunk ki például barna, muscovado vagy nádcukrot. A méz és a juharszirup is különleges ízt kölcsönöz.
  • Ha a gyümölcslé édes, csökkentsük a cukor mennyiségét. 
  • Fűszerezzük bátran. Próbáljuk ki például a borsot, a chilit vagy a gyógynövényeket. Használat után megszáríthatjuk a fahéjat, csillagánizst, szegfűt és kardamomot, és újra felhasználhatjuk.
  • A glögit a poharakba töltve mazsolával és manduladarabokkal díszítik.

 

Fűszeres ital gyerekeknek

Hozzávalók:

- áfonyalé
- szőlőlé
- fűszerek: gyömbér, kardamom-mag, szegfűszeg, fahéjrúd
- narancshéj
- szükség szerint cukor
Egy lábasba öntsünk egy liter szőlőlevet és szintén egy liter áfonya- vagy ribizlilevet. Keverjük össze, és kóstoljuk meg. Ha túlságosan töménynek érezzük, adjunk hozzá ízlésünknek megfelelő mennyiségű vizet, de ne túl sokat, az italnak intenzívnek és édesnek kell lennie.Tegyünk bele pár szem szegfűszeget, egy fahéjrudat, egy késhegynyi kardamom-magot, reszeljük bele egy narancs héját és egy kevés gyömbért is. Ha úgy gondoljuk, hogy nem eléggé édes, tegyünk hozzá még cukrot is. Forraljuk fel, szűrjük le, és forrón fogyasszuk.
41.jpg

Minden kedves blogolvasónak

áldott karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok!  

https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/hyv_joulua_boldog_karacsonyt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr1416351440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása