Itt az idő, hogy nekilássunk az egyik kedvelt finn karácsonyi sütemény sütésének, ez pedig nem más, mint a datolyás kuglóf. Nincs ünnepi asztal e nélkül, kávé vagy forralt bor mellé kitűnő. Ajándékba is adható, könnyű csomagolni, sokáig eláll. Mag nélküli datolyát Finnországban sokfelé árulnak, azonban ha magvasat kapunk, azt alaposan ki kell magvalni. A borban, vagy kávéban főtt datolya teszi puhává, szaftossá ezt a süteményt. Aszalt szilvával is készíthető, ha éppen nem találunk datolyát.
Finnországban a hosszú téli időszakban kicsik és nagyok egyaránt előszeretettel fogyasztanak forró italokat. A teák mellett imádják a felmelegített áfonyalevet, de gyakran készítenek glögit is, amely fűszerezésében hasonlít az általunk ismert forralt borra. Már december elejétől kínálják vendégségben, kiskarácsonyi partikon, összejöveteleken. A fűszeresen izzó ital azonnal karácsonyi hangulatot áraszt. Az első glögi-italt - amely általában vörösbor alapú alkoholos ital - valószínűleg a rómaiak készíthették, az első receptet ugyanis egy római kori szakácskönyvben találták kb. 2000 évvel ezelőttről. Ezer évvel később a franciák készítették el a saját verziójukat, ebből lett népszerű ital egész Európa-szerte. Finnországba Svédországból került, 1929-ben egy diplomata hölgy ajándékként hozta Stockholmból, ahol nagyon megszerette. A finn glögi szó a svéd glögg szóból származik, amelynek viszont a régebbi glödg szó az alapja, amelyet a „melegedni” glödga ige alkotott. Svédországban a forralt bor karácsonyi ünnepi ital a 19. század óta.
A glögi manapság egész Finnország karácsonyi ünnepi itala. Az ital népszerűsége az 1960-as években kezdett növekedni, amikor sok család maga készítette el saját karácsonyi italát. A recepteket gyakran magazinokból szerezték be, s általában karácsony szentestéjén fogyasztották, miután visszatértek a temetői látogatásból és a karácsonyi templomi szertartásból, vagy egy hosszú szánkózás után szerettek volna felmelegedni.
Finnországban készen is kapható ez az ital, alkoholos és alkoholmentes változatban is. Rendkívül sokféle változata létezik. Ebbe a házi receptbe éppen bor kerül, de ha gyerekeknek, alkoholmentes változatban készítjük, akkor érdemes karakteresebb szörpöt pl. feketeribizli-szörpöt vagy áfonyalét használni.
Kép: arabia.fi
Datolyás kuglóf (Taatelikakku)
Elkészítési idő:
Előkészítés: 25 perc
Sütés / főzés: 60 perc
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- 20 dekagramm vaj
- 1 deciliter cukor
- 25 dekagramm datolya (mag nélküli)
- 4 deciliter liszt
- 2 darab tojás
- 2 deciliter tejföl
- 2 teáskanál vaniliás cukor
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 deciliter víz vagy gyümölcslé vagy kávé
Leírás:

Fűszeres karácsonyi ital (Glögi)
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- 2 darab fahéj rúd
- 10 darab szegfűszeg
- 1 kis darab gyömbér
- 2 deciliter cukor
- 2 deciliter fekete-ribizlilé vagy szörp
- 4 deciliter víz
- 1 teáskanál kardamom-mag
- 1 üveg vörösbor
Leírás:
- Alkoholmentes forralt bort készíthetünk ízesített szörpből és megfelelően hígított gyümölcsléből. Próbáljuk ki például a szőlőlevet, a ribizli-, áfonya-, és almalevet.
- Cseréljük le a fehér cukrot sötétre. Próbáljunk ki például barna, muscovado vagy nádcukrot. A méz és a juharszirup is különleges ízt kölcsönöz.
- Ha a gyümölcslé édes, csökkentsük a cukor mennyiségét.
- Fűszerezzük bátran. Próbáljuk ki például a borsot, a chilit vagy a gyógynövényeket. Használat után megszáríthatjuk a fahéjat, csillagánizst, szegfűt és kardamomot, és újra felhasználhatjuk.
- A glögit a poharakba töltve mazsolával és manduladarabokkal díszítik.
Fűszeres ital gyerekeknek
Hozzávalók:

Minden kedves blogolvasónak
áldott karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok!