Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Luca-napja (Lucian päivä)

2020. december 12. - Finnkonyha

December 13-án Luca napját ünnepeljük. Bár Magyarországon is jelentős ünnepnek számít, amelyhez számos népi hagyomány kötődik, ez egy igen népszerű skandináv ünnep. Finnországban főleg a svéd ajkúak ünneplik. Ezen a napon Szent Lucia (Sancta Lucia 283-304) mártírhalálára emlékeznek, akinek neve a latin lux, vagyis fény szóból ered. A fény ünnepe a kereszténység előtti időkig nyúlik vissza. Lucia a vakok és a gyengénlátók szentje, aki fényt hoz a téli sötétségbe. Ezzel a nappal hivatalosan megkezdődik a karácsonyi időszak. 

A Luca-napot eredetileg, svéd hatásra, elsősorban a svéd nyelvű közösségekben kezdték el ünnepelni; már az 1800-as évekből is vannak feljegyzések Porvoo-ból Luca napi lakomákról, fesztiválokról. Később az ünnep Finnország más részein is elterjedt. 1949 óta minden évben választanak Luca-szépét, a svéd nyelvű Hufvudstadsbladet újság hirdetésére már ősztől lehet jelentkezni. Feltételei, hogy a legalább 18 éves, svéd ajkú jelentkezőnek legyen szép énekhangja és jártassága közönség előtt, ugyanis a kiválasztott lányra társadalmi feladatok is várnak, templomi kórusokkal együtt énekel templomokban, árvaházakban, idősek otthonában, börtönökben és kórházakban, valamint részt vesz a Luca napi körmenetben is. Októberben mutatják be a jelölteket az ország minden részéből. A legtöbb olvasói szavazatot szerző lány lesz az azévi Luca-lány. A szavazással egyidőben gyűjtés is indul, és az összegyűjtött adományokat szociális és egészségügyi célokra fordítják. Luca szépét december 13-án  a helsinki katedrálisban ünnepélyes keretek között koronázzák meg, és a koronázást követően a többi jelölt lánnyal együtt ünnepélyes menetre indul hintón, hogy elvigye a fényt az emberekhez. Hatalmas tömeg várja őket a katedrális előtt és kiséri végig útjukon. Nem csoda, hiszen a lányok gyönyörűek, fehér hosszú ruhát viselnek piros övvel, fejükön gyertyakoszorú van - ma már teljesen biztonságos, elektromos -, és a kezükben fehér gyertyát tartanak. 

lucia_2017_anna-kajsa_edstrom_3.jpg

Luca szépe 2017-ben a helsinki katedrálisban (Kép: helsinginseurakunnat.fi)

image-3_5493032_572137_20201208132721.jpg

2020-ban Ouluban Sissel Granholm-ot választották meg Luca szépének

Természetesen a skandinávoknál nincs ünnep ételek nélkül, ehhez a naphoz a Lucia-pulla kötődik (svédül lussekatt), amely egy édes kelt tészta, kalácsféle. A lussekatt szó szerinti fordításban Lucia macskát jelent, a név itt a cica kunkori farkára emlékeztető formára utal és gyönyörű napsárga színét a sáfránynak köszönheti. Álljon itt akkor a recept: 

 lucia_4.jpg

 

Luca napi kalács (Lucian-pulla, Lussekatt)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 90 perc
Sütés / főzés: 10 perc

Hány adagra elég?

Adagok: kb 40 db

Hozzávalók:

    • 5 deciliter tej
    • 1 kilogramm liszt
    • 50 gramm élesztő
    • 20 dekagramm vaj
    • 0,5 gramm sáfrány
    • 1 evőkanál kardamom-mag
    • 2 tojás + 1 tojás a lekenéshez
    • 2 deciliter cukor
    • 1,5 teáskanál só

Leírás:

1. Olvasszunk meg a vajat. Keverjük hozzá a sáfrányt és a kardamomot.
2. 1 dl langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
3. A tojást, a többi cukrot, sót és a lisztet tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a felfutott élesztőt, és a kihűlt, vajas-sáfrányos keveréket.
4. Dagasszuk a tésztát simára. Ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet.
5. Huzatmentes helyen a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra). 
6. A megkelt tésztát kiborítjuk, lisztezett deszkán kissé kinyomkodjuk belőle a levegőt, 4 részre osztjuk, majd minden részt 10 felé vágunk.
7. A kis tésztagombócokat egyenként kb. 20 cm hosszú rúddá sodorjuk, majd a végeiket ellenkező irányban feltekerjük.
8. A feltekert tésztákat sütőpapírral leterített tepsire rakjuk, és letakarva 15 percig kelesztjük.
9. Ezután megkenjük a felvert tojással, a csavart részre pedig egy-egy szem mazsolát teszünk.
10. 225ºC fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük és azonnal tálaljuk.
A tésztából egyébként az alábbi karácsonyi kalácskákat is formálhatjuk: 
sahramipullat.jpg
Kép: valio.fi
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/luca-napja_lucian_p_iv

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr7216328980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása