Magyarországgal ellentétben, december 6-ának a Mikulás (azaz Joulupukki) országában semmi köze nincs a Mikuláshoz. Ez a nap a független Finnország születésnapja. Pontosan 103 évvel ezelőtt, 1917-ben ezen a napon kiáltották ki Finnország elszakadását Oroszországtól. Finnország 1154 óta svéd uralom alatt állt, majd 1809-től a függetlenség kikiáltásáig a cári Oroszország önálló Finn Nagyhercegsége volt. 1919 óta ünneplik ezt az ünnepet, amelyhez hagyományos programok tartoznak: a nap zászlófelvonással kezdődik, majd megemlékezésekkel folytatódik a hősök emlékműveinél, koszorúzás, valamint ünnepi istentisztelet követi egymást. Minden évben más-más városban tartanak katonai parádét, a diákok pedig estére fáklyás felvonulást szerveznek. Finnországban ekkor adják át az állami és katonai kitüntetéseket, csakúgy, mint Magyarországon az állami ünnepeken. Ezen a napon estére az egész város ünnepi fénybe öltözik. Pontban 18 órakor két szál kék-fehér gyertyát gyújtanak meg a házak ablakaiban, ezek a szabadságot és összetartozást jelképezik. Nagyjából ezzel egy időben kezdődik a fogadás is az elnöki palotában Helsinkiben, ahol a köztársasági elnök közel 2000 meghívott vendéget - veteránokat, a kormány tagjait, minisztereket, parlamenti képviselőket, nagyköveteket, az év kiemelkedő személyiségeit, művészeket, sportolókat, és más kitüntetett embereket pl. tanárokat, egészségügyi dolgozókat - fogad, és egyesével kezet fog velük. A kézfogást és az utána következő bált a televízió is közvetíti, ami a legnépszerűbb adás az évben. Szinte mindenki követi a tévéközvetítést, egyidőben az otthoni ünnepléssel. Néhány éve, a 100. évfordulón az egész világ Finnországot ünnepelte, Finnországban pedig egész éves nagyszabású ünnepléssorozat zajlott. Idén ez az ünnep is más lesz, mint a megszokott, jóval egyszerűbb: nincs nagy fogadás, meghívott vendégek, de van egyszerűbb ünneplés, és tévéközvetítés. Mindenki otthon ünnepel, ki-ki pezsgővel, vagy glögivel (forró karácsonyi ital) koccint, és ünnepi ételek kerülnek az asztalra.
Mit fogyasztanak a finnek ilyenkor? Az ünnephez különleges, többségében régi, hagyományos jellegű ételek kötődnek: karéliai pirog, karéliai ragu (lásd korábbi receptek) vagy különlegesebbként rénszarvaspörkölt, halak mindenféle formában, a tévénézéshez pedig kis falatkák járnak, sós és édes töltelékekkel. Fontos, hogy az ételek hazai alapanyagból készüljenek. Sütemények is bőségesen akadnak az ünnepi asztalon: természetesen tortának lennie kell egy születésnapi ünnepen, ez többnyire valamilyen finn bogyós gyümölcs - áfonya, eper, mocsári hamvas szeder vagy homoktövis - felhasználásával készülő tortacsoda. Itt egy kedvenc receptem, ezzel gratulálok a 103 éves Finnországnak:
Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi!
Kép:valio.fi
Áfonyás sajttorta (Mustikka-juustokakku)
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
keksz alap:
- 15 dekagramm zabkeksz
- 60 gramm vaj
- 0,5 teáskanál kardamom-mag
töltelék:
- 250 gramm áfonya (fagyasztott is jó)
- 2 deciliter görög joghurt
- 2 deciliter tejszínhab
- 600 gramm mascarpone vagy natúr krémsajt
- 2 evőkanál cukor
- 5+2 gramm zselatin levél
Leírás:
Tortakészítés közben (vagy evés közben) hallgassátok meg a legismertebb finn zeneszerző, Sibelius művét, és nézegessetek gyönyörű képeket Finnországról: