Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

December 6. - A finn függetlenség napja

2020. december 06. - Finnkonyha

Magyarországgal ellentétben, december 6-ának a Mikulás (azaz Joulupukki) országában semmi köze nincs a Mikuláshoz. Ez a nap a független Finnország születésnapja. Pontosan 103 évvel ezelőtt, 1917-ben ezen a napon kiáltották ki Finnország elszakadását Oroszországtól. Finnország 1154 óta svéd uralom alatt állt, majd 1809-től a függetlenség kikiáltásáig a cári Oroszország önálló Finn Nagyhercegsége volt. 1919 óta ünneplik ezt az ünnepet, amelyhez hagyományos programok tartoznak: a nap zászlófelvonással kezdődik, majd megemlékezésekkel folytatódik a hősök emlékműveinél, koszorúzás, valamint ünnepi istentisztelet követi egymást. Minden évben más-más városban tartanak katonai parádét, a diákok pedig estére fáklyás felvonulást szerveznek. Finnországban ekkor adják át az állami és katonai kitüntetéseket, csakúgy, mint Magyarországon az állami ünnepeken. Ezen a napon estére az egész város ünnepi fénybe öltözik. Pontban 18 órakor két szál kék-fehér gyertyát gyújtanak meg a házak ablakaiban, ezek a szabadságot és összetartozást jelképezik. Nagyjából ezzel egy időben kezdődik a fogadás is az elnöki palotában Helsinkiben, ahol a köztársasági elnök közel 2000 meghívott vendéget - veteránokat, a kormány tagjait, minisztereket, parlamenti képviselőket, nagyköveteket, az év kiemelkedő személyiségeit, művészeket, sportolókat, és más kitüntetett embereket pl. tanárokat, egészségügyi dolgozókat - fogad, és egyesével kezet fog velük. A kézfogást és az utána következő bált a televízió is közvetíti, ami a legnépszerűbb adás az évben. Szinte mindenki követi a tévéközvetítést, egyidőben az otthoni ünnepléssel. Néhány éve, a 100. évfordulón az egész világ Finnországot ünnepelte, Finnországban pedig egész éves nagyszabású ünnepléssorozat zajlott. Idén ez az ünnep is más lesz, mint a megszokott, jóval egyszerűbb: nincs nagy fogadás, meghívott vendégek, de van egyszerűbb ünneplés, és tévéközvetítés. Mindenki otthon ünnepel, ki-ki pezsgővel, vagy glögivel (forró karácsonyi ital) koccint, és ünnepi ételek kerülnek az asztalra. 

Mit fogyasztanak a finnek ilyenkor? Az ünnephez különleges, többségében régi, hagyományos jellegű ételek kötődnek: karéliai pirog, karéliai ragu (lásd korábbi receptek) vagy különlegesebbként rénszarvaspörkölt, halak mindenféle formában, a tévénézéshez pedig kis falatkák járnak, sós és édes töltelékekkel. Fontos, hogy az ételek hazai alapanyagból készüljenek. Sütemények is bőségesen akadnak az ünnepi asztalon: természetesen tortának lennie kell egy születésnapi ünnepen, ez többnyire valamilyen finn bogyós gyümölcs - áfonya, eper, mocsári hamvas szeder vagy homoktövis - felhasználásával készülő tortacsoda. Itt egy kedvenc receptem, ezzel gratulálok a 103 éves Finnországnak: 

Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi! 

 mustikkajuustokakku-4.jpg

Kép:valio.fi

Áfonyás sajttorta (Mustikka-juustokakku) 

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 30 perc
Hűtés: 4 óra

Hány adagra elég?

Adagok: 12

Hozzávalók:

keksz alap:

  • 15 dekagramm zabkeksz
  • 60 gramm vaj
  • 0,5 teáskanál kardamom-mag

töltelék:

  • 250 gramm áfonya (fagyasztott is jó)
  • 2 deciliter görög joghurt
  • 2 deciliter tejszínhab
  • 600 gramm mascarpone vagy natúr krémsajt
  • 2 evőkanál cukor
  • 5+2 gramm zselatin levél

Leírás:

1. Törjük össze a kekszet. Keverjük hozzá az olvasztott vajat és a kardamomot. Nyomkodjuk a keveréket egy kb. 23 cm átmérőjű sütőpapírral kibélelt tortaformába.
2. Áztassunk be 5 db zselatint hideg vízbe. 
3. A tejszínt verjük fel. Elektromos keverővel keverjük simára a krémsajtot és a joghurtot.
4. Forraljunk fel kb. 5 evőkanál vizet a mikrohullámú sütőben. Tegyük bele hideg vízből kivett, kicsavart lapzselatint. Öntsük a keveréket a krémsajt-joghurt keverékbe, folyamatos keverés közben.
Végül keverjük hozzá óvatosan, lassan a tejszínhabot.
5. Áztassunk be hideg vízbe 2 db zselatinlapot.
6. Pürésítsük botmixerrel az áfonyát (kiolvasztott) és a cukrot. 
7. Forraljuk fel a keverék felét egy kis lábosban vagy a mikróban. A forró áfonya keverékhez adjuk hozzá a kicsavart zselatint. Keverjük el az áfonyapürével. 
7. Öntsük a krémsajt-töltelék felét a kekszalapra. Tegyünk a tetejére 3-4 kanál áfonyapürét foltokban, majd egy kanállal kicsit keverjük márványosra a krémsajttal. Öntsük a tetejére a krémsajt töltelék másik felét, majd újból áfonyapüré-pöttyök és márványosítás következnek.  A fennmaradó áfonyapürét pedig oszlassuk el egyenletesen a tetején.
8. Tegyük a hűtőszekrénybe és hűtsük min. 4 órát.
9. Tálalás előtt díszítsük a tortát friss bogyókkal és ehető virágokkal.

Tortakészítés közben (vagy evés közben) hallgassátok meg a legismertebb finn zeneszerző, Sibelius művét, és nézegessetek gyönyörű képeket Finnországról: 

 

 

 

https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/hyv_itsen_isyysp_iv_suomi

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr2516318350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása