Ma van a karjalai nyelv napja Finnországban.
Karjala (Karélia), a Finnország és Oroszország határán elterülő tájegység neve különböző korszakokban nem egészen ugyanazt a területet takarta. A határok a svéd–orosz háborúk nyomán többször változtak, s a karjalaiak az évszázadok során szétszóródtak ezen a területen. A karjalai nyelv a balti finn nyelvek északi ágához tartozik, legközelebbi rokon nyelve a finn. Ugyanolyan régóta beszélik, mint a finnt. Egyes kutatók a karjalai nyelvet csak egy keleti finn nyelvjárásnak tartják. A karjalainak az ad egyértelműen önálló nyelvi státust, hogy beszélőinek nagy része nem Finnországban él, más kultúrkörbe tartozik, pravoszláv vallású, s a karjalaiaknak saját, a finnekétől eltérő identitástudatuk van. Az óriási kiterjedésű területen élő karjalaiak számos egymástól nagymértékben eltérő nyelvjárást beszélnek. Az észak-karjalai nyelvjárás elég közel áll a finnhez, a déli aunusi (olonyeci) viszont erősen elüt tőle.
Napjainkban Oroszországban a hivatalos adatok alapján kb. 131 ezer karjalai él. 60%-uk – kb. 80 ezer ember – a Karjalai Köztársaságban lakik. A finnországi karjalaiak száma mintegy 40–50 ezer fő.
2009-ben a karjalai nyelvet felvették a kisebbségi nyelvek európai chartájába. A karjalai nyelv tehát az EU egyik kisebbségi nyelve, amelyet 2016 óta ünnepelnek Finnországban.
Ennek tiszteletére egy nagyon tradicionális étel receptjét osztom meg. Karélia területéről származik, de ma az egyik legtradicionálisabb finn ünnepi étellé vált. Titka a cserép- vagy vasedény, amelyben régen hosszú órákon keresztül – általában kenyérsütés után a kemence utómelegében – párolták puhára az eredeti recept szerint háromféle – marha, birka, sertés – húst. Sajnos ma már nem mindig beszerezhető birkahús, ezért többnyire marha és disznóhúsból (lapockából) készül, viszont továbbra is 2-3 órán keresztül sütik. Ilyenkor télen, november-december környékén megéri egy kicsit lelassulni, és nyugodtan készíthetünk olyan ételeket, amelyek hosszasan készülnek a sütőben, amíg mi más munkát végezhetünk vagy éppen pihenhetünk.
Ezt a hagyományos fogást sokan fogyasztják karácsonykor - a Joulupukki (Mikulás) karácsonyi asztaláról sem hiányozhat! Lejjebb egy videó látható, amelyet néhány évvel ezelőtt készített Niko Tähti, a budapesti finn nagykövetség szakácsa, ebben mutatja be a karéliai ragu készítését.
Karéliai ragu vörösáfonyával (Karjalanpaisti)
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- 60 dekagramm disznóhús (lapocka)
- 60 dekagramm marhahús (lábszár)
- 3 fej vöröshagyma
- 2 teáskanál só
- ízlés szerint egy kis méz
- 6-8 darab egész feketebors
- 20 darab szegfűbors
- 2 darab babérlevél
- 3 darab sárgarépa
- 10 dekagramm vörösáfonya
- víz
- petrezselyemzöld
Leírás: