Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Karéliai ragu

2020. november 27. - Finnkonyha

Ma van a karjalai nyelv napja Finnországban.

Karjala (Karélia), a Finnország és Oroszország határán elterülő tájegység neve különböző korszakokban nem egészen ugyanazt a területet takarta. A határok a svéd–orosz háborúk nyomán többször változtak, s a karjalaiak az évszázadok során szétszóródtak ezen a területen. A karjalai nyelv a balti finn nyelvek északi ágához tartozik, legközelebbi rokon nyelve a finn. Ugyanolyan régóta beszélik, mint a finnt. Egyes kutatók a karjalai nyelvet csak egy keleti finn nyelvjárásnak tartják. A karjalainak az ad egyértelműen önálló nyelvi státust, hogy beszélőinek nagy része nem Finnországban él, más kultúrkörbe tartozik, pravoszláv vallású, s a karjalaiaknak saját, a finnekétől eltérő identitástudatuk van. Az óriási kiterjedésű területen élő karjalaiak számos egymástól nagymértékben eltérő nyelvjárást beszélnek. Az észak-karjalai nyelvjárás elég közel áll a finnhez, a déli aunusi (olonyeci) viszont erősen elüt tőle.

Napjainkban Oroszországban a hivatalos adatok alapján kb. 131 ezer karjalai él. 60%-uk – kb. 80 ezer ember – a Karjalai Köztársaságban lakik. A finnországi karjalaiak száma mintegy 40–50 ezer fő.

2009-ben a karjalai nyelvet felvették a kisebbségi nyelvek európai chartájába. A karjalai nyelv tehát az EU egyik kisebbségi nyelve, amelyet 2016 óta ünnepelnek Finnországban. 

Ennek tiszteletére egy nagyon tradicionális étel receptjét osztom meg. Karélia területéről származik, de ma az egyik legtradicionálisabb finn ünnepi étellé vált. Titka a cserép- vagy vasedény, amelyben régen hosszú órákon keresztül – általában kenyérsütés után a kemence utómelegében – párolták puhára az eredeti recept szerint háromféle – marha, birka, sertés – húst. Sajnos ma már nem mindig beszerezhető birkahús, ezért többnyire marha és disznóhúsból (lapockából) készül, viszont továbbra is 2-3 órán keresztül sütik. Ilyenkor télen, november-december környékén megéri egy kicsit lelassulni, és nyugodtan készíthetünk olyan ételeket, amelyek hosszasan készülnek a sütőben, amíg mi más munkát végezhetünk vagy éppen pihenhetünk. 

Ezt a hagyományos fogást sokan fogyasztják karácsonykor - a Joulupukki (Mikulás) karácsonyi asztaláról sem hiányozhat! Lejjebb egy videó látható, amelyet néhány évvel ezelőtt készített Niko Tähti, a budapesti finn nagykövetség szakácsa, ebben mutatja be a karéliai ragu készítését. 

  karjalanpaisti.jpg

Karéliai ragu vörösáfonyával (Karjalanpaisti) 

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 20 perc
Sütés / főzés:  kb. 3 óra 

Hány adagra elég?

Adagok: 6

Hozzávalók:

  • 60 dekagramm disznóhús (lapocka)
  • 60 dekagramm marhahús (lábszár)
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 teáskanál só
  • ízlés szerint egy kis méz
  • 6-8 darab egész feketebors
  • 20 darab szegfűbors
  • 2 darab babérlevél
  • 3 darab sárgarépa
  • 10 dekagramm vörösáfonya
  • víz
  • petrezselyemzöld 

Leírás:

1. A kétféle húst 3-4 cm-es darabokra vágjuk.
2. Borsot és sót szórunk a húsra, és serpenyőben kis olajon hirtelen felsütjük, körbepirítjuk, hogy szép színt kapjon. Ha a hús megpirult, a megtisztított, nagyobb darabokra vágott hagymával és a megtisztított, nagyobb hasábokra vágott sárgarépával együtt rétegesen egy cserép- vagy vasedénybe tesszük, amelyet majd a sütőbe helyezünk.
3. Hozzáadjuk a fűszereket, a babérlevelet, a szegfűborsot és a mézet is, ezek különleges ízt adnak majd a ragunak. A serpenyőt, amelyben a húst sütöttük, oldjuk fel vízzel, s öntsünk rá a húsra, hogy ellepje.
4. Alacsony hőmérsékleten – 150-170 fokon – a sütő alsó részében lefedve kb. 2-2,5 órát sütjük-pároljuk, időnként megforgatva a húsdarabokat. A sütés vége felé megszórjuk vörösáfonyával, és meghintjük petrezselyemmel. 
3. Krumplipürével vagy főtt krumplival tálaljuk.

Forrás, és további információ a karjalaiakról: http://finnugor.elte.hu/?q=karjalatort 
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/kareliai_ragu_vorosafonyaval



 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr716283118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása