Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Egy kis kávészünet

2020. november 20. - Finnkonyha

A kávészünet fontos része a finn kultúrának. Délelőtt és délután mindenki megpihen egy kicsit egy kávé vagy tea erejéig, süteményeket esznek és társalognak. A finnek közül sokan, akik mostanában távmunkában dolgoznak, éppen ezt a szociális tevékenységet hiányolják a legjobban. Hamarosan jön azonban karácsony, amikor végre újra hódolhatnak e szenvedélyüknek, lévén a kávé az ünnepekkor is nagyon fontos, kiemelt szerepe van. A finnek többnyire a filteres főzött kávét fogyasztják, csak az utóbbi időben lett egyre népszerűbb az eszpresszó. A kávézáshoz egy sor íratlan szabály kötődik, amelyről a szakácskönyvemben már írtam, most ezekre nem térnék ki, hanem egy régi receptet szeretnék megosztani.

Az aprósütemények fontos részei az ünnepi terített asztaloknak. Ilyenkor november végén már azon gondolkodom, vajon milyen süti kerüljön majd az ünnepi asztalra. A mondás szerint egy igazi finn vendégváró ünnepi asztalon hétféle süteménynek kell lennie. Készítésük türelmet igényel, de ugyanakkor az elkészült kis apróságok annál nagyobb büszkeséggel töltik el a háziasszonyt. 

 

teritettasztal_0015.JPG

Régen az ünnepi asztalokon legalább hétféle süteménynek illett lennie ("Seitsemän sortia") 

Most egy Uusimaa (Helsinki és környéke) területéről való omlós kis aprósütemény receptjét hoztam, amit a finnek szívesen fogyasztanak kávé mellé, főleg karácsonykor. Ezzel meg is nyitottam az ünnepi receptek témakörét, igyekszem majd minél több finn finomsággal megismertetni benneteket. Ez a süti sokáig eláll, de nem érdemes karácsonyig várni vele! 

 

Hanna néni keksze

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 20 perc
Sütés / főzés: 10 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 75 db

Hozzávalók:

  • 20 dekagramm vaj
  • 2 deciliter tejföl
  • 5,5 deciliter liszt
  • 3 deciliter cukor
  • 3 deciliter krumpliliszt (burgonyakeményítő)
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • fűszerként tehetünk bele kardamom-magot, reszelt citromhéjat, egy csipetnyi fahéjat 

Leírás:

1. A vajat felolvasztjuk, és hagyjuk kihűlni.
2. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tejfölt és a cukrot.
3. A liszteket elkeverjük egymással, majd átszitálva hozzáadjuk a vajas keverékhez. Ha szeretnénk egy picit ízesíthetjük reszelt citromhéjjal, egy csipetnyi fahéjjal vagy kardamommal. Homogén masszává gyúrjuk.
4. Kb. 2 cm átmérőjű kis gombócokat formálunk a masszából, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket.
5. 200 fokon kb. 10 percig sütjük őket. 

 hanna-tadin-kakut---resepti.jpg

Hanna néni keksze egy régi finn recept (kép: valio.fi)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr4816282508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása