Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Finn húsgolyók

2020. október 10. - Finnkonyha

Végre, végre, már sokan kértétek, hogy írjak arról, milyen is a finn húsgolyó... Mivel a svéd húsgolyót talán többen ismerik, mint a finnt, itt az idő, hogy egy pár szót szóljunk a finnekéről is, ami nem kevésbé finom. Ráadásul ez az étel mindenki kedvence Finnországban, aki majd arra jár, ne felejtse el megkóstolni, de addig is itt a recept, aminek segítségével otthon is elkészíthető! 

A jó húsgolyó, vagyis a fasirt zsírosabb húsból lesz igazán finom és szaftos. Használhatunk csak sertéshúst, vagy disznó-marhahús keverékét. A finnek ez utóbbit használják gyakrabban, mivel a boltokban több vegyes hús kapható, mint darált disznóhús. Ettől függetlenül csak disznóhúsból is elkészíthetjük. A finn húsgolyók tejszínt, tojást és tejszínben áztatott zsemlemorzsát is tartalmaznak. A só és a bors mellett a finn húsgombóc alapfűszere a szegfűbors. A szegfűbors kellemes ízű, én szeretem az aromáját, és az északi gasztronómiában gyakran használják. A fűszeres bors finnes ízt és érzetet kölcsönöz a húsgombócoknak, mivel a finnek is kedvelik húsételekben. Ezen kívül még némi fekete borsra is szükség van. A fűszerek mellett apróra vágott, elősütött hagymát és fokhagymát adnak a péphez.

Jól össze kell keverni

A húsgolyó tésztáját lehet kézzel, spatulával vagy géppel is keverni. A lényeg, hogy a masszát alaposan össze kell gyúrni. A húsgombócnak nem feltétlenül kell kerek alakúnak lennie. Lehet vékonyabb, préselt korong is (vagy ugyanebből a húsból készíthetünk hamburgert is).

Először megsütjük a gombócokat a tepsiben, kb. 225 fokos sütőben, kb.10 percig. Ezt követően egy serpenyőben kevés vaj-olaj keverékben pirítsuk meg a húsgombókat. Az így megforgatott húsgombócok fantasztikus ízt és jó állagot kapnak. Készíthetjük csak serpenyőben is (de ne bő olajban), elősütés nélkül, vagy csak sütőben, ekkor kb. 20-25 percig süssük. 

Végül, ami nem maradhat el, az a mártás. Ez többféle lehet, illik hozzá a gombamártás, de a leggyakrabban un. barna-mártást készítenek hozzá, lásd lejjebb. Nem maradhat el mellőle a vörösáfonya-lekvár sem. Krumplipürével kínálják, és a finn gyerekek nagy kedvence. 

 

lihapullat.jpg

 Kép: yhteishyvä.fi

Finn húsgolyó (Lihapullat)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 20 perc
Sütés / főzés: 20 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 4

Hozzávalók:

  • Húsgombóc
    • 1 deciliter tejszín
    • 50 dekagramm darált hús (50% marha,50% sertés, vagy csak sertéshús)
    • 1 teáskanál só
    • 2 csipet bors
    • 1 csipet szegfűbors
    • 1 fej hagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 5 dekagramm vaj
    • 3 evőkanál olaj
  • Mártás
    • 2 evőkanál liszt
    • 5 dl húsleves-alaplé (ennek hiányában 1 marhahúsleves-kocka 5 dl vízhez)
    • egy csipet fekete bors 
    • 1-2 babérlevél 
    • pár csepp szójaszósz (elmaradhat)
    • 5 dekagramm vaj 
    • fél deciliter tejszín 

Leírás:

 

1. A zsemlemorzsát a főzőtejszínben 10 perc alatt megduzzasztjuk.
2. A vöröshagymát és a fokhagymát nagyon apró kockákra aprítjuk, majd kevés olajon aranybarnára pirítjuk.
3. A darált húshoz hozzáadjuk a tojást, a megpirított hagymát, a fűszereket és a megduzzadt zsemlemorzsát.
4. A húsos masszát egy tálban homogénre keverjük.
5. A húsból vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk, majd sütőben 220 fokon 8-10 percet elősütjük.
6. A sütőből kivéve kevés vaj és olaj keverékén megpirítjuk a húsgombócokat egy serpenyőben. Pár forgatás elég. Melegen tálaljuk.
Barnamártás:
1. A vajat magas hőfokon barnára hevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet, simára keverjük. kb. 5 percig enyhén barnára pirítjuk. 
2. Hozzáöntünk kb. 5 dl húslevest, vagy ennek hiányában 5 dl forró vízben feloldott marhahúsleves-kockát.
3. Fűszerezzük babérlevéllel, borssal, egy kis szójaszósszal és kb. 5 perc alatt közepes hőfokon krémes állagúra forraljuk. Ha szükséges egy kis tejszínnel tehetjük lágyabbá a mártást. 
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/a_finn_husgolyok

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr9216227610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása