Végre, végre, már sokan kértétek, hogy írjak arról, milyen is a finn húsgolyó... Mivel a svéd húsgolyót talán többen ismerik, mint a finnt, itt az idő, hogy egy pár szót szóljunk a finnekéről is, ami nem kevésbé finom. Ráadásul ez az étel mindenki kedvence Finnországban, aki majd arra jár, ne felejtse el megkóstolni, de addig is itt a recept, aminek segítségével otthon is elkészíthető!
A jó húsgolyó, vagyis a fasirt zsírosabb húsból lesz igazán finom és szaftos. Használhatunk csak sertéshúst, vagy disznó-marhahús keverékét. A finnek ez utóbbit használják gyakrabban, mivel a boltokban több vegyes hús kapható, mint darált disznóhús. Ettől függetlenül csak disznóhúsból is elkészíthetjük. A finn húsgolyók tejszínt, tojást és tejszínben áztatott zsemlemorzsát is tartalmaznak. A só és a bors mellett a finn húsgombóc alapfűszere a szegfűbors. A szegfűbors kellemes ízű, én szeretem az aromáját, és az északi gasztronómiában gyakran használják. A fűszeres bors finnes ízt és érzetet kölcsönöz a húsgombócoknak, mivel a finnek is kedvelik húsételekben. Ezen kívül még némi fekete borsra is szükség van. A fűszerek mellett apróra vágott, elősütött hagymát és fokhagymát adnak a péphez.
Jól össze kell keverni
A húsgolyó tésztáját lehet kézzel, spatulával vagy géppel is keverni. A lényeg, hogy a masszát alaposan össze kell gyúrni. A húsgombócnak nem feltétlenül kell kerek alakúnak lennie. Lehet vékonyabb, préselt korong is (vagy ugyanebből a húsból készíthetünk hamburgert is).
Először megsütjük a gombócokat a tepsiben, kb. 225 fokos sütőben, kb.10 percig. Ezt követően egy serpenyőben kevés vaj-olaj keverékben pirítsuk meg a húsgombókat. Az így megforgatott húsgombócok fantasztikus ízt és jó állagot kapnak. Készíthetjük csak serpenyőben is (de ne bő olajban), elősütés nélkül, vagy csak sütőben, ekkor kb. 20-25 percig süssük.
Végül, ami nem maradhat el, az a mártás. Ez többféle lehet, illik hozzá a gombamártás, de a leggyakrabban un. barna-mártást készítenek hozzá, lásd lejjebb. Nem maradhat el mellőle a vörösáfonya-lekvár sem. Krumplipürével kínálják, és a finn gyerekek nagy kedvence.
Kép: yhteishyvä.fi
Finn húsgolyó (Lihapullat)
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- Húsgombóc
- 1 deciliter tejszín
- 50 dekagramm darált hús (50% marha,50% sertés, vagy csak sertéshús)
- 1 teáskanál só
- 2 csipet bors
- 1 csipet szegfűbors
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 dekagramm vaj
- 3 evőkanál olaj
- Mártás
- 2 evőkanál liszt
- 5 dl húsleves-alaplé (ennek hiányában 1 marhahúsleves-kocka 5 dl vízhez)
- egy csipet fekete bors
- 1-2 babérlevél
- pár csepp szójaszósz (elmaradhat)
- 5 dekagramm vaj
- fél deciliter tejszín
Leírás: