Nincs is jobb vasárnap reggel, mint egy csésze forró habos kávé és egy finom illatos fahéjas tekercs. A mai nap éppen jó alkalom az ünneplésre, ma van ugyanis a fahéjas tekercs, azaz a korvapuusti napja. Bizony, ez a sütemény olyan népszerű Finnországban, hogy még saját nemzeti napot is kitaláltak neki: október 4-ét. A korvapuusti - magyarul pofon, nyakleves, fülön csapás - igazából egy vajas, kelt tésztából készült fahéjas péksütemény, amit az északi népek kávé mellé fogyasztanak.

Eredetileg a svédektől származik, svédül kanelbulle, de a svéd tekercs egy kicsit eltér a finntől. A korvapuusti a mi kakaós csigánkra is hasonlít, de csak annyiban, hogy ez is kelt tésztából készül, és ugyanúgy tekerik fel. A tészta felvágása és formája azonban egy kicsit más, ferdén vágják fel, és az élénél talpra állitják, középen pedig lenyomják. Így válik a kész sütemény formája a fülhöz hasonlóvá. Íze pedig vajas, mennyeien fahéjas, és a sok kardamomtól - amit a finnek minden süteménybe képesek belerejteni - különleges.
Lássuk tehát a receptet, még nem késő nekilátni, és finom illatos reggeli és uzsonna lesz a jövő héten a gyerekeknek!
Finn fahéjas tekercs (korvapuusti)
Elkészítési idő:
Sütés / főzés: 20 perc dagasztás+kb. 1 óra kelesztés+12 perc sütés
Hány adagra elég?
Adagok: kb. 18 darab
Hozzávalók:
- Tészta
- 50 dekagramm liszt
- 100 dekagramm lágy vaj
- 2,5 deciliter tej
- 1 darab tojás
- 1 deciliter cukor
- 25 gramm friss élesztő
- csipet só
- 1 kávéskanál kardamom-mag (elhagyható, ha nem szeretjük)
- Töltelék
- 50 gramm olvasztott vaj
- barna cukor
- fahéj
- Lekenés
- 1 darab tojás
- 2-3 evőkanál szórócukor
Leírás:
Kelt tésztát készítünk hagyományos módon:
1. A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ebbe belekeverjük a kardamom-magot is, hogy az íze beleolvadjon.
2.Az átszitált liszthez hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojást, a cukrot és a sót. A vajat kissé megolvasztjuk, és kis adagokban adjuk hozzá.
3. Addig dagasztjuk, ameddig nem lesz hólyagos a tészta. Természetes dagasztógéppel is dagaszhatjuk.
4. Ha már hólyagos, letakarjuk a tésztát, és nem huzatos helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
5. Ha megkelt, két részre osztjuk, és vékony téglalap alakúra nyújtjuk.
6. Lekenjük olvasztott vajjal, megszórjuk sűrűn barna cukorral majd fahéjjal a tésztalapot.
7. Szorosan feltekerjük, mint a beiglit.
8. 2-3 ujjnyi vastag trapéz formájú darabokra vágjuk a tekercset. Az egyes darabokat talpra állítjuk, úgy, hogy a keskenyebbik része nézzen felfelé. A keskenyebbik felének közepét fakanállal benyomjuk, hogy hasonlítson a finn nevében említett fülre (korva=fül). Kézzel is benyomhatjuk, és egy kicsit széthúzzuk. Így a rétegek sütés közben szétnyilnak, és a cukor kicsit rá karamellizálódik a tésztára.
9. Tepsibe tesszük a darabokat, és még 30 percig kelesztjük.
10. Végül megkenjük egy egész felvert tojással a tekercseket, és megszórjuk szórócukorral. 220 fokon 12 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Segítségképpen itt egy videó is a készítésről, a finnül tanulóknak különösen ajánlom!
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/finn_fahejas_tekercs_korvapuusti