A másik finn szuperbogyó a fekete áfonya mellett a homoktövis (Hippophae), finnül tyrni. Ezt a Magyarországon is honos tüskés cserjefélét eredetileg a homok megkötésére telepítettek partvidékekre, homokdűnékre. Finnországban is megtalálható a tengerpartoknál ( pl. Botteni-öböl, Åland-szigetek), de nemesített változait az ország belsejében is termesztik. Így lett például a finn Satakunta tájegységnek a "saját" növénye a homoktövis. Magyarországon is egyre többen telepítenek homoktövis ültetvényeket feldolgozás és értékesítés céljából. A 0.5-4 méter magas cserjén narancssárga színű bogyók nőnek, melyek kissé kesernyés-savanykás ízűek. Szörpöket, lekvárokat készítenek belőle, de a gyógyászatban is alkalmazzák. A homoktövis ugyanis valóban igazi szuperbogyó, számtalan betegségre jó. C-vitamin tartalma nagyon magas, a gyümölcsök közül a legmagasabb, a citrom és a narancs többszöröse. Védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, tele van antioxidánsokkal, ami késlelteti az öregedési folyamatokat. Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő. Ilyenkor influenza-szezon idején ajánlatos pl. egy-egy pohárkával meginni a szörpből. Akár már napi 3 evőkanál (erős szörp, 100%) fedezi a napi C-vitamin szükségletet.
Gyönyörű színű, de tüskés bokor Kép: arktisetaromit.fi
Sajnos Finnországban sem fogyasztanak annyit ebből a gyümölcsből, mint amennyit lehetne. Többnyire a reggeli zabkásához vagy joghurtba téve fogyasztják, illetve készítenek még zselét, pohárkrémeket és tortakrémeket is belőle. Kedvencük a kiisseli, vagyis a gyümölcszselé, amit krumpliliszttel sűrítenek, és gyakorlatilag bármilyen bogyóféléből el lehet készíteni.
Álljon itt egy panna cotta-recept, amit egy kis homoktövis-zselével bolondíthatunk meg, hogy a napi C-vitamin adagunk is meglegyen! A panna cotta olasz desszert, tejpuding. Ezt a receptet egy kedves finn barátomtól, Kirsti Kuusisto-tól kaptam, én egy kicsit változtattam rajta. A finnek sokszor készítenek tejpudingot (maitokiisseli), tej és kukoricakeményítő keverékével. Ez a panna cotta azonban a jóminőségű tejszíntől és zsíros tejtől lesz igazán krémes és finom. A tetejére kerülő zselét homoktövis-léből vagy szörpből is elkészíthetjük.
Kép: myllynparas.fi
Vaníliás panna cotta homoktövis-zselével
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- Panna cotta
- 2 deciliter tejszín
- 3 deciliter tej
- 1 darab vaniliarúd
- 1 deciliter cukor
- 2 darab lapzselatin
- Homoktövis-zselé
- 30 dekagramm friss vagy fagyasztott homoktövis-bogyó
- 2,5 deciliter víz
- 2 lapzselatin
- 1 deciliter cukor
- díszítéshez: homoktövis-bogyó, granola, tejszínhab
- A zselét elkészíthetjük homoktövis-szörpből is, a hozzávalók: fél liter víz, 1 dl homoktövis-szörp, 1 dl cukor, 3 evk krumpliliszt vagy 2 lap zselatin.
Leírás: