Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

A homoktövis, a másik finn szuperbogyó

2020. szeptember 21. - Finnkonyha

A másik finn szuperbogyó a fekete áfonya mellett a homoktövis (Hippophae), finnül tyrni.  Ezt a Magyarországon is honos tüskés cserjefélét eredetileg a homok megkötésére telepítettek partvidékekre, homokdűnékre. Finnországban is megtalálható a tengerpartoknál ( pl. Botteni-öböl, Åland-szigetek), de nemesített változait az ország belsejében is termesztik. Így lett például a finn Satakunta tájegységnek a "saját" növénye a homoktövis. Magyarországon is egyre többen telepítenek homoktövis ültetvényeket feldolgozás és értékesítés céljából. A 0.5-4 méter magas cserjén narancssárga színű bogyók nőnek, melyek kissé kesernyés-savanykás ízűek. Szörpöket, lekvárokat készítenek belőle, de a gyógyászatban is alkalmazzák. A homoktövis ugyanis valóban igazi szuperbogyó, számtalan betegségre jó. C-vitamin tartalma nagyon magas, a gyümölcsök közül a legmagasabb, a citrom és a narancs többszöröse. Védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, tele van antioxidánsokkal, ami késlelteti az öregedési folyamatokat. Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő. Ilyenkor influenza-szezon idején ajánlatos pl. egy-egy pohárkával meginni a szörpből. Akár már napi 3 evőkanál (erős szörp, 100%) fedezi a napi C-vitamin szükségletet. 

tyrni.jpg

Gyönyörű színű, de tüskés bokor Kép: arktisetaromit.fi

Sajnos Finnországban sem fogyasztanak annyit ebből a gyümölcsből, mint amennyit lehetne. Többnyire a reggeli zabkásához vagy joghurtba téve fogyasztják, illetve készítenek még zselét, pohárkrémeket és tortakrémeket is belőle. Kedvencük a kiisseli, vagyis a gyümölcszselé, amit krumpliliszttel sűrítenek, és gyakorlatilag bármilyen bogyóféléből el lehet készíteni.

Álljon itt egy panna cotta-recept, amit egy kis homoktövis-zselével bolondíthatunk meg, hogy a napi C-vitamin adagunk is meglegyen! A panna cotta olasz desszert, tejpuding. Ezt a receptet egy kedves finn barátomtól, Kirsti Kuusisto-tól kaptam, én egy kicsit változtattam rajta. A finnek sokszor készítenek tejpudingot (maitokiisseli), tej és kukoricakeményítő keverékével. Ez a panna cotta azonban a jóminőségű tejszíntől és zsíros tejtől lesz igazán krémes és finom. A tetejére kerülő zselét homoktövis-léből vagy szörpből is elkészíthetjük. 

 tyrnipannacotta_reseptikuva.jpg

Kép: myllynparas.fi

Vaníliás panna cotta homoktövis-zselével

 

Elkészítési idő:

Készítés: 20 perc
Hűtés: 3-4 óra

Hány adagra elég?

Adagok: 4

Hozzávalók:

  • Panna cotta
    • 2 deciliter tejszín
    • 3 deciliter tej
    • 1 darab vaniliarúd
    • 1 deciliter cukor
    • 2 darab lapzselatin
  • Homoktövis-zselé
    • 30 dekagramm friss vagy fagyasztott homoktövis-bogyó
    • 2,5 deciliter víz
    • 2 lapzselatin
    • 1 deciliter cukor 
    • díszítéshez: homoktövis-bogyó, granola, tejszínhab 
    • A zselét elkészíthetjük homoktövis-szörpből is, a hozzávalók: fél liter víz, 1 dl homoktövis-szörp, 1 dl cukor, 3 evk krumpliliszt vagy 2 lap zselatin. 

Leírás:

1. Először a panna cottat készítsük el: A lapzselatint áztassuk be hideg vízbe 5 percre.
2. A tejszínt a tejjel, a cukorral, a vaníliarúdból kikapart magokkal keverjük össze, majd kevergetve forraljuk fel.
3. Amikor kezd forrni a tejszín, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett keverjük hozzá a hideg vízből kivett, kicsavart zselatint (én kézi habverővel addig kevertem, míg a zselatin teljesen feloldódott).
4. Ezután szűrjük át egy szűrőn, hogy teljesen sima állagú legyen, majd töltsük a poharakat vagy a formákat 3/4-ig.
5. Hagyjuk hűlni, majd helyezzük be a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.
6. Most készítsük el a homoktövis-zselét: először ehhez is a lapzselatint áztassuk be hideg vízbe 5 percre.
7. Mérjük ki a vizet és a cukrot, s a bogyókat főzzük a vízben lassan kb. 15 percig. Amennyiben nem áll rendelkezésre bogyó, homoktövis-szörpből is elkészíthetjük a zselét. 
7. Botturmixszal keverjük össze, majd szűrjük át a bogyós keveréket.
8. Adjuk hozzá a beáztatott, kifacsart lapzselatint, és keverjük csomómentesre.
10. Az így elkészített zselét hagyjuk kihűlni, majd félig kihűlt (de még nem teljesen megdermedt) állapotban kanalazzuk rá a panna cotta tetejére. Hűtsük kb. 3 órát. Díszítsük granolával, de egy adag tejszínhab segíthet a gyerekekkel is megkedveltetni ezt a vitamindús finomságot. 
 
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/homoktovis_a_masik_finn_szupernoveny

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr1616200396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása