Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

A vörös áfonya (puolukka)

2020. szeptember 06. - Finnkonyha

bogyok_2005_0036.JPG

Finnországban az áfonyaszezon még mindig nem ért véget, most érik a soron következő, a vörös áfonya. A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea), azaz a puolukka a hangafélék családjába tartozó növény, levelei fényes zöldek, virágai harang alakúak, májusban-júniusban virágzanak. Az augusztusban érő termés eleinte fehér, majd megpirosodik. Ekkorra 5-10 mm átmérőjű, skarlátpiros, fényes felületű bogyóvá fejlődik. Az íze kissé fanyar, ezért inkább mártást, dzsemet vagy öntetet készítenek belőle, amely remekül illik például a sült vadhús mellé. Ez az, amit a svédek is szívesen fogyasztanak majdnem minden ételhez, pl. a húsgombóchoz, éppen ezért áfonyalekvár kapható a legnagyobb svéd bútoráruházban akár Magyarországon is.

Maga a növény kedveli a fényt, ezért inkább erdőszéleken telepszik meg. Magyarországon sajnos jóval ritkábban, mint a fekete áfonyát, helyenként a Zempléni hegységben vagy Nyugat-Dunántúlon lelhetjük fel, de Erdélyben, a Csíki havasokban megtalálható. 

Ez az áfonyaféle is igen gazdag antioxidánsokban, melyek védik szervezetünket az oxidációs folyamatoktól, óvják testünket az öregedéstől. Az antioxidánsokkal megelőzhetők a krónikus betegségek, mint az érelmeszesedés, koleszterinlerakódás, szívinfarktus. Az édesítőszer nélkül készült vörös áfonya-levet vagy kivonatot (gyógyszertárban kapható) akut és krónikus húgyúti fertőzések, vesebetegségek megelőzésére, kezelésére alkalmazzák. 

Az alábbi pitét elkészíthetjük más bogyós gyümölcsből is, például nagyon finom ribizlivel is. 


vorosafonyaspite.jpg

Omlós áfonyás pite (Murun marjapiirakka)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 20 perc
Sütés / főzés: 30 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 6

Hozzávalók:

  • tészta
    • 3 deciliter liszt (1 dl=kb 60 gr)
    • 1,5 teáskanál sütőpor
    • 1,5-2 deciliter cukor
    • 2 teáskanál vaníliás cukor
    • 2 darab tojás
    • 1,5 deciliter olvasztott vaj
    • 1 deciliter tej
  • tetejére
    • 3-4 deciliter áfonya
    • 1,5 deciliter liszt (egy részét kókuszreszelékkel is helyettesíthetjük)
      1 deciliter cukor
      2 teáskanál vaníliás cukor
      50 g hideg vaj 

Leírás:

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
2. A tojásokat és a cukrot keverjük habosra.
3. A lisztet és a sütőport elkeverjük, majd apránként hozzáadjuk a tojásos keverékhez. Az olvasztott vajat és a tejet felváltva hozzáöntjük, csomómentesre elkeverjük.
4. Öntsük egy kivajazott, kerek sütőtálba a tésztát, és tegyük rá az áfonyát. Gyúrjuk össze a lisztet a kétféle cukorral és a hideg vajjal. Én néha szoktam a liszt egy részét kókuszreszelékkel is helyettesíteni. Morzsoljuk rá a keveréket a süteményre. 
5. Süssük 200 fokon 25-30 percig. Ha a teteje nagyon pirul sütés közben fedjük be fóliával. Tálaláskor a tetejét megszórhatjuk friss gyümölccsel, és ha van, egy gombóc vaníliafagyit is kínálhatunk hozzá. 
Egy tepsihez vegyük az adagok kétszeresét.
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/vorosafonya_puolukka

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr9216190534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása