Finnországban az áfonyaszezon még mindig nem ért véget, most érik a soron következő, a vörös áfonya. A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea), azaz a puolukka a hangafélék családjába tartozó növény, levelei fényes zöldek, virágai harang alakúak, májusban-júniusban virágzanak. Az augusztusban érő termés eleinte fehér, majd megpirosodik. Ekkorra 5-10 mm átmérőjű, skarlátpiros, fényes felületű bogyóvá fejlődik. Az íze kissé fanyar, ezért inkább mártást, dzsemet vagy öntetet készítenek belőle, amely remekül illik például a sült vadhús mellé. Ez az, amit a svédek is szívesen fogyasztanak majdnem minden ételhez, pl. a húsgombóchoz, éppen ezért áfonyalekvár kapható a legnagyobb svéd bútoráruházban akár Magyarországon is.
Maga a növény kedveli a fényt, ezért inkább erdőszéleken telepszik meg. Magyarországon sajnos jóval ritkábban, mint a fekete áfonyát, helyenként a Zempléni hegységben vagy Nyugat-Dunántúlon lelhetjük fel, de Erdélyben, a Csíki havasokban megtalálható.
Ez az áfonyaféle is igen gazdag antioxidánsokban, melyek védik szervezetünket az oxidációs folyamatoktól, óvják testünket az öregedéstől. Az antioxidánsokkal megelőzhetők a krónikus betegségek, mint az érelmeszesedés, koleszterinlerakódás, szívinfarktus. Az édesítőszer nélkül készült vörös áfonya-levet vagy kivonatot (gyógyszertárban kapható) akut és krónikus húgyúti fertőzések, vesebetegségek megelőzésére, kezelésére alkalmazzák.
Az alábbi pitét elkészíthetjük más bogyós gyümölcsből is, például nagyon finom ribizlivel is.
Omlós áfonyás pite (Murun marjapiirakka)
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- tészta
- 3 deciliter liszt (1 dl=kb 60 gr)
- 1,5 teáskanál sütőpor
- 1,5-2 deciliter cukor
- 2 teáskanál vaníliás cukor
- 2 darab tojás
- 1,5 deciliter olvasztott vaj
- 1 deciliter tej
- tetejére
- 3-4 deciliter áfonya
- 1,5 deciliter liszt (egy részét kókuszreszelékkel is helyettesíthetjük)
1 deciliter cukor
2 teáskanál vaníliás cukor
50 g hideg vaj
Leírás: