Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

A sárga rókagomba

2020. augusztus 21. - Finnkonyha

Az ősz biztos jele Finnországban, hogy elkezdődik az iskola (az általános iskola) és megjelennek az erdőben a gombák. A finn erdők remek lehetőséget nyújtanak a gombázásnak. Ha nem ismerjük a gombákat, Finnországban számos népfőiskolán indítanak gomba-ismertető kurzusokat. Miután megismerkedtünk néhány gombafélével a tanfolyamon, s tényleg biztosak vagyunk benne, hogy a természetben is felismerjük majd őket, akkor irány az erdő. 

Sajnos nem minden erdőben található gomba, az időjárás is nagyban befolyásolja, a gomba növekedéséhez kellenek a száraz és az esős időszakok egyaránt. Ha viszont kedvező az időjárás - mint ahogy idén is -  rengeteg gomba terem. A legismertebbek a sárga rókagomba (kantarelli), a vargánya (herkkutatti), vagy késő ősszel a tölcséres rókagomba (suppilovahvero). Ha a gombaszedés nem hoz lázba, vagy nem találunk gombát, Finnországban a piacon és a nagyobb áruházakban is többféle fajta kapható. 

kantarelli_00021.JPG

Sárga rókagomba a piacon 

 Az egyik legelső - már júliustól fellelhető - értékes nyári gomba a sárga rókagomba, vagyis finnül a kantarelli (Cantharellus cibarius). Nagyon könnyű felismerni, nem lehet összetéveszteni más gombával:  kalapja 3-10 centi átmérőjű, fiatalon domború, majd ellaposodik, végül tölcséressé válik. Széle kezdetben begöngyölt, később hullámossá válik, felülete gyakran kissé egyenetlen, élénksárga, világossárga. Nevét is színéről kapta, szokták csirkegombának is nevezni magyarul. A tönkje sem ölt gigantikus méreteket, 3-6 cm magasra nő csupán, és meglehetősen karcsú.  Magyarországon mohos tisztásokkal tarkított bükkös-tölgyes helyeken lelhető fel. 

kantarelli.jpg

Aromás, ízletes, kissé borsos, csípős íze miatt igazi inyencség. Sokféle ételt készíthetünk belőle, ez a gomba önmagában is olyan finom, hogy nem szükséges túlbonyolítani. A gombát megtísztitjuk, és apróbb darabokra vágjuk. Két receptet osztok meg, egy mártás receptjét, amit pl. halakhoz, húsokhoz készíthetünk. A másik egy egyszerű feltét, amit kenyérre tehetünk. Természetesen bármilyen más gombával is elkészíthető. 

 

Sárga rókagomba-mártás (kantarelli-kastike)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 15 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 4

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dekagramm sárga rókagomba
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 deciliter tejszín
  • apróra vágott petrezselyem

Leírás:

1. A vöröshagymát megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk.
2. A rókagombát megtisztítjuk, nem szükséges megmosni. Félbe, vagy apró darabokra vágjuk.
3. A gombát serpenyőben elkezdjük sütni, hagyjuk, hogy a levét elfője, majd hozzáadjuk a vajat és a hagymával együtt tovább pároljuk.
4. Kevés liszttel és tejszínnel (vagy egy kis tejjel) besűrítjük. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. 
5. Hús vagy hal mellé, petrezselymes újburgonyával tálaljuk. 

 kantarelli_martas.jpg

 

Sárga rókagombás-szendvics

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 15 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 1

Hozzávalók:

  • 20 dekagramm sárga rókagomba
  • 2 dekagramm vaj
  • 1 evőkanál apróra vágott friss zsálya
  • 15 dekagramm ricotta
  • 1 csipet só, bors
  • parmezán sajt 
  • apróra vágott paradicsom

Leírás:

1. A gombát apróra vágjuk, és forró serpenyőben megpiritjuk. Egy kis vajat adunk hozzá, sóval, borssal és apróra vágott zsályával fűszerezzük.
2. A kenyeret felszeleteljük, a szeletek mindkét oldalát kis vajon megpirítjuk.
3. Ricottával megkenjük  a kenyérszeleteket, ráhalmozzuk a gombát és megszórjuk apróra vágott paradicsommal,  parmezán sajtot reszelünk a szendvicsek tetejére.

 20200728_193353.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr8115965822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása