Az ősz biztos jele Finnországban, hogy elkezdődik az iskola (az általános iskola) és megjelennek az erdőben a gombák. A finn erdők remek lehetőséget nyújtanak a gombázásnak. Ha nem ismerjük a gombákat, Finnországban számos népfőiskolán indítanak gomba-ismertető kurzusokat. Miután megismerkedtünk néhány gombafélével a tanfolyamon, s tényleg biztosak vagyunk benne, hogy a természetben is felismerjük majd őket, akkor irány az erdő.
Sajnos nem minden erdőben található gomba, az időjárás is nagyban befolyásolja, a gomba növekedéséhez kellenek a száraz és az esős időszakok egyaránt. Ha viszont kedvező az időjárás - mint ahogy idén is - rengeteg gomba terem. A legismertebbek a sárga rókagomba (kantarelli), a vargánya (herkkutatti), vagy késő ősszel a tölcséres rókagomba (suppilovahvero). Ha a gombaszedés nem hoz lázba, vagy nem találunk gombát, Finnországban a piacon és a nagyobb áruházakban is többféle fajta kapható.
Sárga rókagomba a piacon
Az egyik legelső - már júliustól fellelhető - értékes nyári gomba a sárga rókagomba, vagyis finnül a kantarelli (Cantharellus cibarius). Nagyon könnyű felismerni, nem lehet összetéveszteni más gombával: kalapja 3-10 centi átmérőjű, fiatalon domború, majd ellaposodik, végül tölcséressé válik. Széle kezdetben begöngyölt, később hullámossá válik, felülete gyakran kissé egyenetlen, élénksárga, világossárga. Nevét is színéről kapta, szokták csirkegombának is nevezni magyarul. A tönkje sem ölt gigantikus méreteket, 3-6 cm magasra nő csupán, és meglehetősen karcsú. Magyarországon mohos tisztásokkal tarkított bükkös-tölgyes helyeken lelhető fel.
Aromás, ízletes, kissé borsos, csípős íze miatt igazi inyencség. Sokféle ételt készíthetünk belőle, ez a gomba önmagában is olyan finom, hogy nem szükséges túlbonyolítani. A gombát megtísztitjuk, és apróbb darabokra vágjuk. Két receptet osztok meg, egy mártás receptjét, amit pl. halakhoz, húsokhoz készíthetünk. A másik egy egyszerű feltét, amit kenyérre tehetünk. Természetesen bármilyen más gombával is elkészíthető.
Sárga rókagomba-mártás (kantarelli-kastike)
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dekagramm sárga rókagomba
- 1 evőkanál liszt
- 2 deciliter tejszín
- apróra vágott petrezselyem
Leírás:
Sárga rókagombás-szendvics
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- 20 dekagramm sárga rókagomba
- 2 dekagramm vaj
- 1 evőkanál apróra vágott friss zsálya
- 15 dekagramm ricotta
- 1 csipet só, bors
- parmezán sajt
- apróra vágott paradicsom
Leírás: