Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Fagylaltok

2020. július 04. - Finnkonyha

Itt a nyár, végre Finnországban is érezhettük ezt, mivel az utóbbi hetekben nem volt ritka a 25 fok feletti meleg sem. Ez már itt északon kánikulának számít.

xlarge-16381687.jpg

Fagylaltozó az oului strandon (Kép: kaleva.fi, Leinonen Jukka)

Ilyen melegben a legnagyobb népszerűségnek a fagylaltok örvendenek. Európában Finnországban eszik a legtöbbet ebből a nyalánkságból, a világon csak az Egyesült Államokban, Új-Zélandon és Ausztráliában esznek több fagylaltot. Ez fejenként 13 litert jelent évente (összehasonlításképp Magyarországon 3,5 liter fagylalt fogy évente). Nem csoda, hisz itt az európai szokástól eltérően az év minden szakában esznek fagylaltot. Még az időjárás sem veszi el a kedvet, ha esik, ha fúj, ha tél van, ha nyár, a finnek fagylaltot esznek. A boltokban hosszú hűtőládákban hatalmas a választék: tejszínes, tejmentes, gluténmentes, vegán, sorbet stb. hosszan folytathatnánk a sort. Régebben a legkedveltebb a kilós kiszerelésben kapható, un. tégla-csomagolású fagylaltok (ezek igazából kemények, inkább jégkrémek) voltak, s a legnépszerűbb ízek a csokoládé, vanília és a medvecukor (lakritsi) valamint a szalmiáksós (salmiaakki). A különleges ízesítésekben a finnek egyébként is verhetetlenek: van citromos-medvecukros, banános, karamellás, akár vargányás-karamellás, almás- és áfonyapités, sőt még kátrányfagyi is. A fagylaltgyártók minden évben előrukkolnak valami különlegességgel: 2019-ben a kéksajtos-medvecukros fagylalt és kéksajtos-mézeskalácsos fagylalt volt az újdonság, amely a karácsonyi ünnepi asztal egyik különlegességét (kéksajt mézeskalácson tálalva) változtatta fagylalttá. 2020 nagy slágere a härtelö, vagyis a lóbabból készült növényi fagylalt. 

tervajaatelo_1.jpg

Kátrányfagylalt (kép: pirkka.fi)

 

salmiaakki_jaatelo.jpg

Szalmiáksós-fagylalt, amit a 100 éves Finnország ünnepére készítettek 2017-ben (k-ruoka.fi)

Az utóbbi időben azonban népszerűek a kisebb kiszerelésű prémium jégkrémek, amelyek különleges ízesítésűek, mindenféle öntetekkel, csokidarabkákkal és egyéb extrákkal felturbózva. Ezeket az emberek elsősorban saját részre veszik, kényeztetésül - egy tévénézős este akár egy fél liter is elfogy - a nagyobb kiszerelésűeket pedig a nagy családi közös fagyizásokhoz. Gyakran kínálnak a vendégeknek is fagylaltot desszertként. A fogyasztás tehát elég kiegyenlített egész évben az időjárástól függetlenül, ennek egyik magyarázata pedig sokak szerint az, hogy a finneknél télen is a lakásban meleg van, nincs nedvesség vagy hidegérzet. 

Nyáron természetesen a pálcikás jégkrémekből több fogy a boltokban, de számtalan fagylaltozó található szerte a városban. Az árusoknál kapható fagylalt azonban nem sokban különbözik a boltitól, ugyananaz a kemény, igazából jégkrém és nem az olasz tipusú fagylalt. Néhány helyen kapható az olasz tipusú csavaros fagylalt. A nagy finn és nemzetközi vállalatokon kívül csak néhány kisebb üzemben próbálnak magas minőségű, általában bio és helyi alapanyagokból készíteni másféle fagylaltot. Mivel a hagyományos fagylalt kemény, ezért nehezen gombócolható, csak nagy gombócot tudnak készíteni, ami szinte leesik a tölcsérről. Egy gombóc ára 2,5 - 3 euróba kerül (egy gombóc 80 gr). Ennél még nagyobb gombócot is lehet kérni (vagyis még nagyobbat mint az átlag) ez 120 gr. Ezt már valóban kihívás lehet megenni anélkül, hogy le ne essen a tölcsérről.

A következőkben álljon itt egy házi recept, ami mentes minden adalékanyagtól és a saját ízlésünk szerint alakíthatunk: 

helsinki_j_telotehdas.jpg

Kép: http://www.helsinginjaatelotehdas.fi/

 

Gyümölcsfagylalt (Marjajäätelö)

 

Elkészítési idő:

 

Előkészítés: 10 perc
Sütés / főzés: 30 perc keverés fagylaltgépben 

Hány adagra elég?

Adagok: 4

Hozzávalók:

  • 2 dl zsíros joghurt pl. görög joghurt
  • 2 dl tejszín 30%-os zsírtartalmú
  • 1 dl cukor vagy glukózszirup (vagy 3-4 evőkanál méz)
  • 0,5 tk vaniliás cukor
  • 2 dl gyümölcs (lehet fagyasztott vagy friss is): eper vagy áfonya vagy málna, meggy vagy barack

Leírás:

1. Elöző nap minden alapanyagot jól lehűtünk a hűtőben. Ha fagyasztott gyümölccsel dolgozunk, azt nem kell kiolvasztani. 
2. A gyümölcsöt (epret, málnát vagy áfonyát) és a cukrot botturmixszal a jól lehűtött joghurthoz keverjük.
3. A tejszínt habbá verjük, majd hozzákeverjük a gyümölcsös joghurthoz.
4. Az egész keveréket beleöntjük a fagylaltgépbe, és 30 percig keverjük. 
5. Azonnal tálaljuk, könnyen gombócozható. Ha túl lágynak tűnik, kb. 30 perc a fagyasztóban és máris ehető. 
Fagylaltgép híján tegyük a keveréket fagyasztóba, és 5-6 órán át fagyasszuk időnként megkeverve. 
További változatok:
Citromfagylalt: tejszín, joghurt és 1 dl citromlé, reszelt citrom héja. Ebben az esetben a citromlevet a joghurthoz adjuk, elkeverjük majd hozzáadjuk a keverékhez a felvert tejszinhabot.
Áfonyás-kardemumos kekszes fagylalt: az áfonyát botturmixszal elkeverjük a joghurttal és cukorral, majd hozzáadunk  3-4 darab apróra tört zabkekszet és egy csipetnyi kardemommal fűszerezzük. Végül hozzákeverjük a felvert tejszínhabot.
Csokis keksz: darabokra tört csokis kekszet (3 db) keverünk a keverékbe tejszínes-joghurtos.

 

fagylalt.jpg  Kép: valio.fi

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr4115971254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása