Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

A finn kolbász (makkara)

2020. június 12. - Finnkonyha

makkaran_grillaus2_pekka_haraste.jpgKolbászsütés (Makkaranpaisto)

Kép: https://www.lihatiedotus.fi/ (Pekka Haraste)

A rövid, de intenzív finn nyár kolbászsütés nélkül, olyan mint a magyar nyár szalonnasütés vagy bográcsozás nélkül. Finnországban komoly kultusza, hagyománya van a kolbászsütésnek/grillezésnek, ami az év minden szakában lehetséges, gyakorlatilag bárhol, bármikor. Az igazi szezonja azonban most van, nyáron. Ilyenkor egy kellemes szaunázás és tóban fürdés után mi sem jobb a nyárson vagy grillen sütött kolbásznál. A finn kolbász nem hasonlít a magyar kolbászra, ne keressük a magyaros ízeket. Nem füstölt, nem túl fűszeres, nincs tele pirospaprikával és nem is annyira zsíros. Inkább a mi lecsókolbászunkhoz hasonlít, puha, sárgásbarna, és akár nyersen is ehető. Mégis a legtöbben grillezik vagy nyárson sütik, a kolbászsütés hozzátartozik a nyári szaunázás utáni sörözéshez, valamint a hideg téli estékhez is, amikor egy jó kiadós síeléstől elfáradva a tűznél melegedünk. A finnek többnyire kenyér nélkül, mustárral eszik a kolbászt, ami bár nem zsíros, mégis a táplálkozási szakemberek időről időre figyelmeztetnek arra, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását, mert nem egészséges. 

makkaranpaisto-porotila-lappi-825x579.jpg

Kolbászsütés télen (https://reindeerlakeresort.fi)

Finnország igazi "makkara-maa", azaz kolbászország, a kolbászoknak számtalan fajtája létezik. Mondhatnánk, hogy itt még a kerítés is kolbászból van! Valóban olyan hatalmas a választék ebből a fajta ételből, hogy nehéz választani. A kolbászsütés igazából az utóbbi évtizedben lendült fel, addig csak pár klasszikus grillkolbászfélét lehetett kapni, de amint megjelent a kézműves kolbász a boltokban illetve a hentesnél (aki itt ritkaságszámba megy), rögtön számtalanféle változattal képviseltette magát. Talán éppen ezért is tudott betörni a piacra a magyar Feri´sausage is, azaz Vilisics Ferenc vállalkozása, aki egy helsinki kolbászfesztivált nyert meg magyaros kolbászaival. Ezeket a nyers, sütnivaló grillkolbászokat az addig egyébként nem túl fűszeres ételeket fogyasztó finnek éppen a különleges fűszerezettségükért kedvelték meg: végre az otthoni sütögetésnél elő lehetett rukkolni a vendégeknek valami különlegességgel. Egyelőre nem látszik a vége a kolbászfogyasztásnak. A különféle kézműves kolbászok választéka egyre nő, s már a helyi kisboltokban is elérhető. 

  makkaraa_monissa_muodoissa.jpg

Finn kolbászfélék

Kép: https://www.lihatiedotus.fi/ (Pekka Haraste)

Szent Iván napja környékén tetőzik a grillszezon, a finnek ilyenkor általában valahol vidéken, egy tó partján lévő kis faházban élvezik a legrövidebb nyári éjszakát. De erről majd bővebben a jövő héten! 

 

hukka_makkaraputki.jpg

Kolbászsütés finn módon a szaunában, a szauna kövein (https://hukka.fi/)

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr2315804762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása