Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Mit esznek a finnek nyáron?

2020. június 05. - Finnkonyha

Itt a június, finnül kesäkuu, azaz nyárhónap. Finnországban a nyárnak óriási jelentősége van, hiszen a hosszú és hideg tél után végre meleg van és világos. Kivirul a természet, üde zöld minden. A varázslatos fehér éjszakák ideje ez. A június azért is fontos hónap, mert ekkor van Szent Iván-éj, vagyis az év legrövidebb éjszakája. Erre még pár hetet várnunk kell, de itt északon már most is egész éjszaka világos van, nincs sötét, csak pár óra szürkület. Ami a gasztronómiát illeti a nyár új ízekkel és színekkel teli. Pillantsunk be egy finn konyhába, nézzük meg, mit is esznek a finnek nyáron! 

Először is a nyár változást hoz a főzés helyét illetően. Főzni nemcsak egy jól felszerelt konyhában lehet, hanem bárhol máshol is: a nyaralóban (mökki), kertben, csodás természeti környezetben. Lehet, hogy nincs olyan jól felszerelt konyha mint otthon, de igazi finomságok bárhol készülhetnek! Finnország legnépszerűbb nyári ételei nemcsak ízletesek, hanem könnyűek, gyorsan elkészíthetőek, és általában kalóriaszegények.

A finnek nyáron az egyszerűség mellett a hazai, helyben termelt friss alapanyagokat értékelik: a friss zöldségeket, úgy mint az újhagymát, az újkrumplit és sárgarépát, valamint a gyümölcsöket: az epret, a rebarbarát, az áfonyát és a többi bogyós gyümölcsöt. Sajnos Finnországban nem terem meg a Magyarországon kedvelt cseresznye, meggy és sárgabarack, ezekért ők irigyelnek bennünket, de a finn bogyós gyümölcsöket igazi szuperételekként tartják számon a táplálkozási szakemberek. 

 andi_oulanka_310705_0039.JPG

A finn nyár kellékei: a nyaraló (mökki) és a tóparti szauna

A finnek imádnak nyáron grillezni, halat füstölni és sütni. Grillen többnyire húst - sertést, marhát és csirkét - sütnek, valamint halat. A halfüstölésről hamarosan újabb bejegyzéssel jelentkezem, mert ez az, ami kihagyhatatlan a finn nyárból. Természetesen kolbászt is szoktak grillezni vagy nyárson sütni. A magyar szalonnasütés itt nem ismert, nem is kedvelik a zsíros ételeket. A grillételekhez és a füstölt halhoz is egyaránt jól illik az újburgonya, és a sült-grillezett zöldség, cukkini, paradicsom, gomba. 

A grillezett ételek mellett szívesen fogyasztanak könnyű salátákat, vagy nyári leveseket. 

Íme a népszerű "kesäkeitto" vagyis nyári leves receptje. Ez az a tipikus leves, amelyet gyerekként nem feltétlenül szeret az ember, de mire felnőtt lesz, megkedveli. Azokból a zsenge zöldségekből készül, amelyek először jelennek meg a piacon vagy a kiskertekben: ilyen a zöldborsó, a sárgarépa,  a burgonya és a karfiol. Ízlés szerint gombát is tehetünk bele. Tejjel vagy tejszínnel sűrítjük, fűszerként csak egy kis vajat, sót és borsot használjunk. Igazi vitaminbomba.

nagyi_nyari_levese.jpg

Nyári leves (Kesäkeitto)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 25 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 4

Hozzávalók:

  • 1 kis fej karfiol
  • 4-5 darab újburgonya
  • 3-4 szál új sárgarépa
  • 2 deciliter zsenge borsó
  • 3-4 darab gomba
  • 2 deciliter tej vagy tejszín
  • 5 dekagramm vaj
  • 1 csokor aprított petrezselyem
  • 1 csipet só
  • egy csipet fehér bors
  • 1 teáskanál burgonyaliszt

Leírás:

1. Előkészítjük a zöldségeket: megtisztítjuk és a karfiolt apró rózsákra, a répát és a gombát szeletekre, a burgonyát apró kockára vágjuk.

2. Forró lábosban kis vajon forgassuk át a zöldségeket, majd öntsünk annyi vizet alá, amennyi ellepi. Víz helyett zöldség-alaplevet is használhatunk. Sózzuk, borsozzuk és kb. 15 percig főzzük.

3. Ha a zöldségek megpuhultak, keverjük el egy kis edényben a lisztet (elhagyható) egy kis tejjel vagy jó minőségű tejszínnel, majd sűrítsük be a levest ezzel a keverékkel. 

4. Szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel. Tálaljuk forrón, friss kenyérrel.

 

Hyvää kesää! Jó nyarat kívánok! 

 

https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/mit_esznek_a_finnek_nyaron

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr5415742068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása