Finnországban május végén végetér a tanév, két héttel korábban mint Magyarországon. Komoly kihívásokkal teli év volt ez itt is. Alig két hete, hogy a finn diákok visszatértek az általános iskolába méltó módon befejezni a tanévet, s most itt az ideje - bizonyítványtól függetlenül - az ünneplésnek.
Sajnos idén az ünneplés sem a megszokott keretek között zajlott, a járvány miatt sok helyen ez is virtuális volt. A gimnazisták ugyanis nem tértek vissza az iskolapadba, ők márciustól távoktatásban tanultak, így az évet is így fejezték be. Az érettségik még márciusban lezajlottak, digitálisan. A hivatalos érettségi ünnepség azonban majd csak augusztusban lesz, ekkor kapják meg a végzősök a fehér kalapot, ami minden érettségizettnek jár. Sokan most csak szűk családi körben ünnepelnek.
A hivatalos érettségi ünnepség után általában a család - járványmentes időben - jóval nagyobb számú vendégsereget hív meg, ismerősöket, rokonokat, barátokat. Ilyenkor minden háznál terített svédasztal várja az ünneplőket. Az ünnepeltet pezsgővel köszöntik, és beszédeket tartanak. Sokféle, változatos étel kerül ilyenkor az asztalra, többnyire saláták, apró falatok, szendvicstorták és édes sütemények, torták. Csupa olyan finomság, amit könnyű elfogyasztani akár állva is, mert nem mindenkinek jut hely egy kis lakásban/házban. Az ételek többsége vagy otthon készül, vagy előre megrendelve érkezik egy ételkészítéssel foglalkozó kisvállalkozástól. Vannak akik konyhai személyzetet is bérelnek erre a napra.
A klasszikus finn svédasztal egyik különlegessége a szendvicstorta, amely az ünnepi asztal dísze. Kinézete alapján édességnek is gondolhatnánk, bár hal- vagy sonkaszeletekkel és zöldfűszerekkel van feldíszítve. Amikor az ember először megkóstolja, - főként az édességre vágyókban - akár csalódást is kelthet. Torta, de mégsem édes! Ez egy különleges finomság, éppen ünnepi alkalomra való, hiszen mégsem olyan, mint egy hagyományos szendvics. Kenyér adja ennek is az alapját, de torta módjára szeleteljük. Lássuk, hogy is készül:
Kép: FK és Kirsti Kuusisto
Halas szendvicstorta (Kala-voileipäkakku)
Elkészítési idő:
Előkészítés: 30 perc
Hűtés: 12 óra
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- Alap: 16 szelet kenyér (téglalap alakú toast kenyér, lehet teljes kiőrlésű vagy fehér)
- A kenyérszeletek meglocsolásához 1 dl víz, 0,5 dl citromlé
- Töltelék:
- 15 dekagramm hidegen vagy melegen füstölt lazac
- 2 deciliter tejföl
- 20 dekagramm krémsajt (natúr, vagy tormás, vagy zöldfűszeres)
- 2-3 evőkanál citromlé
- 1 deciliter apróra vágott kapor
- 1 teáskanál mustár
- 2 evőkanál majonéz
- ízlés szerint só, bors
- Díszítés:
- 40 dekagramm natúr vagy zöldfűszeres krémsajt
- 2 evőkanál tejföl
- 1 deciliter apróra vágott kapor
- salátalevelek, koktélparadicsom, uborkaszeletek, retekszeletek, citromkarikák
- 10 dekagramm hidegen füstölt lazacszelet
- 5-10 dekagramm apró rák
Leírás:
Itt látható egy finn nyelvű videó, ahol hasonló tortát készítenek, némi változtatással (két sor kenyérszelet, és itt savanyú uborka is szerepel a töltelékben). Finn nyelvtudás nélkül sem okoz gondot megérteni azt hiszem.