Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Vakációóó Finnországban

2020. május 30. - Finnkonyha

Finnországban május végén végetér a tanév, két héttel korábban mint Magyarországon. Komoly kihívásokkal teli év volt ez itt is. Alig két hete, hogy a finn diákok visszatértek az általános iskolába méltó módon befejezni a tanévet, s most itt az ideje - bizonyítványtól függetlenül - az ünneplésnek. 

Sajnos idén az ünneplés sem a megszokott keretek között zajlott, a járvány miatt sok helyen ez is virtuális volt. A gimnazisták ugyanis nem tértek vissza az iskolapadba, ők márciustól távoktatásban tanultak, így az évet is így fejezték be. Az érettségik még márciusban lezajlottak, digitálisan. A hivatalos érettségi ünnepség azonban majd csak augusztusban lesz, ekkor kapják meg a végzősök a fehér kalapot, ami minden érettségizettnek jár. Sokan most csak szűk családi körben ünnepelnek. 

A hivatalos érettségi ünnepség után általában a család - járványmentes időben - jóval nagyobb számú vendégsereget hív meg, ismerősöket, rokonokat, barátokat. Ilyenkor minden háznál terített svédasztal várja az ünneplőket. Az ünnepeltet pezsgővel köszöntik, és beszédeket tartanak. Sokféle, változatos étel kerül ilyenkor az asztalra, többnyire saláták, apró falatok, szendvicstorták és édes sütemények, torták. Csupa olyan finomság, amit könnyű elfogyasztani akár állva is, mert nem mindenkinek jut hely egy kis lakásban/házban. Az ételek többsége vagy otthon készül, vagy előre megrendelve érkezik egy ételkészítéssel foglalkozó kisvállalkozástól. Vannak akik konyhai személyzetet is bérelnek erre a napra. 

A klasszikus finn svédasztal egyik különlegessége a szendvicstorta, amely az ünnepi asztal dísze. Kinézete alapján édességnek is gondolhatnánk, bár hal- vagy sonkaszeletekkel és zöldfűszerekkel van feldíszítve. Amikor az ember először megkóstolja,  - főként az édességre vágyókban - akár csalódást is kelthet. Torta, de mégsem édes! Ez egy különleges finomság, éppen ünnepi alkalomra való, hiszen mégsem olyan, mint egy hagyományos szendvics. Kenyér adja ennek is az alapját, de torta módjára szeleteljük. Lássuk, hogy is készül: 

 voilepakakku_2_egesz.jpg

Kép: FK és Kirsti Kuusisto

 

Halas szendvicstorta (Kala-voileipäkakku)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 30 perc

Hűtés: 12 óra 

Hány adagra elég?

Adagok: 12

Hozzávalók:

     

  • Alap: 16 szelet kenyér (téglalap alakú toast kenyér, lehet teljes kiőrlésű vagy fehér) 
  • A kenyérszeletek meglocsolásához 1 dl víz, 0,5 dl citromlé
  • Töltelék:
    • 15 dekagramm hidegen vagy melegen füstölt lazac
    • 2 deciliter tejföl
    • 20 dekagramm krémsajt (natúr, vagy tormás, vagy zöldfűszeres)
    • 2-3 evőkanál citromlé
    • 1 deciliter apróra vágott kapor
    • 1 teáskanál mustár
    • 2 evőkanál majonéz
    • ízlés szerint só, bors 
  • Díszítés: 
    • 40 dekagramm natúr vagy zöldfűszeres krémsajt
    • 2 evőkanál tejföl
    • 1 deciliter apróra vágott kapor
    • salátalevelek, koktélparadicsom, uborkaszeletek, retekszeletek, citromkarikák
    • 10 dekagramm hidegen füstölt lazacszelet
    • 5-10 dekagramm apró rák

Leírás:

1. A kenyérszeletek széleit egyformán levágjuk.
2. A krémet összekeverjük: a hidegen füstölt lazacot a sajtkrémmel, a tejföllel és a fűszerekkel összeaprítjuk egy késes aprító-géppel. Ugyanezt természetesen késsel is megtehetjük: a halat apróra vágjuk és összekeverjük a sajtkrémes keverékkel.
3. A kenyérszeletekből 4 szeletet egy tálcára helyezzünk egymás után, majd egy kenőtoll segítségével megkenjük citromos vízzel. Csak vékonyan kenjük meg a szeleteket, ne áztassuk el!
4. Ezt követően megkenjük krémmel, és ráhelyezzük a következő kenyérsort. Ismét citromos vizes-locsolás majd halas krém következik.
5. Végül még egy sor kenyér, citromos víz-megöntözés és krém következik. A tetejét beborítjuk egy sor kenyérszelettel, erre most már nem rakunk több krémet.
6. Folpackkal leborítva hűtőbe tesszük egy éjszakára.
7. Másnap 2 doboz krémsajtot összekeverünk, egy kis tejföllel lazítjuk és megkenjük a szendvicstorta oldalát és tetejét. Egyenletesen elkenjük a krémet.
8. Ízlés szerint díszítjük: az oldalára apróra vágott kaprot vagy metélőhagymát tehetünk, a tetejére hidegen füstölt lazacból rózsákat tekerhetünk, az uborkaszeletekből szintúgy, tehetünk rá salátaleveleket, apró rákot, kaprot is.
9. Hűtőben egy kicsit pihentetjük, majd tálaljuk, és vékony szeleteket vágunk a tortából.
További szendvicstorta ötletek:
sonkás szendvicstorta-krém: főtt, füstölt sonka vagy tarja apróra vágva, krémsajt és tejföl keveréke
magyaros: körözött-krém, apróra vágott kolbász-sajtkrém keverék, paprikakrém, tojáskrém
zöldséges: majonézes reszelt sárgarépa és fetasajt keveréke, franciasaláta-keverék.
A krémeket és a díszítést is ki-ki ízlése és fantáziája szerint variálhatja.

Itt látható egy finn nyelvű videó, ahol hasonló tortát készítenek, némi változtatással (két sor kenyérszelet, és itt savanyú uborka is szerepel a töltelékben). Finn nyelvtudás nélkül sem okoz gondot megérteni azt hiszem. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr915719232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása