Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Äidin kasvimaalla, raparperin alla..."

2020. május 22. - Finnkonyha

Így kezdődik egy kis finn gyerekdal, ami a rebarbaráról szól, illetve a békáról, aki a rebarbaralevelek alatt lel otthonra. A spárga- és eperszezonnal egyidőben elérkezett a rebarbara-szezon is. A rebarbara (Rheum rhabarbarum) tapasztalataim szerint kevésbé ismert Magyarországon, én legalábbis először Finnországban kóstoltam. Itt találkoztam a kertekben a hatalmas bokorral, melynek levelei, rózsaszín, piros levélnyelei már messziről díszelegnek.  A rebarbara szereti a napfényt, de alapjában véve szinte mindenütt megterem. A levélben felhalmozódik az oxálsav, ami mérgező, de mi a hosszú levélnyeleket (szárat) használjuk fel süteményekbe, lekvárokba, akár szörpöt is készíthetünk belőle. A levélszárak tisztítása hasonló módon történik, mint a spárgánál, vagyis a külső rétegét le kell hámozni, és apró darabokra felvágni. Ezt követően használhatjuk süteményekbe. Vannak akik megpárolják, ekkor csak kevés vízzel tegyük, mert sok levet  ereszt. A fanyar íz tökéletes párost alkot édes gyümölcsökkel pl. eperrel és körtével.

A rebarbara már csak vitamintartalmánál fogva is nagyon egészséges: B-vitamin forrás, magas az A-, C-, E-,K-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálcium, kálium, cink és a vas. Bővelkedik antioxidánsokban, valamint élelmirost-forrás is. 

 

rebarbaratorta_1.jpg

Kép: FK

 

Rebarbarapite (raparperipiirakka)

 

Hány adagra elég?

Adagok: 1 tepsi

Hozzávalók:

  • tészta
    • 6 deciliter liszt (kb. 35 dkg)
    • 3 darab tojás
    • 15 dekagramm vaj
    • 2 teáskanál sütőpor
    • 2 deciliter cukor
    • 1,5 deciliter tej
    • 1,5 deciliter tejszín (habtejszín, de ne verjük habbá)
  • tetejére
    • 1 liter rebarbara
    • 1 deciliter cukor
    • 0,5 teáskanál fahéj
    • 2 teáskanál vaníliás cukor

Leírás:

1. Vágjuk fel a rebarbaraszárakat kb. 1-2 cm-es darabokra. Olvasszuk meg a vajat.
2. A tojásokat és a cukrot keverjük habosra.
3. Felváltva adjuk hozzá a száraz anyagokat, és a folyékonyakat, az olvasztott, de már kihűlt vajat, a tejet, valamint  a folyékony tejszínt. Keverjük el egyenletes masszává.
4. Öntsük bele a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
5. Szórjuk rá a rebarbaradarabokat. (A rebarbara mellé apróra vágott eperdarabokat is tehetünk.)
6. Szórjuk meg fahéjas cukorral a tetejét.
7. Süssük 200 fokon a sütő alsó részén 25-30 percig. Ízlés szerint tálalhatjuk vaníliaöntettel vagy tejszínhabbal.
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/rebarbara_677

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr3715711840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása