Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

"Oma maa mansikka, muu maa mustikka"

2020. május 16. - Finnkonyha

Ez a finn mondás magyarul azt jelenti, "otthon, édes otthon" (vagy "mindenhol jó, de legjobb otthon"), s nem véletlenül van benne a "mansikka", vagyis magyarul az eper szó. Szó szerinti fordításban a mondat azt jelenti: "saját országunk eper, más ország áfonya", s ez is mutatja, hogy az eper a finnek kedvenc gyümölcse. Éppen erre gondoltam, amikor a finn diákok ezen a héten visszatértek az iskolába. Lassan emlékké válik az otthon együtt töltött idő, ami mégis annyira jó volt. Azért az otthonlét - elsősorban a gyerekeknek - folytatódik majd a nyári szünetben, ami itt Finnországban már nincs is messze, mert május 30-án befejeződik az iskola. A nyár maga azonban még kicsit várat magára, az idő északon lassan melegszik fel. A nyár közepe Szent Iván napja körül van, ez idén június 24-én lesz. Ekkortájt érik be itt a földieper vagy szamóca (Fragaria x ananassa), ami Magyarországon már jóval korábban, májusban megjelenik. Az eper értékes, kiváltságos szerepéről Finnországban még muszáj néhány szót ejteni.

Életemben a legfinomabb epret Finnországban ettem, én is, mint Dragomán György írta egy korábbi írásában (http://gyorgydragoman.com/?p=2027). Ekkora hatalmas eperföldeket is itt láttam életemben először. Az eperföldeknél árulnak epret, de lehetőség van saját szedésre is, bárki mehet kis kosárral, vödörrel és szedhet maga epret, amit természetesen a szedés után kifizet. Így a boltinál jóval kedvezőbb áron juthatunk a gyümölcshöz. Hihetetlen jó érzés leszedni az epret, hazavinni, és lekvárt készíteni belőle. Ennél már csak az lehet a jobb, ha az ember saját maga is termeli.

mansikkamaa.jpg

Eperszedés idilli háttérrel (kép: Jukka Ritola/AL)

A földiepernek rendkívül sok fajtája van Finnországban. A legismertebbek: Polka, Honeoye, Sonata, Malwina, Rumba, Salsa, Bounty ja Korona :) . Ennél jóval több fajta ismert, de az egész országban a legkedveltebb a polka, ami egy viszonylag későn érő, de bő termést hozó fajta, nagyszemű, ragyogó vörös, tömör húsú, aromás, édes, és ezeket a tulajdonságait megőrzi fagyasztás után is.  Benne van a májusi hűvös hajnalok és a júniusi meleg  napsütés kettőssége. Ez adja a gyümölcs édességét, és éppen ezért a finn nyarak kedvezőek az epertermesztésnek, mivel sokat süt a nap, de nincs túl nagy forróság és szárazság. Finnországban közel 4000 hektáron termelnek epret, ezek nagy részét külföldi - főleg Ukrajnából érkező - bogyószedők szedik le. Bár a koronajárvány miatt aggódtak a termelők idén ki szedi le a gyümölcsöt, végül nagyobb számú hazai munkaerővel és némi ukrán segítséggel talán sikerül megoldani a legtöbb helyen a szüretet.

Ezen a térképen láthatjuk, melyek azok a helyek Finnországban, ahol a legtöbb epret fogyasztják, déli részeken inkább áfonyát szednek, Lappföldön vörösáfonyát:

marjakartta.jpg

Kép: k-ruoka.fi

Az eper leginkább Kainuu, Észak- és Dél-Pohjanmaa térségében kedvelt, de persze az egész országban szívesen fogyasztják. Érdemes is, mert a földieper alacsony energiatartalmú, egészséges gyümölcs. Több C-vitamint (45,6 mg / 100 g bogyó) tartalmaz mint a narancs, ezenkívül B-vitamint, fontos ásványi anyagokat, flavonoidokat és más, az egészségre kedvező polifenolokat is tartalmaz. Meglehetősen sok rostot is tartalmaz (1,9 g /100 g bogyó). Hűtőszekrényben +2 és +5 fok között tárolják a lehető legrövidebb ideig, de aránylag jól tűri a fagyasztást is, a finnek szívesen fagyasztják, a legegyszerűbb mód a fagyasztásra a "gurulós eper" vagyis ha egy tálcára tesszük a megmosott, lecsöpögtetett és papírtörlőn megszárított eperszemeket, s egy kis időre (2-4 óra) berakjuk a fagyasztó gyorsfagyasztó részébe, majd ha már megfagyott, átrakhatjuk őket műanyag dobozba vagy fagyasztózacskóba, és mehet be újra a fagyasztóba. Tálcán, hűtőben érdemes kiolvasztani. 

 

Az epret literenként (kb. 0,5 kg) árulják a piacon, de kapható 5 kg-os ládákban is

Epret (és sok minden mást is) árulnak az oului piacon

Fogyaszthatjuk csak magában, cukorral és tejszínhabbal, de a legfinomabb tejföllel, kevés cukorral, egy picit megtörve és összekeverve. Így vagy úgy, de együnk minél több epret!

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr4515695978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása